Μια διαδικασία 3 βημάτων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων ως επιχειρηματίας

Αν είστε σαν εμένα, πιθανότατα είχατε τα σκαμπανεβάσματα που είχατε όσο ήσουν επιχειρηματίας. Υπάρχουν στιγμές που όλα πάνε υπέροχα και μετά την επόμενη στιγμή νιώθεις ότι όλα πήγαν στραβά. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι αυτή η βόλτα με τρενάκι θα συνεχίσει να συμβαίνει, αλλά το πώς αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα ως επιχειρηματίας μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο.

Σκεφτήκατε ποτέ γιατί σκέφτεστε τα αρνητικά συναισθήματα περισσότερο από τα θετικά;

Ο εγκέφαλός μας είναι καλωδιωμένος να σκέφτεται τα περισσότερα πράγματα με μια προκατάληψη αρνητικότητας. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτός ο τρόπος σκέψης ήταν πολύ χρήσιμος όταν οι άνθρωποι έπρεπε να παλέψουν για την επιβίωση. Στις μέρες μας, αυτός ο τρόπος σκέψης είναι περισσότερο βλαβερός παρά βοηθητικός. Για να αλλάξετε αυτές τις προκαταλήψεις αρνητικότητας, θα πρέπει να εκπαιδεύσετε εκ νέου τον εγκέφαλό σας για να δείτε με πιο λογικό τρόπο.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να νιώσει ένα άτομο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν: Απογοήτευση, θυμό, λύπη, απογοήτευση, φόβο, αβεβαιότητα και άγχος. Αυτά είναι μερικά από τα πιο κοινά αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν οι άνθρωποι όταν κάνουν επιχειρήσεις. Υπάρχουν και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Ιδιότητες που πρέπει να έχετε για να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα

Πρέπει να έχετε ορισμένες ιδιότητες εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα αρνητικά συναισθήματα.

Αυτές είναι οι ιδιότητες που πρέπει να έχετε:

 • Αυτογνωσία
 • Αντανάκλαση
 • Αναπλαισίωση

Η επίγνωση του εαυτού σας είναι σημαντική γιατί θα σας επιτρέψει να αναγνωρίσετε πραγματικά ποια αρνητικά συναισθήματα νιώθετε. Το να έχεις μια ανακλαστική ικανότητα είναι το κλειδί. Κάθε φορά που συμβαίνουν αρνητικά συναισθήματα, πρέπει να έχετε την ικανότητα να στοχάζεστε και να βλέπετε γιατί συμβαίνουν αυτά τα συναισθήματα. Το να είσαι καλός στον προβληματισμό σημαίνει ότι μπορείς να απομακρυνθείς συναισθηματικά από την κατάσταση και να μην είσαι προσκολλημένος σε αυτήν.

Το reframing είναι επίσης μια άλλη ποιότητα που πρέπει να έχετε, όπου μπορείτε να επανατοποθετήσετε τις αρνητικές εμπειρίες και σκέψεις σε θετικές. Θα μιλήσουμε περισσότερα για το reframing αργότερα. Τώρα ας μιλήσουμε για τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα.

«Τα αρνητικά συναισθήματα όπως η μοναξιά, ο φθόνος και η ενοχή παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια ευτυχισμένη ζωή. είναι μεγάλα, σημάδια που αναβοσβήνουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει». – Γκρέτσεν Ρούμπιν

Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα:

 • Αναγνωρίστε τα συναισθήματα
 • Κατανοήστε τα συναισθήματα
 • Επαναπλαισίωση των συναισθημάτων

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα

Το πρώτο βήμα είναι να περιγράψεις αυτό που νιώθεις. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και αναγνωρίστε ενεργά τα συναισθήματά σας. Μόλις περιορίσετε ποια ακριβώς συναισθήματα νιώθετε, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε ορισμένες ερωτήσεις στον εαυτό σας.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε ποιες σκέψεις και συναισθήματα μπαίνουν στο μυαλό σας.

Κάντε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις:

 • Πώς νιώθω αυτή τη στιγμή;
 • Τι συμβαίνει?
 • Πώς με επηρεάζει;

Το να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την αυτογνωσία σας όσον αφορά τα συναισθήματά σας. Μόλις μάθετε τις απαντήσεις σε αυτά τα συναισθήματα, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Κατανόηση των συναισθημάτων σας

Τώρα είναι ώρα να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας. Εδώ ρωτάτε γιατί νιώθετε αυτό το συναίσθημα. Το κάνετε αυτό μέσω μιας σειράς καθοδηγούμενων ερωτήσεων.

 • Γιατί νιώθω Χ (εισάγετε αρνητικό συναίσθημα);
 • Τι προσπαθεί να μου πει αυτό το συναίσθημα;
 • Τι μπορώ να κάνω τώρα για να αλλάξω αυτό το συναίσθημα;
 • Τι δεν μπορείτε να κάνετε τώρα για να αλλάξετε αυτό το συναίσθημα;

Είστε πλέον έτοιμοι για το τελευταίο βήμα, επαναπλαισιώνοντας τα συναισθήματα.

Αναπλαισίωση των συναισθημάτων

Το Reframing είναι ένα ισχυρό εργαλείο που σας επιτρέπει να βλέπετε τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό σημαίνει κυριολεκτικά το reframe. Η αναπλαισίωση θα πάρει περισσότερο χρόνο από τα προηγούμενα βήματα, επομένως είναι φυσιολογικό να επαναλαμβάνετε αυτό το μέρος ξανά και ξανά.

Για να επαναπροσδιορίσετε, μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:

 • Πώς θα μπορούσα να το δω αυτό διαφορετικά;
 • Κι αν αντιδρούσα αντίθετα;
 • Τι βήματα πρέπει να κάνω για να το δω διαφορετικά;
 • Τι μπορώ να μάθω από αυτή την εμπειρία;

Αυτή η διαδικασία απαιτεί να το κάνετε αρκετές φορές. Επαναλάβετε μέχρι να μην έχετε πια αυτό το αρνητικό συναίσθημα.

Το να μαθαίνεις πώς να αντιμετωπίζεις τα αρνητικά συναισθήματα είναι μια δεξιότητα που μπορεί να μάθει και να τελειοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο εργάζεστε σε αυτήν την ικανότητα, τόσο καλύτεροι θα γίνετε σε αυτήν.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν αντιμετωπίζετε αρνητικά συναισθήματα είναι ότι αποτελούν φυσικό μέρος του να είσαι επιχειρηματίας. Μην προσπαθήσετε να τους ξεφύγετε. Αφήστε τους να έρθουν και να χρησιμοποιήσουν αυτήν την απλή διαδικασία τριών βημάτων για να τα διαχειριστούν. Όσο αφιερώνετε χρόνο για να αναγνωρίσετε, να κατανοήσετε και να επαναπροσδιορίσετε τα συναισθήματά σας, θα είναι πιο εύκολο για αυτά να φύγουν.