Πρέπει να μεταβείτε από τον ατομικό επιχειρηματία στον επιχειρηματία; Δείτε πώς να ξέρετε

Είστε στην επιχείρηση μερικά χρόνια και βρίσκεστε στο στάδιο της επαναξιολόγησης, αναρωτιέστε αν πρέπει να αλλάξετε τα πράγματα. Θέλετε να συνεχίσετε να το κάνετε μόνοι σας ως σόλο χειριστής; Ή θα προτιμούσατε να είστε διαχειριστής συστημάτων με διαδικασίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε με μια ομάδα; Από το 2019, 41,1 εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν ατομικοί επιχειρηματίες—αποτελούμενοι από ελεύθερους επαγγελματίες, εργολάβους, συμβούλους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων χωρίς ομάδες.

Το να είσαι solopreneur είναι συναρπαστικό. Έχετε μια επιχείρηση για την οποία είστε παθιασμένοι. Δεν έχεις κανέναν να απαντήσεις. Και όλα είναι στην ώρα σας.

Το μειονέκτημα?

Όλα είναι πάνω σου.

Δεν προορίζεται κάθε ατομικός επιχειρηματίας να παραμείνει ατομικός σε όλο το επαγγελματικό του ταξίδι, και πολλοί είναι. Όλα εξαρτώνται από τους στόχους σας, την εκπλήρωσή σας και το πώς θέλετε να δομήσετε τη ζωή σας.

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το εάν και πότε πρέπει (ή δεν πρέπει) να κάνετε τη μετάβαση από ατομική επιχείρηση σε επιχειρηματία.

Η διαφορά

Πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν τους εαυτούς τους επιχειρηματίες — και δεν έχουν άδικο. Οι Solopreneurs είναι απλώς επιχειρηματίες που έχουν επιλέξει να βασίζονται κυρίως στον εαυτό τους για να υλοποιήσουν το όραμά τους στην επιχείρηση αντί να δημιουργήσουν μια εσωτερική ομάδα για να τους υποστηρίξουν. Αυτό σημαίνει ότι όλα στην επιχείρηση που της επιτρέπουν να λειτουργεί, από το μάρκετινγκ έως την επίτευξη πωλήσεων έως την παράδοση πελατών, εξαρτώνται από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Οι Solopreneurs μπορούν να προσλάβουν ελεύθερους επαγγελματίες ή εταιρείες για εξειδικευμένα έργα όπως γραφικά ή λογότυπα. Ίσως, οι solopreneurs μπορούν επίσης να προσλάβουν ελεύθερους επαγγελματίες για να αναθέσουν σε εξωτερικούς συνεργάτες τις εργασίες όπου είναι αδύναμοι ή έχουν μηδενικό ενδιαφέρον, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της εκτέλεσης της επιχείρησης αναλαμβάνεται από τον solopreneur. Αυτό μπορεί να κάνει πολλούς επιχειρηματίες να βασίζονται στη συνεχή προσπάθεια για τις ταμειακές ροές στην επιχείρησή τους, ειδικά εάν είναι κάποιο είδος ειδικού με προσαρμοσμένα παραδοτέα.

Οι επιχειρηματίες συνήθως εστιάζουν στην οικοδόμηση ενός συστήματος και μιας ομάδας, για να παραμείνουν στον οραματικό ρόλο όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιθυμούν να κλιμακώσουν την επιχείρηση, να προσελκύσουν περισσότερους ανθρώπους, να προσθέσουν περισσότερες υπηρεσίες ή προϊόντα και να επεκτείνουν την επιχείρηση χωρίς όρια. Οι επιχειρηματίες μπορεί να μάθουν πώς να κάνουν τα περισσότερα από τα πράγματα στην επιχείρησή τους όσον αφορά την εκτέλεση και την παράδοση σε περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβουν, αλλά δεν ξοδεύουν εδώ τις καθημερινές προσπάθειές τους. Αντίθετα, οι επιχειρηματίες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Καταναλώνουν κυρίως την ενέργειά τους σε τρόπους με τους οποίους η επιχείρηση μπορεί να συνεχίσει να κλιμακώνεται, ακόμα κι αν απομακρυνθούν.

Για ποιον είναι κατάλληλος ο διακόπτης

Εάν είστε ατομικός επιχειρηματίας και σκέφτεστε να μεταβείτε στο να γίνετε επιχειρηματίας, το πιθανότερο είναι ότι είστε καταβεβλημένοι και καταπονημένοι. Μεταφέρατε το φορτίο μόνοι σας, και ας το παραδεχτούμε, μπορεί να γίνει βαρύ χωρίς υποστήριξη. Εναλλακτικά, μπορεί να λέτε ότι θέλετε η επιχείρηση να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει μόνη της. Δεν θέλεις να το κάνεις πια μόνος σου. Το σημαντικό ερώτημα που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας εδώ είναι, Χρειάζομαι μια ομάδα ή χρειάζομαι καλύτερα συστήματα και διαδικασίες;

Η στρατηγός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των διαφημίσεων και της διοχέτευσης, April Wilhelm του Wilhelm Media Group, λέει ότι ήξερε ότι η αλλαγή από solopreneur σε επιχειρηματία ήταν κατάλληλη για εκείνη όταν βρήκε τον εαυτό της να καίγεται και να κάνει δουλειά για την οποία δεν ήταν ενθουσιασμένη κάθε μέρα. «Ήμουν εξαιρετικά επιτυχημένος ως ατομικός επιχειρηματίας», είπε ο Wilhelm, «αλλά καθώς η επιχείρησή μου μεγάλωσε και η προσωπική μου ζωή άλλαξε… κουραζόμουν και χρειαζόμουν περισσότερη ευελιξία, ενώ εξακολουθούσα να έχω την ίδια επιτυχία».

Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι πάντα γραμμική. Μετά από λίγο, η Wilhelm επέστρεψε στην ατομική επιχειρηματικότητα, αλλά σιγά-σιγά ξαναχτίζει την ομάδα της αφού έμαθε τις ηγετικές δεξιότητες που απαιτούνται για να είναι Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία της.

Εάν δεν έχετε καμία επιθυμία να αναπτύξετε μια επιχείρηση πέρα ​​από τον εαυτό σας ή πέρα ​​από τη διάρκεια της ζωής σας, και είστε πιο προσανατολισμένοι στην ευκολία παρά στην απόδοση επένδυσης (που σημαίνει ότι προτιμάτε να εργάζεστε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα παρά να βγάλετε περισσότερα χρήματα), το πιθανότερο είναι ότι απλά έχουν πρόβλημα συστήματος. Ίσως χρειαστεί να αναθέσετε σε έναν ελεύθερο επαγγελματία εικονικό βοηθό πέντε ώρες την εβδομάδα. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη αυτοματοποίηση στην επιχείρησή σας για τις διαδικασίες πωλήσεων και μάρκετινγκ. Κοιτάξτε πού μπορεί να υπάρχουν διαρροές χρόνου και ενέργειας στην επιχείρησή σας και δείτε εάν υπάρχει σύστημα, διαδικασία ή αυτοματισμός που μπορεί να καλύψει αυτήν την τρύπα για εσάς. Αυτό μπορεί να σημαίνει την πρόσληψη ενός προπονητή ή συμβούλου για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πού μπορείτε να ενισχύσετε και να εξορθολογίσετε την επιχείρησή σας. Αλλά μπορεί να μην απαιτεί από εσάς να φέρετε μια ομάδα.

Ο TD, ιδιοκτήτης επιχείρησης copywriting, πήρε την απόφαση να μεταβεί από επιχειρηματίας με ομάδα σε solopreneur. Όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε την ατομική επιχειρηματικότητα, η TD είπε: «Ήθελα να γίνω καλύτερη επιχειρηματίας και ένιωθα πραγματικά αποκομμένη όταν δεν είχα επικεντρωθεί στον επιχειρηματικό σκοπό. Είμαι πιο ευκίνητος με αυτόν τον τρόπο. Μπορώ να ενεργήσω τη στιγμή που έρχεται η έμπνευση». Κάνοντας την αλλαγή από επιχειρηματία σε ατομικό επιχειρηματία, η TD έχει πιο άμεσο έλεγχο στην επιχείρηση.

Εάν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε η επιχείρηση να λειτουργεί χωρίς εσάς ή ότι θέλετε να δημιουργήσετε μια επιχείρηση με επίκεντρο την παλαιά κληρονομιά που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μετά το θάνατό σας, τότε η μετάβαση στην επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς. Πολλοί ατομικοί επιχειρηματίες αγωνίζονται να φέρουν αρκετό εισόδημα για να κάνουν την επιχείρηση να λειτουργήσει μόνη της, ώστε να μπορούν να κάνουν διακοπές, περιόδους ανάπαυσης ή ακόμα και να εργαστούν στην επιχείρηση αντί για την επιχείρηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή εξουθένωση με ψυχικές, συναισθηματικές και σωματικές επιπλοκές ως αποτέλεσμα. Η πρόσληψη μιας ομάδας για να αφαιρέσει το φορτίο από πάνω σας και να αναπτύξει την επιχείρηση, είτε είστε παρόντες καθημερινά είτε όχι, είναι ένας πολύ καλός λόγος για να κλείσετε το καπέλο του solopreneur—αλλά δεν χρειάζεται να διαφέρει δραστικά από αυτό που μοιάζει με την επιχείρηση σήμερα.

Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να προσλάβετε μόνο έναν βοηθό για να απαλλαγείτε από τις εργασίες που δεν σας επιτρέπουν να μεγαλώσετε ή να φροντίσετε τον εαυτό σας. Εάν δυσκολεύεστε με τη διαχείριση του οργανισμού ή του έργου, τότε ίσως χρειαστεί να προσλάβετε έναν διαδικτυακό διευθυντή επιχειρήσεων (OBM). Εάν οι πωλήσεις δεν είναι το αγαπημένο σας πράγμα, ίσως χρειαστεί να προσλάβετε μια μικρή ομάδα πωλήσεων για να αναλάβει τη διαδικασία πωλήσεών σας για εσάς. Ανεξάρτητα από το ποιον φέρετε, δεν χρειάζεται να πάτε από το μηδέν σε μια ολοκληρωμένη εταιρεία από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια διαδικασία και ξεκινάτε μια πρόσληψη κάθε φορά με βάση την πιο πιεστική σας ανάγκη.

Υπάρχει άλλος χρόνος για να μεταβείτε, αλλά αντί να μεταβείτε από επιχειρηματίας σε επιχειρηματία, κάνετε τη μετάβαση από επιχειρηματία σε επιχειρηματία. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, μερικοί από τους οποίους περιλαμβάνουν το διαζύγιο, την αλλαγή επιχείρησης, το ξεκίνημα από την αρχή, την εγκατάλειψη της επιχείρησης ή άλλες οικονομικές αλλαγές. Η στρατηγός προσωπικής επωνυμίας, Kimra Luna, είπε: «Το να βρίσκομαι σε αυτό το μονοπάτι (μοναδικής επιχείρησης) αυτή τη στιγμή οφείλεται κυρίως στο ότι ξαναχτίζω την επωνυμία μου, ξεκινάω από την αρχή και θέλω πραγματικά να πάω τα πράγματα αργά. Έμαθα πολλά πράγματα από τις προσλήψεις στο παρελθόν, και έτσι τώρα με έκανε να προσέχω περισσότερο πόσο γρήγορα προσλαμβάνω».

Όταν ρώτησε τη Luna τι οδήγησε στην απόφαση να ξεκινήσει από την αρχή ως solopreneur αντί να πάει κατευθείαν στην επιχειρηματικότητα, απάντησε: «Ξέρω πώς να μεγαλώνω, το έχω ξανακάνει. Και θέλω να κάνω τα πράγματα με αργό, πιο προσεκτικό τρόπο. Για να μην καώ τον εαυτό μου. Αλλά για δύο, από τη στιγμή που έχετε άτομα στην ομάδα σας, διαχειρίζεστε περισσότερα από τον εαυτό σας. Τώρα πραγματικά διαχειρίζεστε πολλά άτομα και αυτό μπορεί επίσης να γίνει πολύ κουραστικό. Θέλω λοιπόν να βεβαιωθώ ότι έχω πραγματικά την ικανότητα – ενεργειακά, χρονικά και οικονομικά – να φέρω ανθρώπους με τους σωστούς ρόλους».

Πότε να αλλάξετε

Εάν η παρουσίαση ενός ατόμου δεν λειτουργεί πια και θέλετε η επιχείρηση να κλιμακωθεί χωρίς εσάς (ή αντιμετωπίζετε εξάντληση και σκέφτεστε να καταστρέψετε την επιχείρησή σας στο έδαφος—κάτι που είναι πιο συνηθισμένο από όσο φαντάζεστε ), μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο μετάβασης στην επιχειρηματικότητα. Αλλά πριν πάρετε αυτή την απόφαση, εδώ είναι τα πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε (και να αναρωτηθείτε) πρώτα.

  1. Έχετε εφαρμόσει όλα τα αυτοματοποιημένα συστήματα που θα σας βοηθήσουν να διευθύνετε την επιχείρησή σας και εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε εξάντληση;
  2. Έχετε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες τις απλές, εξειδικευμένες εργασίες, όπως η γραφιστική, η σχεδίαση ιστοσελίδων, η επεξεργασία βίντεο και άλλες εργασίες που βασίζονται σε έργα ήδη;
  3. Έχετε δημιουργήσει συστήματα και διαδικασίες που βελτιστοποιούν το χρόνο σας και εξορθολογίζουν την εργασία σας; Οι τυπικές διαδικασίες λειτουργίας, τα εργαλεία διαχείρισης έργων και ο αποκλεισμός ημερολογίου διαχείρισης χρόνου δεν είναι μόνο εργαλεία για τις εταιρείες. Είναι σωτήρια και για τους επιχειρηματίες.
  4. Έχει αλλάξει το όραμά σας για την επιχείρησή σας και θέλετε τώρα να προχωρήσετε περισσότερο σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται σε παλαιού τύπου;

Οι απαντήσεις σας σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας ενημερώσουν εάν είναι πραγματικά καιρός να κάνετε μια αλλαγή ή θα σας δείξουν πού ακριβώς πρέπει να εστιάσετε τις προσπάθειές σας πρώτα εάν θέλετε να παραμείνετε ατομικός επιχειρηματίας.

Το Solopreneurship είναι ένα δυνατό ταξίδι και, όπως οτιδήποτε αξίζει τον κόπο, υπάρχουν πολλές δοκιμές και λάθη. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν εποχές υπερέντασης στην επιχείρησή σας, ειδικά αν μόλις ξεκινάτε ή είστε στη διαδικασία ανάπτυξης. Ωστόσο, εάν υπάρχει συνεχής υπερφόρτωση, ελέγξτε πρώτα τα συστήματα, τις διαδικασίες και τον αυτοματισμό σας. Εάν αυτά τα πράγματα είναι στο σημείο και λειτουργούν για εσάς, τότε ίσως είναι καιρός να επανεξετάσετε τη δομή της επιχείρησής σας.