Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου

Σε κανέναν δεν αρέσει να πιστεύει ότι αυτός ή τα μέλη της οικογένειάς του θα αναπτύξουν καρκίνο, αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι περίπου το 40% από εμάς θα διαγνωστεί με καρκίνο στη ζωή μας. Αυτά μπορεί να φαίνονται σαν συγκλονιστικά δεδομένα, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου. Γνωρίζοντας πώς να αποτρέψετε τον καρκίνο και πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου μπορεί να περιορίσετε τις πιθανότητές σας να πάθετε τη νόσο, καθώς και να αναζητήσετε έγκαιρη παρέμβαση. Όσο πιο γρήγορα το πιάσετε, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση.

Λάβετε τακτικό έλεγχο

Ο τύπος του προληπτικού ελέγχου που μπορείτε να κάνετε θα εξαρτηθεί από το φύλο και την ηλικία σας. Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, που ονομάζεται τεστ Παπανικολάου. Οι άνδρες πρέπει να κάνουν έλεγχο του προστάτη τους, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος καρκίνου των όρχεων. Είναι σημαντικό να μην χάσετε αυτούς τους ελέγχους υγείας, καθώς θα μπορούσαν να εντοπίσουν κάτι πριν γίνει σοβαρό. Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Εάν ανησυχείτε ότι θα πάτε σε προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου, μιλήστε με το γιατρό σας που μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τυχόν εξετάσεις, όπως τεστ Παπανικολάου. Μπορεί να είναι τρομακτικό ή άβολο, επομένως η προετοιμασία και η συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα.

Υπάρχουν επίσης άλλοι τύποι σαρώσεων σώματος που μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο, όπως η μαγνητική τομογραφία. Το Ezra προσφέρει μια σειρά από σαρώσεις σώματος που μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο και άλλες ασθένειες στο σώμα. Αυτό σας επιτρέπει να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο της υγείας σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τύποι σαρώσεων σώματος που προσφέρει ο Ezra, επισκεφτείτε τον ιστότοπό τους.

Ασκήσου τακτικά

Η άσκηση είναι σημαντική για τη σωματική και ψυχική μας υγεία και δεν μας κάνει να νιώθουμε καλά. Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, που είναι ένας άλλος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου. Όσο πιο υπέρβαροι είστε, τόσο περισσότερη φλεγμονή περιέχεται στο σώμα σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνους.

Η τακτική άσκηση μειώνει επίσης τον κίνδυνο άλλων σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτης. Θα πρέπει να στοχεύσετε για 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας. Είναι καλύτερο να κάνετε λίγο κάθε μέρα, για να διατηρείτε το πρόγραμμα άσκησης σας τακτικό. Εάν κάνετε πάρα πολλή άσκηση ταυτόχρονα, θα μπορούσατε να προκαλέσετε υπερβολική προσπάθεια και να βλάψετε τους μύες σας.

Υπάρχει μια επιλογή άσκησης εκεί έξω για όλους, οπότε μην φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα μέχρι να βρείτε κάτι που αγαπάτε. Η άσκηση δεν πρέπει να είναι αγγαρεία. θα πρέπει να είναι ένας διασκεδαστικός και αναζωογονητικός τρόπος για να κινήσετε το σώμα σας. Είτε σας αρέσουν οι μαραθώνιοι είτε το τάι τσι, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Αποφύγετε το κάπνισμα

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνους, αλλά ξέρατε ότι η χρήση καπνού ευθύνεται για 1 στους 5 θανάτους κάθε χρόνο; Στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, το 80% των θανάτων είναι καπνιστές. Με τέτοια συγκλονιστικά στατιστικά, τώρα δεν ήταν ποτέ η καλύτερη στιγμή για να κάνετε την αλλαγή και να τα παρατήσετε. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις και στο υπόλοιπο σώμα σας, όπως καρδιακά προβλήματα και ασθένειες των ούλων.

Εάν καπνίζετε και θέλετε να το κόψετε, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για πρακτική βοήθεια και υποστήριξη. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να διευκολύνουν τη διακοπή του καπνίσματος. Το ταξίδι του καθενός για το κάπνισμα είναι διαφορετικό και θα πρέπει να κάνετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Προσέξτε μόνο να μην αντικαταστήσετε τη μια συνήθεια με μια άλλη, καθώς πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα αρχίζουν να τρώνε περισσότερο.

Πίνετε Λιγότερο Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και ως Αμερικανοί, καταναλώνουμε πάρα πολύ από αυτά. Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερος αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου. Εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε την πρόσληψη αλκοόλ. Εάν πίνετε περισσότερο από τις συνιστώμενες οδηγίες, μπορεί να θέλετε να μειώσετε ή να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ εντελώς. Οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από ένα ποτά κάθε μέρα και οι άνδρες όχι περισσότερα από δύο.

Για σύγκριση, ένα ποτό ισούται με πέντε ουγγιές κρασί, 12 ουγγιές μπύρα ή 1,5 ουγγιές ποτό. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλέον πίεση στο συκώτι σας. Καθώς το συκώτι σας είναι το όργανο που είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό του αλκοόλ, όσο περισσότερο πίνετε, τόσο περισσότερη ηπατική βλάβη θα υποστείτε. Εάν το συκώτι σας καταπονηθεί υπερβολικά, μπορεί να προκαλέσει ουλές, οι οποίες μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Καταναλώστε πιο υγιεινές τροφές

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ που έχουν συνδεθεί με την πρόκληση καρκίνου, αλλά εξακολουθούν να πωλούνται. Εάν θέλετε να είστε υπεύθυνοι για την υγεία σας και να μειώσετε τις πιθανότητές σας να πάθετε καρκίνο, πρέπει να έχετε τον έλεγχο του τι βάζετε στο σώμα σας. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, γεμάτη φρούτα, λαχανικά, ψάρια, πουλερικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Η κατανάλωση μιας τέτοιας δίαιτας έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Ορισμένες τροφές πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται, όπως π.χ κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρέατα ή τρόφιμα. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά από αυτό το είδος τροφής έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένους καρκίνους. Η ζάχαρη συνδέεται επίσης με την παχυσαρκία και τον καρκίνο, επομένως πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Εάν δυσκολεύεστε με τη διατροφή σας, κάντε μικρές αλλαγές για να δημιουργήσετε μια μεγάλη διαφορά. Αγοράστε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για τα αγαπημένα σας τρόφιμα και μην αγοράζετε τροφές που θέλετε να αποφύγετε. Εάν είναι εκτός οπτικού πεδίου, μπορεί να είναι εκτός νου. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους (το οποίο μπορεί να ελεγχθεί μέσω του ΔΜΣ σας) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Όταν τρώτε καλύτερα και ασκείστε, μπορείτε να έχετε καλύτερο έλεγχο του βάρους σας.

Εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, πρέπει να ελέγχετε την υγεία σας. Αυτό σημαίνει να γυμνάζεστε τακτικά, να τρώτε πιο υγιεινές και ισορροπημένες επιλογές, να σταματήσετε το κάπνισμα και να πίνετε λιγότερο αλκοόλ. Μπορείτε επίσης να κάνετε τακτικό έλεγχο που μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων, κάτι που είναι απαραίτητο για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.