Κατανόηση της βιταμίνης Α – Dash of Wellness

Υπάρχουν 13 βασικές βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρείται σε καλή υγεία. Καθένα από αυτά παίζει συγκεκριμένο ρόλο στην ανάπτυξη και την ανάπτυξή σας και κρατά μακριά τις ασθένειες. Για να επιτελέσουν αυτές οι βιταμίνες τη λειτουργία που προορίζονται, πρέπει να τις λαμβάνετε στις συνιστώμενες ποσότητες κάθε μέρα.

Οι βιταμίνες Α είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά μέλη της οικογένειας των βιταμινών, γνωστό μόνο για τη συμβολή τους στη βελτίωση της όρασης. Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμη λόγοι που πρέπει να κάνετε τη βιταμίνη Α αναντικατάστατο μέρος της καθημερινής σας διατροφής.

Τι είναι η βιταμίνη Α;

Πριν βουτήξετε στα οφέλη της, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι είναι αυτή η απαραίτητη βιταμίνη και τα συστατικά που την αποτελούν. Βιταμίνη Α αποτελείται από πολλές λιποδιαλυτές ενώσεις γνωστές ως ρετινοειδή, οι οποίες περιλαμβάνουν αμφιβληστροειδή και ρετινόλη. Μπορείτε να καταναλώσετε αυτή τη βιταμίνη με δύο μορφές: καροτενοειδή προβιταμίνης Α και προσχηματισμένη βιταμίνη Α.

Και τα δύο υπάρχουν σε μια ποικιλία διαφορετικών τροφίμων, όχι μόνο στα καρότα. Ανάμεσα στα καροτενοειδή της προβιταμίνης Α είναι η άλφα-καροτίνη και η βήτα-καροτίνη, η τελευταία από τις οποίες θεωρείται η πιο σημαντική. Και τα δύο αυτά στοιχεία βρίσκονται στα φυτά και το σώμα τα μετατρέπει σε βιταμίνη Α όταν τα καταναλώνετε. Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α βρίσκεται στα φυτά, το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τι κάνει?

Τώρα ξέρετε από τι αποτελείται η βιταμίνη Α, αλλά μάλλον σας ενδιαφέρει περισσότερο από τι οφέλη αυτή η βιταμίνη έχει στο κατάστημα. Είναι πιθανό να ακούσατε τη μαμά σας να λέει ότι τα καρότα κάνουν καλό στην όρασή σας. υπάρχει πολλή αλήθεια σε αυτό. Αποτελεί ένα ζωτικό μέρος της ροδοψίνης, της πρωτεΐνης που απορροφά το φως στους υποδοχείς του αμφιβληστροειδούς. Υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη του κερατοειδούς και άλλων τμημάτων του ματιού.

Αλλά η βελτίωση της όρασής σας δεν είναι ο μόνος ρόλος της βιταμίνης Α στο σώμα σας. Έχει επίσης ρόλο στην ανάπτυξη άλλων οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των πνευμόνων και της καρδιάς σας. Η βιταμίνη Α παίζει ρόλο στην αποφυγή απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ανίατες ασθένειες.

Η βιταμίνη Α έχει κερδίσει κάποια σημασία στον κόσμο της περιποίησης δέρματος για τη δράση της στην καταπολέμηση των ρυτίδων και της ακμής. Αυτή η βιταμίνη θεωρείται επίσης ότι μειώνει τις πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών στα νεογνά.

Πού μπορείτε να το προμηθευτείτε;

Εάν δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα τα καρότα, θα χαρείτε να ακούσετε ότι αυτή η ρίζα δεν είναι η μόνη πηγή βιταμίνης Α. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι μερικά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα οποία θα βρείτε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη είναι υπάρχει επίσης στα αυγά και τα λιπαρά ψάρια. Το συκώτι και τα προϊόντα του ήπατος είναι γνωστό ότι είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Α.

Εάν είστε vegan, μην ανησυχείτε, υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες επιλογές βιταμίνης Α. Μπορείτε να το βρείτε σε κίτρινα και κόκκινα λαχανικά όπως καρότα και κόκκινες πιπεριές. Μπορείτε επίσης να πάρετε την ποσόστωση της βιταμίνης Α από γλυκοπατάτες και φυλλώδη λαχανικά. Η βιταμίνη Α μπορεί επίσης να βρεθεί σε μια ποικιλία φρούτων, όπως η παπάγια και το μάνγκο.

Εάν αυτές οι διατροφικές πηγές δεν καλύπτουν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες σας σε βιταμίνη Α, μπορείτε να τη λάβετε από διάφορα συμπληρώματα βιταμίνης Α. Εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε κάψουλες, μπορείτε να καταναλώσετε ένα μασώμενο τσίχλα βιταμίνης Α μια φορά την ημέρα.

Πόσο χρειάζεσαι?

Όσο ωφέλιμη κι αν είναι η βιταμίνη Α, υπάρχει κάτι όπως πάρα πολύ βιταμίνη Α. και μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία σας. Η λήψη πολύ μικρής ποσότητας, από την άλλη πλευρά, σημαίνει ότι στερείτε τον εαυτό σας από τα πολλά οφέλη της βιταμίνης. Οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες να λαμβάνουν 700mcg και στους άνδρες 900mcg βιταμίνης Α κάθε μέρα. Η λήψη περισσότερων από 3.000 mcg θα σας βάλει σε κίνδυνο να υποφέρετε από τοξικότητα.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που αποθηκεύεται στο σώμα, αυτή η τοξικότητα μπορεί να συσσωρευτεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Τα χρόνια συμπτώματα τοξικότητας της βιταμίνης Α περιλαμβάνουν πόνους στις αρθρώσεις, χαμηλή όρεξη, περιορισμένη όραση, ξηρό δέρμα, ίκτερο και χαμηλή όρεξη. Εάν βασίζεστε σε συμπληρώματα διατροφής ή σε πρόσληψη συκωτιού για τη βιταμίνη Α σας, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες ποσότητες.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη του σώματός σας. Βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών, ενισχύει την ανάπτυξη των οργάνων σας και σας βοηθά να έχετε καλή όραση. Επομένως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας λαμβάνει βιταμίνη Α στις σωστές ποσότητες κάθε μέρα. Εάν αυτό σημαίνει ότι ψάχνετε για συμπληρώματα, κάντε το. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να έχετε το συμπλήρωμά σας σε μια εύγευστη μορφή.