Πόσο διαρκούν πραγματικά τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο διαρκούν αν σκεφτείτε τα οδοντικά εμφυτεύματα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που λείπουν δόντια, καθώς παρέχουν μια μόνιμη λύση που φαίνεται και έχει φυσική αίσθηση. Αυτή η ανάρτηση ιστολογίου θα συζητήσει τη διάρκεια ζωής των οδοντικών εμφυτευμάτων και τον τρόπο φροντίδας τους. Θα σας δώσει επίσης πληροφορίες για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροζωία των εμφυτευμάτων. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οδοντικά εμφυτεύματα ή άλλες οδοντιατρικές διαδικασίες, επισκεφθείτε το westinghousedental.com.

Πριν εμβαθύνουμε στην απάντηση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι στύλοι τιτανίου που τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου για να χρησιμεύσουν ως τεχνητές ρίζες δοντιών. Τα άλλα συστατικά των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι:

Το κολοβωμα: Αυτό είναι ένα συνδετικό κομμάτι που τοποθετείται στην κορυφή του στύλου του εμφυτεύματος. Θα στηρίξει τελικά το τεχνητό δόντι.

Το τεχνητό δόντι: Αυτό είναι ένα δόντι που κατασκευάζεται κατά παραγγελία που είναι φτιαγμένο για να ταιριάζει με τα φυσικά σας δόντια στο χρώμα και το σχήμα. Συνήθως είναι κατασκευασμένο από πορσελάνη.

Μόλις τοποθετηθεί η θέση, ο οδοντίατρός σας θα προσαρτήσει το ανταλλακτικό δόντι σε αυτό. Η τοποθέτηση κλωστών στους στύλους ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων οστών γύρω τους, η οποία τελικά συγχωνεύει τους στύλους μόνιμα στη θέση τους.

Τώρα που γνωρίζουμε τα βασικά ας απαντήσουμε στην ερώτηση: Πόσο διαρκούν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Η μακροζωία των οδοντικών εμφυτευμάτων σας θα εξαρτηθεί από πολλούς μεμονωμένους παράγοντες, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούν να διαρκέσουν για δεκαετίες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα εξαρτήματα κάθε εμφυτεύματος έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής.

Ο στύλος εμφυτεύματος έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μπορεί να διαρκέσει 25 χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα. Τα άλλα δύο εξαρτήματα, η βάση και το τεχνητό δόντι, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής περίπου 15 ετών.

Τώρα ας δούμε τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής των οδοντικών εμφυτευμάτων σας:

Ανεπαρκής Συντήρηση και Φροντίδα

Όπως τα φυσικά σας δόντια, τα οδοντικά εμφυτεύματα απαιτούν τακτική φροντίδα για την αφαίρεση της πλάκας και των βακτηρίων. Εάν δεν φροντίζετε τα εμφυτεύματα σας, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε ασθένεια των ούλων λόγω συσσώρευσης πλάκας. Η ασθένεια των ούλων μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του εμφυτεύματος και τελικά αποτυχία.

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής, όπως το βούρτσισμα, το νήμα και το ξέπλυμα με αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα είναι απαραίτητη για τη μακροζωία των οδοντικών εμφυτευμάτων σας. Καλό θα ήταν να επισκέπτεστε και τον οδοντίατρό σας για τακτικούς ελέγχους και καθαρισμούς.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι μια από τις χειρότερες συνήθειες για τη στοματική σας υγεία και μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής των οδοντικών σας εμφυτευμάτων. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας και παρεμποδίζει τη ροή του αίματος στα ούλα. Αυτό μειώνει τη διαδικασία σύντηξης μεταξύ του στύλου του εμφυτεύματος και του οστού της γνάθου.

Ανεπαρκής οστική πυκνότητα

Πρέπει να υπάρχει αρκετή οστική μάζα για να συγχωνευτεί ο στύλος του εμφυτεύματος με το οστό της γνάθου. Χωρίς αρκετό οστό, το εμφύτευμα δεν θα ασφαλίσει σωστά και διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας.

Υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να επηρεαστούν από ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι αιμορραγικές διαταραχές και οι αυτοάνοσες ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία επούλωσης και να σας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο αποτυχίας εμφυτεύματος.

Εάν έχετε κάποια από αυτές τις καταστάσεις, είναι σημαντικό να τις συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας πριν τοποθετήσετε οδοντικά εμφυτεύματα.

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά μας γίνονται πιο αδύναμα και πιο εύθραυστα. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη σύντηξη του στύλου του εμφυτεύματος με το οστό της γνάθου.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν αποτελούν επιλογή για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ηλικιωμένοι έχουν λάβει με επιτυχία οδοντικά εμφυτεύματα.

Το κλειδί για ένα επιτυχημένο εμφύτευμα είναι να έχετε αρκετή οστική πυκνότητα και να ακολουθείτε όλες τις οδηγίες μετέπειτα φροντίδας.

Εμπειρία χειρουργού

Ένας έμπειρος χειρουργός είναι πιο πιθανό να τοποθετήσει το εμφύτευμα στη σωστή θέση και στη σωστή γωνία. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς σύντηξης μεταξύ του στύλου του εμφυτεύματος και του οστού της γνάθου.

Επιπλέον, ένας έμπειρος χειρουργός είναι πιο πιθανό να σχεδιάσει το εμφύτευμα σωστά για το στόμα σας.

Ποια είναι τα σημάδια ότι ένα εμφύτευμα έχει αποτύχει;

Το πιο κοινό σημάδι αποτυχίας του εμφυτεύματος είναι όταν το εμφύτευμα χαλαρώνει. Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Επίμονος πόνος στην περιοχή του εμφυτεύματος
  • Οίδημα και φλεγμονή
  • Αλλαγή στην εφαρμογή του τεχνητού δοντιού σας

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον οδοντίατρό σας.

Συνοψίζοντας, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να διαρκέσουν για πολλά χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη μακροζωία τους. Είναι σημαντικό να διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας. Το κάπνισμα και οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις μπορεί να σας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο αποτυχίας εμφυτεύματος. Η χειρουργική επέμβαση που εκτελείται από έμπειρο χειρουργό είναι επίσης το κλειδί για μια επιτυχημένη εμφύτευση. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε σημάδια αποτυχίας του εμφυτεύματος, όπως πόνο ή οίδημα στην περιοχή του εμφυτεύματος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον οδοντίατρό σας.