Δημοσίευση απώλειας βάρους 60: Υγιεινές συμβουλές για ηλικιωμένους

Η απώλεια βάρους, η άσκηση και οι δίαιτες έχουν ως επί το πλείστον συσχετιστεί με άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, κάτι που έχει αφήσει τους ειδικούς αρκετά έκπληκτους. Η απώλεια βάρους είναι εξίσου σημαντική όταν πρόκειται για ηλικιωμένους, πιθανώς περισσότερο, επειδή ο ρυθμός του μεταβολισμού μας αρχίζει να μειώνεται καθώς γερνάμε. Στην πραγματικότητα, πολλοί ηλικιωμένοι οι ίδιοι υποχωρούν στην ηλικία τους όταν πρόκειται για θέματα βάρους και αισθάνονται ότι δεν χρειάζεται να χάσουν τα περιττά κιλά.

Είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η απώλεια βάρους μετά την ηλικία των 60 ετών είναι σίγουρα ένας ρεαλιστικός στόχος και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μια δραστήρια και αφοσιωμένη ζωή ως ηλικιωμένοι. Η φροντίδα των ηλικιωμένων ξεκινά από εμάς και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι καθώς γερνάμε, οι λειτουργίες του σώματός μας επιβραδύνονται, γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε αυτή την επιπλέον προσπάθεια για να κρατήσουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας σε λειτουργία μέχρι τη στιγμή που το σώμα μας το επιτρέπει.

Επιπλέον, οι φροντιστές ηλικιωμένων ενθαρρύνονται επίσης να βοηθούν τους ηλικιωμένους αγαπημένους τους να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος. Αντί να είμαστε συγκαταβατικοί, εμείς – ως φροντιστές – θα πρέπει να είμαστε πιο ενθαρρυντικοί προς τους ηλικιωμένους μας σχετικά με την απώλεια βάρους, εάν αυτό δημιουργεί ανησυχία για την υγεία. Ωστόσο, πολλοί ηλικιωμένοι πρέπει να προσαρμόσουν τις προηγούμενες στρατηγικές τους για απώλεια βάρους, προκειμένου να χάσουν με ασφάλεια τα περιττά κιλά. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό που λειτουργεί για τους νεότερους όταν πρόκειται για απώλεια βάρους δεν λειτουργεί απαραίτητα για τους ηλικιωμένους.

Οι χρυσοί κανόνες απώλειας βάρους εξακολουθούν να ισχύουν:

  • Κάψτε περισσότερες θερμίδες από όσες τρώτε ή πίνετε
  • Τρώτε περισσότερα λαχανικά, φρέσκα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, φασόλια και γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά και διατηρείτε το κρέας και τα πουλερικά άπαχα
  • Περιορίστε τις κενές θερμίδες, όπως τα σάκχαρα και τα τρόφιμα με μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία
  • Αποφύγετε τις δίαιτες μόδας γιατί τα αποτελέσματα δεν διαρκούν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χάσετε βάρος μετά τα 70, αλλά όλοι συνοψίζονται στο ίδιο πράγμα: να ζήσετε την καλύτερη δυνατή ζωή σας. Η βελτιωμένη υγεία, η καλύτερη κινητικότητα και η περισσότερη ενέργεια σημαίνουν ότι μπορείτε να επιτεθείτε στη ζωή με μια αίσθηση περιπέτειας, μια αίσθηση χαράς και την αλήθεια της ανεξαρτησίας. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας μετά τα 50 κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Και αυτές οι συνήθειες θα έχουν άλλες θετικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Δείτε τις παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να «ξεγελάσετε» το σώμα σας ώστε να έχει ταχύτερο ρυθμό μεταβολισμού.

1. Προπόνηση δύναμης

Η διατήρηση του μυϊκού τόνου είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Για τους ηλικιωμένους, η έναρξη ή η διατήρηση ενός προγράμματος ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του βασικού μεταβολικού τους ρυθμού. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, η προπόνηση δύναμης είναι επίσης καλή για την απώλεια της κοιλιάς. Επιπλέον, η προπόνηση δύναμης δεν χρειάζεται να είναι εκφοβιστική ή χρονοβόρα. Εάν δεν σηκώνετε βάρη αυτήν τη στιγμή, μιλήστε με το γιατρό σας για τη δημιουργία ενός σχεδίου που λειτουργεί για εσάς.

2. Προσθέστε κίνηση στην καθημερινότητά σας

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας χωρίς να πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να είμαστε πιο καθιστικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι κινούνται λιγότερο, κατά μέσο όρο, κάνοντας απλώς τις εργασίες της καθημερινής ζωής. Αυτό είναι ατυχές γιατί ακόμη και οι ελαφριές ποσότητες δραστηριότητας μπορούν να βοηθήσουν τον μεταβολισμό σας και την καρδιαγγειακή σας υγεία. Για παράδειγμα, η κηπουρική, το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι και η απομάκρυνση όλων των ρούχων είναι τα είδη των εργασιών που κρατούν το σώμα σας σε κίνηση. Το περπάτημα θεωρείται συχνά η καλύτερη άσκηση για τους ηλικιωμένους για να χάσουν βάρος.

3. Κάντε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση μυών. Απαιτεί επίσης περισσότερη ενέργεια για την πέψη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας μετά τα 60 τρώγοντας άπαχη πρωτεΐνη με κάθε γεύμα, προκειμένου να αποτρέψετε την απώλεια μυών. Λάβετε όμως υπόψη ότι η καλύτερη πρωτεΐνη για τους ηλικιωμένους δεν είναι απαραίτητα ένα ρόφημα πρωτεΐνης. Αν και αυτά τα εύχρηστα σέικ μπορούν να σας βοηθήσουν όταν είστε απασχολημένοι ή δεν αισθάνεστε πεινασμένοι, είναι συχνά πλούσια σε ζάχαρη και περιττά πρόσθετα. Είναι πάντα καλύτερο να καταναλώνετε ολόκληρα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν γιατί προσφέρουν άλλα βασικά στοιχεία μιας υγιεινής διατροφής, όπως οι φυτικές ίνες.

4. Κοιμηθείτε αρκετά

Οι ηλικιωμένοι συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν αρκετά. Αλλά η απώλεια ύπνου είναι μια άλλη συνήθεια που μπορεί να βλάψει τον μεταβολισμό σας. Και πολλές μελέτες που έγιναν με την πάροδο του χρόνου έχουν συνδέσει τη στέρηση ύπνου με μεγαλύτερη πιθανότητα παχυσαρκίας για τους ηλικιωμένους.

5. Μειώστε τα επίπεδα άγχους

Όταν βρίσκεστε υπό χρόνια πίεση, το σώμα σας μπορεί να ερμηνεύσει την αγχωμένη σας κατάσταση ως σημάδι εξοικονόμησης ενέργειας. Και η απόκριση «φυγή ή μάχη» που δημιουργείται από ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει παραγωγή γλυκόζης επειδή το σώμα μας πιστεύει ότι μπορεί να χρειαζόμαστε την ενέργεια. Τα αποτελέσματα μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό σας, εκτός από το να πυροδοτήσουν τη λαχτάρα για γλυκά. Πολλοί γιατροί προτείνουν ότι ο διαλογισμός ή η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν σε μια τέτοια κατάσταση και επίσης να αυξήσουν τον μεταβολικό ρυθμό – κάτι που φροντιστές ηλικιωμένων θα πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να ενθαρρύνει τους ηλικιωμένους να το κάνουν, ως μέρος της φροντίδας των ηλικιωμένων.

Αν και είναι σημαντικό να μην προσηλώνουμε το βάρος και να το αφήνουμε να ελέγχει τη ζωή μας, μερικές φορές, η απώλεια λίγων κιλών είναι ένα απαραίτητο βήμα για τη βελτίωση της συνολικής μας υγείας. Η αλλαγή αυτή στη ζωή σας θα πρέπει να είναι σταδιακή, καθώς το να σοκάρετε το σώμα σας δεν είναι ποτέ υγιές. Επιπλέον, οποιαδήποτε απώλεια βάρους θα πρέπει να προέρχεται από επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, αντί για δίαιτες μόδας ή εμμονικές συμπεριφορές.