Οι Τεράστιες Δυνατότητες του 5G

Η πέμπτη γενιά κινητών επικοινωνιών, εν συντομία 5G, απολαμβάνει αδιάκοπο ενδιαφέρον όπως σχεδόν κανένα άλλο θέμα τεχνολογίας. Δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τον διάδοχο LTE όσον αφορά τη συνδεσιμότητα. Ποιο είναι όμως το ταχύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα, ποιοι ωφελούνται και τι γίνεται με την ασφάλεια; Το 5G, δηλαδή η πέμπτη γενιά κινητών επικοινωνιών, θα πρέπει να επιτρέπει πολλές εφαρμογές για κινητές συσκευές στις οποίες είναι απαραίτητη η χαμηλή καθυστέρηση. Με το 5G, η τεχνολογία ενεργοποίησης έρχεται στην αγορά, καθιστώντας δυνατή τη σημαντική πρόοδο της ψηφιοποίησης σε βασικούς τομείς όπως η κατασκευή, η αυτοκινητοβιομηχανία και η ενέργεια.

Με τη συγχώνευση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών με σημαντικούς φορείς και συνεργάτες του κλάδου, το νέο πρότυπο κινητών επικοινωνιών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανύψωση της συνδεσιμότητας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Το 5G έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση σε τομείς όπως η εφοδιαστική και η βιομηχανία, η κινητικότητα και ο τομέας της υγείας – είτε ως μέρος του Διαδικτύου των πραγμάτων είτε απευθείας μέσω δικτύων πανεπιστημιουπόλεων. Ένα πράγμα μπορεί να είναι σαφές: το 5G θα είναι ένα νέο πρότυπο κινητής επικοινωνίας και η νέα βάση για ψηφιακές καινοτομίες σε όλους τους κλάδους. Τι ακριβώς όμως μπορεί να κάνει το «θαυματουργό όπλο» 5Goffer;

Τα πλεονεκτήματα του 5G με μια ματιά

Ταχύτητα

Τα δίκτυα 5G σημαίνουν, πάνω από όλα: υψηλότερη ταχύτητα. Σε σύγκριση με το 4G/LTE, το 5G έχει 100 φορές υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων ή 1.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα. Η λήψη αρχείων, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο γρήγορη.

Δικτύωση

Η τεχνολογία 5G είναι ιδανική για τη σύνδεση ψηφιακών τερματικών συσκευών χάρη στην υψηλή χωρητικότητά της. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει μια σημαντικά μεγαλύτερη πυκνότητα δικτυωμένων συσκευών: το 5G υποστηρίζει έως και ένα εκατομμύριο συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Αφάνεια

Το 5G επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Εξαρτάται από την καθυστέρηση: όσο χαμηλότερη είναι, τόσο πιο γρήγορες είναι οι εφαρμογές. Με την τεχνολογία 5G, είναι δυνατές καθυστερήσεις στην περιοχή του χιλιοστού του δευτερολέπτου. Μόλις επιτευχθεί αυτό το χαμηλό επίπεδο καθυστέρησης, ανοίγονται εντελώς νέες δυνατότητες αλληλεπίδρασης, ειδικά στην επαυξημένη πραγματικότητα, την εικονική πραγματικότητα, τη μικτή πραγματικότητα, την αυτόνομη οδήγηση και τη ρομποτική.

Ασφάλεια σύνδεσης

Υπάρχουν εφαρμογές στις οποίες ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας σύνδεσης είναι θεμελιώδες, όπως η αυτόνομη οδήγηση ή η τηλεϊατρική. Οι συσχετισμένες συσκευές ή αισθητήρες πρέπει να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους με ασφάλεια. Αυτό γίνεται εφικτό από πολλές κεραίες, οι οποίες εμπλέκονται επίσης στη μετάδοση δεδομένων.

Κατανάλωση ενέργειας

Οι νέες συσκευές και αισθητήρες με δυνατότητα 5G έχουν ένα ασυναγώνιστο πλεονέκτημα: η κατανάλωση ενέργειας είναι κατά 90 τοις εκατό χαμηλότερη από αυτή των προκατόχων τους. Αυτό οφείλεται στο ότι απαιτούν λιγότερους πόρους. Είναι επίσης μικρότερα και έχουν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Υπάρχουν ήδη αισθητήρες στην αγορά που μπορούν να διαρκέσουν δέκα χρόνια χωρίς αλλαγή μπαταρίας.

5G και IoT – Ιδανική σύνθεση;

Περισσότερη δικτύωση μεταξύ τους, μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, υψηλότερη ασφάλεια σύνδεσης – όλες αυτές οι ιδιότητες του δικτύου 5G προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανιών – και συνεπώς και για την περιοχή του IoT. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, ο οποίος θα συνεχίσει να εκδηλώνεται με την εισαγωγή του πανελλαδικού δικτύου 5G. Εν ολίγοις, IoT σημαίνει ότι οι έξυπνες συσκευές επικοινωνούν ανεξάρτητα μεταξύ τους. Αυτό απαιτεί μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Απλές επιλογές όπως περσίδες δικτύωσης και λαμπτήρες σε έξυπνα σπίτια υπάρχουν ήδη στο δίκτυο 4G. Ωστόσο, πιο περίπλοκες λειτουργίες πέρα ​​από τα ιδιωτικά χρησιμοποιούμενα εξαρτήματα εξασφαλίζουν αυτόματα υψηλότερη κίνηση δεδομένων. Γίνεται λοιπόν σαφές: όταν μιλάμε για IoT, δεν πρόκειται για τις ίδιες τις μεμονωμένες συσκευές αλλά για τη συνδεσιμότητα τους, δηλαδή τη μεγάλη εικόνα. Επειδή οι μοναδικές εφαρμογές και συσκευές πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους ομαλά. Η τεχνολογία 5G μπορεί να παρέχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό.

Ποιες βιομηχανίες θα επωφεληθούν από το 5G;

Τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία, καταναλωτικά αγαθά: αυτοί και πολλοί άλλοι τομείς θα βελτιστοποιηθούν με την τεχνολογία 5G. Η μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο παίζει ρόλο σε τεχνικούς τομείς όπως η κινητικότητα και είναι επίσης σημαντική για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Θα είναι ορόσημο για την ασφάλεια της αυτόνομης οδήγησης εάν, για παράδειγμα, τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα μπορούν να επικοινωνούν με δικτυωμένα φανάρια σε πραγματικό χρόνο. Οποιαδήποτε καθυστέρηση εδώ μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Το ίδιο ισχύει και για την ηλεκτρονική υγεία, όπου η μετάδοση δεδομένων μπορεί να διασφαλίσει ότι τα ζωτικά σημεία των ασθενών αποστέλλονται απευθείας από το ασθενοφόρο στο σχετικό νοσοκομείο. Νέοι δρόμοι ανοίγονται επίσης για τη βιομηχανική παραγωγή: Επειδή τα δίκτυα 5G έχουν σχεδιαστεί με τεράστια χωρητικότητα έως και 500 δισεκατομμυρίων συσκευών, ο αριθμός των διασυνδεδεμένων συσκευών ανά κυψέλη μπορεί να αυξηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτή η πυκνότητα των τελικών συσκευών που πρέπει να επιτευχθεί διασφαλίζει ότι οι εγκαταστάσεις και οι διαδικασίες παραγωγής μπορούν να σχεδιαστούν διαφορετικά.

Η χαμηλή καθυστέρηση και η ασφάλεια σύνδεσης παίζουν επίσης ουσιαστικούς ρόλους στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών παραγωγής. Ο άμεσος αντίκτυπος στους καταναλωτές θα γίνει επίσης εμφανής, για παράδειγμα, στις έξυπνες πόλεις. Μπορείτε να βρείτε το Smart Parking και να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή. Οι λάμπες δρόμου γίνονται ταλέντα: προσαρμόζουν το φως τους στον αριθμό των ανθρώπων και μετρούν την κυκλοφοριακή συμφόρηση, χρησιμεύουν ως hotspots WiFi και είναι σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

5G και κυβερνοασφάλεια

Έτσι, το 5G δημιουργεί αμέτρητες νέες ευκαιρίες και άγνωστους κινδύνους ασφάλειας σε όλους αυτούς τους κλάδους, επειδή οι καταναλωτές και οι εταιρείες ενεργούν και εργάζονται όλο και περισσότερο με διασυνδεδεμένες, ψηφιακές εφαρμογές. Τα πιθανά σημεία επίθεσης αυξάνονται σε αναρίθμητο αριθμό λόγω της αυξημένης δικτύωσης, γεγονός που καθιστά ολόκληρο το οικοσύστημα πιο ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να εργαστούν για την οικοδόμηση μιας οικονομίας βασισμένης στην τεχνολογία 5G και να διασφαλίσουν ότι προστατεύεται επαρκώς από εξωτερικές επιθέσεις.

Αυτό περιλαμβάνει την ασφάλεια των εφαρμογών και των δεδομένων στο δίκτυο και τα κέντρα δεδομένων, τα υποκαταστήματα και το cloud—μια μεγάλη πρόκληση. Αναμένουμε λοιπόν πολλά από το 5G – μια βελτιστοποιημένη, ιδιωτική χρήση του Διαδικτύου, αλλά πάνω απ’ όλα, ένα άλμα στην οικονομία, με γνώμονα την τεχνολογία που σχετίζεται με το IoT, για την οποία το 5G θα διαδραματίσει βασικό ρόλο. Όλα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα, πιο αποδοτικά και πιο ενεργειακά. Μια πρωτοποριακή εξέλιξη, αλλά δεν πρέπει να παραμελήσουμε τα πρότυπα ασφαλείας που πρέπει να αυξηθούν στο ίδιο επίπεδο για να προστατεύσουν ανάλογα το «νέο δίκτυο».