Η νοοτροπία του επιχειρηματία: Αντιμετώπιση του άγχους με υγιή τρόπο

Όλοι γνωρίζουμε το άγχος. Εμφανίζεται στις χειρότερες και καλύτερες στιγμές. Σε μικρές δόσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο. Μας βοηθά να τηρούμε προθεσμίες, να αποφεύγουμε τους κινδύνους και μπορεί ακόμη και να ενισχύσουμε τη μνήμη μας.

Η άλλη πλευρά του άγχους είναι οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει. Το παρατεταμένο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, κατάθλιψη, υψηλή αρτηριακή πίεση και μια σειρά από άλλα σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να κυμαίνονται από ενοχλητικά έως απειλητικά για τη ζωή.

Οι σοβαρές συνέπειες του στρες είναι γιατί είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε υγιεινά. Αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό όταν είσαι επιχειρηματίας. Η εργασία από μόνη της είναι αγχωτική, αλλά η λειτουργία της δικής σας επιχείρησης; Αυτό είναι ένα εντελώς νέο επίπεδο άγχους.

Υπάρχει συνεχής πίεση να συνεχίσεις όταν είσαι το αφεντικό. Πρέπει να βρείτε την επόμενη συμφωνία, να προσεγγίσετε τον επόμενο πελάτη και να ελέγξετε όλα αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτού κλείσετε. Κάθε εργασία μπορεί να μοιάζει σαν μια κατάσταση ζωής ή θανάτου όταν η επιχείρησή σας μόλις ξεκινά.

Αν και σίγουρα δεν μπορείτε να εξαλείψετε το άγχος, υπάρχουν ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε με υγιεινό τρόπο. Αρχικά, ας μιλήσουμε για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

The Balancing Act: Σταματήστε να παραμελείτε την προσωπική σας ζωή

Όταν είσαι επιχειρηματίας, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί εύκολα να ξεχαστεί. Το να είσαι επικεφαλής μιας επιχείρησης μοιάζει με δέσμευση 24/7 στον συνεχώς συνδεδεμένο κόσμο μας. Είναι εύκολο να βρεις τον εαυτό σου να στέλνει μηνύματα εργασίας κατά τη διάρκεια του δείπνου ή να ελέγχεις μόνο ένα ακόμη email πριν κοιμηθείς.

Είναι μια ολισθηρή κλίση μεταξύ των κειμένων για το δείπνο και των αυξημένων επιπέδων άγχους. Το 77% των ανθρώπων βιώνουν επαγγελματική εξουθένωση λόγω άγχους και η αποτυχία να διαχωρίσετε την προσωπική και την επαγγελματική σας ζωή μπορεί να σας βάλει σε γρήγορο δρόμο για να ενταχθείτε σε αυτούς. Ποιες είναι λοιπόν μερικές πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να εξισορροπήσετε την επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή;

Ορίστε αυστηρές ώρες εργασίας και κοινοποιήστε τις σε αυτούς με τους οποίους συνεργάζεστε. Ενημερώστε όλους ότι δεν θα ανταποκριθείτε εκτός αυτών των ωρών, εκτός εάν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη.

Το πιο δύσκολο μέρος της ρύθμισης των ωρών θα είναι να τις επιβάλεις με τον εαυτό σου. Πρέπει να μάθετε να διαχωρίζετε τα επείγοντα γεγονότα από τους περιττούς στρεσογόνους παράγοντες. Δεν μπορείτε να αντιδράτε σε κάθε email με ερωτήσεις σχετικά με τις τιμές της κατασκευαστικής εταιρείας σας με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσατε σε ένα τηλεφώνημα που η μπουλντόζα σας μόλις χτύπησε ένα αυτοκίνητο.

Εάν αντιμετωπίζετε τα πάντα σαν να είναι επείγον, καταλήγετε σε μια συνεχή κατάσταση υψηλού στρες.

Ένα άλλο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να διαχωρίσετε την επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή είναι να προσλάβετε έναν ενδιάμεσο. Αυτό το άτομο μπορεί να χειριστεί καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν στην επιχείρησή σας για εσάς, ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Μόλις καταφέρουν να κρατήσουν την παρέα, ίσως μπορέσετε ακόμη και να κάνετε μερικές διακοπές, κάτι που είναι ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε το άγχος σας.

Το κύριο πράγμα εδώ είναι ότι ο προσωπικός σας χρόνος είναι εξίσου σημαντικός με τον χρόνο εργασίας σας και πρέπει να θέσετε όρια για να τον εκτιμήσετε και να τον προστατέψετε.

Παραμένοντας διεγερμένοι: Πώς η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μειώνει το άγχος

Μια μελέτη του Harvard Business Review επιβεβαίωσε κάτι που υποπτευόταν εδώ και καιρό. Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και η παραμονή στην εργασία μπορεί να βοηθήσει μειώστε το άγχος σας.

Στην πραγματικότητα, η εκμάθηση κάτι καινούργιου μειώνει καλύτερα το άγχος από τη χαλάρωση σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ξεφεύγεις από τη ρουτίνα σου χαλαρώνοντας, πρέπει να επιστρέψεις στην ίδια ρουτίνα και το άγχος αργότερα. Όταν μαθαίνετε ενεργά κάτι νέο, ο εγκέφαλός σας διεγείρεται, το άγχος μειώνεται και η εστίαση αυξάνεται.

Έτσι, εάν αισθάνεστε άγχος, ίσως είναι καιρός να αποκτήσετε μια νέα δεξιότητα. Νωρίτερα, χρησιμοποιήσαμε το παράδειγμα κάποιου που είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας, οπότε ας επιστρέψουμε σε αυτό.

Εάν διευθύνετε τη δική σας κατασκευαστική εταιρεία και θέλετε να μάθετε κάτι νέο για να μειώσετε το άγχος σας, μπορείτε σπουδές για να γίνεις εργολάβος. Οι εργολάβοι επιβλέπουν όλα όσα συμβαίνουν σε ένα εργοτάξιο, επομένως όσα μαθαίνετε θα είναι χρήσιμα για εσάς και την εταιρεία σας.

Το κύριο πράγμα που χρειάζεται για να είσαι εργολάβος είναι η άδεια του εργολάβου σου. Όταν τελειώσετε τις σπουδές σας, θα είστε έτοιμοι να περάσετε τις εξετάσεις και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τις νέες σας δεξιότητες.

Όποιο κι αν είναι το επάγγελμά σας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζετε ή μια δεξιότητα που δεν έχετε. Ξεκινήστε λοιπόν να μαθαίνετε ένα νέο κόλπο που μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε και παρακολουθήστε το άγχος σας να μειώνεται όσο προχωράτε.

Τρέξτε μακριά: Πώς η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το καθημερινό σας άγχος

Η άσκηση είναι καλή για εσάς γενικά και έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα οφέλη για το σώμα σας σχετικά με το άγχος. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, μιμείται τις επιπτώσεις του θετικού στρες και σας βοηθά να ξεχάσετε τα αρνητικά γεγονότα της ημέρας.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων άγχους σας, γεγονός που καθιστά την άσκηση πολύ σημαντική για την υγεία σας. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για άσκηση όταν είστε απασχολημένοι με το να ξεκινήσετε και να διευθύνετε μια εταιρεία. Πιθανότατα νιώθετε ήδη ότι κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας σας είναι πολύ γεμάτο και δεν ξέρετε πού να προσθέσετε κάτι άλλο.

Αν συμβαίνει αυτό, ακολουθούν μερικές προτάσεις για γρήγορους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώσετε την άσκηση στην πολυάσχολη μέρα σας.

  • Κάντε ένα σετ από δέκα κρίσιμες στιγμές ή squats κάθε λίγες ώρες για να διατηρήσετε τον εαυτό σας σε κίνηση.
  • Κάντε εναλλαγή μεταξύ καθιστού και όρθιου όταν είστε στη δουλειά.
  • Κάντε μερικούς κύκλους στα χέρια όταν αποσύρεστε από τις κλήσεις για να ρέει το αίμα σας.
  • Πηγαίνετε για ένα δεκαπέντε λεπτά τρέξιμο στο μεσημεριανό σας διάλειμμα.
  • Κρατήστε ένα μικρό σετ βαρών στο γραφείο σας για να μπορείτε να γυμνάζεστε όπως σχεδιάζετε την ημέρα.

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης που ενσωματώνετε μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας, οπότε βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και κινηθείτε.

Το να είσαι επιχειρηματίας είναι πρόκληση, αλλά μην αφήνεις το άγχος να σε βγάλει καλύτερα. Μπορείτε να το διαχειριστείτε με υγιεινό τρόπο, κάνοντας αυτές τις συμβουλές μέρος της καθημερινότητάς σας.