Η καλύτερη δίαιτα για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση) είναι μια διαδεδομένη πάθηση στις ΗΠΑ, με 108 εκατομμύρια ή το 45 τοις εκατό του πληθυσμού να πάσχει από αυτήν. Υπάρχουν δίαιτες που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε ή να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση. Τροφές πλούσιες σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν και επίσης μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Τέτοιες τροφές που ελέγχουν την υπέρταση περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Για να αποτρέψετε την ασθένεια, θα πρέπει επίσης να καταναλώνετε πρωτεΐνες χωρίς λιπαρά/χαμηλά λιπαρά και γαλακτοκομικά προϊόντα, π.χ. πουλερικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς κ.λπ. Τέτοιες τροφές μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και μπορεί να αποτρέψουν την υπέρταση.

Εκτός από τις δίαιτες, είναι επίσης απαραίτητο να προσέχετε τους παράγοντες κινδύνου που προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση και να τους αποφεύγετε. Μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη αυτής της δυνητικά θανατηφόρου πάθησης και σας βοηθούν να ζήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η σχέση μεταξύ της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της διατροφής σας

Όταν αντιμετωπίζετε υψηλή αρτηριακή πίεση, υπάρχει μη φυσιολογική πίεση στις αρτηρίες ή τα αιμοφόρα αγγεία. Οι δίαιτες έχουν σαφή αντίκτυπο στα υψηλά/χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, παρόλο που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε όλες τις αιτίες της υπέρτασης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει και άλλα αποτελέσματα, όπως το να σας κάνει ευάλωτους σε καρδιακές και νεφρικές παθήσεις.

Ορισμένες τροφές προλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τη μειώνουν, ενώ υπάρχουν και τροφές που προκαλούν υπέρταση. Για να αναγνωρίσετε τέτοια τρόφιμα, πρέπει να γνωρίζετε τα συστατικά που καταλύουν ή προλαμβάνουν την ασθένεια. Τότε θα είναι εύκολο να διακρίνετε ποιες ομάδες τροφίμων να αποφύγετε και ποιες να εντάξετε στη διατροφή σας.

Τροφές πλούσιες σε μέταλλα (κάλιο, ασβέστιο, νιτρικά κ.λπ.), θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες κ.λπ.), αμινοξέα, προβιοτικά, μεταξύ άλλων, είναι οι καλύτεροι υπερασπιστές κατά της υπέρτασης. Τα συστατικά βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται και μειώνουν τις πιθανότητες πίεσης στις αρτηρίες.

Οι δίαιτες που πυροδοτούν την αρτηριακή πίεση είναι κυρίως επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, καφεΐνη και αλάτι. Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης που με τη σειρά της αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Δίαιτες με υψηλή αρτηριακή πίεση στο μυαλό

Ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής είναι η απόλυτη λύση για τη διατήρηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε απόσταση αναπνοής. Το να καταλάβετε τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε κάθε μέρα σας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνετε υγιείς. Για να κάνετε τέτοιες επιλογές εύγευστες, οι ειδικοί συνιστούν να δοκιμάσετε μια Διατροφική Προσέγγιση για να σταματήσετε την υπέρταση (ΠΑΥΛΑ) πρόγραμμα διατροφής, με αποδεδειγμένη και δοκιμασμένη αποτελεσματικότητα.

Το σχέδιο DASH αποτελείται από υγιεινές τροφές που μπορείτε να τρώτε καθημερινά και σε συγκεκριμένες ποσότητες. Έως και οκτώ ομάδες τροφίμων που αποτελούνται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, άπαχα κρέατα, ξηρούς καρπούς και όσπρια, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στις μερίδες που πρέπει να σερβίρετε καθημερινά. Ο στόχος είναι να διασφαλίσετε ότι δεν καταναλώνετε έως και 2.000 θερμίδες την ημέρα.

Ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής σημαίνει επίσης αποφυγή επιβλαβών τροφών για την καρδιά. Τέτοια επιβλαβή τρόφιμα περιλαμβάνουν τα κόκκινα κρέατα, τα λιπαρά τρόφιμα, τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ποτά. Ένας εύκολος τρόπος για να διακρίνετε τα ανθυγιεινά τρόφιμα, ειδικά τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα, είναι να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες. Οι ετικέτες με κορεσμένα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Ορισμένες συνήθειες όπως η προσθήκη ζάχαρης, αλατιού κ.λπ., στο φαγητό φαίνονται ελάχιστες, αλλά σωρευτικά με την πάροδο του χρόνου έχουν σοβαρές συνέπειες για την αρτηριακή σας πίεση. Η αποφυγή τέτοιων συνηθειών και επίσης η αφαίρεση των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπέρτασης.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες για την αποφυγή διάγνωσης υπέρτασης. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την άσκηση, την αποφυγή αλκοόλ και το κάπνισμα. Η εστίαση στις δίαιτες είναι σημαντική επειδή η τροφή είναι βασική ανάγκη του οργανισμού, καταναλώνεται καθημερινά και ως εκ τούτου είναι πιο επιρρεπής στην κατάχρηση. Οι ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων συνήθως ξεκινούν ως τυχαίο σνακ και μετατρέπονται σε ημερήσια πρόσληψη γευμάτων, αν συνεχίσουν αμείωτα.

Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής αναγκάζει πολλούς ανθρώπους να καταναλώνουν fast food, καθιστώντας τους υπαίτιους για την ανθυγιεινή διατροφή. Τα γεύματα είναι πιθανό να περιέχουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, λίπος και ζάχαρη, και είναι μόνο θέμα χρόνου να σας πιάσουν οι επιπτώσεις της ανθυγιεινής διατροφής. Εκτός από την ανθυγιεινή διατροφή, άλλοι παράγοντες προκαλούν υπέρταση, ορισμένοι άγνωστοι. Ωστόσο, η υγιεινή διατροφή εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της υπέρτασης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση κάνει κάποιον ευάλωτο σε άλλες ασθένειες και είναι από τις γνωστές παράγοντες κινδύνου ανευρύσματος. Άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η καρδιακή προσβολή, η καρδιακή ανεπάρκεια και η άνοια. Η παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας όσων τρώτε σε κάθε γεύμα είναι απαραίτητη για να κρατήσετε τα κακά τρόφιμα έξω από το σύστημά σας. Υπάρχουν τροφές που παρόλο που καταναλώνονται σε μικρές μερίδες περιέχουν μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών συστατικών.

Τρώτε υγιεινά, αποφεύγετε την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η ουσία είναι να κάνετε υγιεινές επιλογές σε κάθε γεύμα και, πριν το καταλάβετε, γίνεται τρόπος ζωής. Η υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται να είναι μια ήπια υπόθεση, καθώς υπάρχουν πολλές νόστιμες συνταγές που είναι διαθέσιμες για να φτιάξετε δελεαστικά πιάτα από υγιεινά συστατικά. Επιλέξτε να παραμείνετε υγιείς και να κρατήσετε μακριά την ασθένεια.