Πώς να ξεκινήσετε να γράφετε περιοδικά για την επιχειρηματική επιτυχία

Ως επιχειρηματίας, το ημερολόγιο μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο τόσο για την προσωπική σας ανάπτυξη όσο και για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας. Όταν ξεκινάτε να γράφετε για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία και τη συναισθηματική σας ευεξία. Το ημερολόγιο είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, καθώς και να εμπλέκεστε με αγχωτικά γεγονότα με δομημένο τρόπο. Αυτό σας επιτρέπει να επεξεργάζεστε καλύτερα και να μαθαίνετε από αυτά. Με τα πλεονεκτήματα που περιγράφονται παραπάνω, το ερώτημα γίνεται στη συνέχεια: ως πολυάσχολος επιχειρηματίας, πώς ξεκινάτε να γράφετε περιοδικά; Στο σημερινό άρθρο, θα σας δείξω πώς.

Αποκλεισμός συγκεκριμένης ώρας

Συνιστώ να ανοίξετε το ημερολόγιο ή το εκφραστικό εργαλείο γραφής της επιλογής σας και να επιλέξετε μια στιγμή που δεν αισθάνεστε βιαστικοί. Για μένα, αυτό είναι συνήθως νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Φροντίστε να γράφετε την ίδια ώρα καθημερινά. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τη συνήθεια και να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας ώστε να μπει σε κατάσταση γραφής.

Φροντίστε να βρείτε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι σας όπου κανείς δεν μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή. Χαλαρώστε κάνοντας μερικές διατάσεις γιόγκα και τεχνικές βαθιάς αναπνοής προτού καθίσετε να γράψετε. Αυτό μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά σκεφτείτε το σαν ένα φυσικό primer για να ηρεμήσετε τον εγκέφαλό σας σε μια χαλαρή κατάσταση. Κρατήστε το τηλέφωνό σας και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές έξω από το δωμάτιο.

Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο θέμα

Το ημερολόγιο λειτουργεί καλύτερα αν επιλέξετε ένα μόνο θέμα, όπως ένα προσωπικό πρόβλημα, την καθημερινή σας ρουτίνα ή ένα επαγγελματικό έργο. Ορίστε την πρόθεσή σας να εστιάσετε μόνο σε ένα θέμα τη φορά για να αποφύγετε να μοιράσετε την προσοχή σας μεταξύ θεμάτων. Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι σας ταιριάζει καλύτερα ένα ρεύμα συνείδησης, τότε προτιμήστε το!

Το να καταλάβετε τι να γράψετε είναι μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις του ημερολογίου. Μπορείτε να ξεκινήσετε να γράφετε ένα ημερολόγιο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις και ιδέες για να ξεκινήσετε:

 • Ολοκληρώσατε τις χθεσινές εργασίες;
 • Τι σχέδια έχεις για σήμερα?
 • Πως νιώθεις σήμερα?
 • Ένα εμπνευσμένο βιβλίο ή ταινία για την επιχειρηματικότητα
 • Μαθήματα από ένα έργο που δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε
 • Μια άβολη συζήτηση που είχατε με έναν πελάτη
 • Μια ανάμνηση από το παρελθόν σου
 • Βήματα που κάνετε για να πετύχετε τον στόχο σας
 • Ένα πρόβλημα στην προσωπική σας ζωή ή στη δουλειά

Ρυθμίστε ένα χρονοδιακόπτη για το ημερολόγιο

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες χρειάζονται ώρες για να γράψουν τις σκέψεις τους ή τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Θυμηθείτε, αυτός δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να γράψετε ένα περιοδικό. Συνιστώ τη ρύθμιση ένα χρονόμετρο για τουλάχιστον 5-7 λεπτά. Στόχευσε για τρία λεπτά αν αυτό είναι πολύ μεγάλο για σένα.

Ο στόχος δεν είναι να γράψετε πολλά αλλά να παραμείνετε συνεπείς σε αυτά τα 5-7 λεπτά. Μερικοί επιχειρηματίες γράφουν μεγαλύτερες καταχωρήσεις το βράδυ ή το Σαββατοκύριακο, ανάλογα με την κατάσταση ή το πρόβλημά τους. Είτε γράφετε καθημερινά είτε εβδομαδιαία, φροντίστε να παραμένετε συνεπείς μη χάνοντας το πρόγραμμά σας. Ένα χρονόμετρο σας βοηθά επίσης να ξεκινήσετε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι όταν κάθεστε κοιτάζετε το κενό. Η ρύθμιση ενός χρονοδιακόπτη δημιουργεί επείγουσα ανάγκη να ξεκινήσετε να τοποθετείτε το στυλό στο χαρτί.

Αποφύγετε την επεξεργασία

Η σύνταξη μιας καταχώρισης ημερολογίου δεν απαιτεί από εσάς να εστιάσετε στη γραμματική, τα σημεία στίξης ή το λεξιλόγιο επειδή δεν γράφετε μια ερευνητική εργασία, δοκίμιο ή ανάρτηση ιστολογίου. Έτσι, δεν χρειάζεται επεξεργασία γιατί όχι μόνο είναι χρονοβόρα, αλλά θα σας αποσπάσει και από την οργάνωση των σκέψεών σας.

Επειδή οι καταχωρήσεις ημερολογίου είναι για εσάς, δεν έχει σημασία αν κάνετε γραμματικά λάθη. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να γράφεις καθαρά ενώ εστιάζεις στην οργάνωση, οπότε όταν το διαβάσεις στο μέλλον, μπορείς να καταλάβεις ξεκάθαρα τι είχες γράψει. Επιπλέον, αφιερώνοντας χρόνο για να οργανώσετε τις σκέψεις σας σε χαρτί, βοηθά στην οργάνωση των σκέψεων στο μυαλό.

Εξερευνήστε τη σκέψη σας

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες αποτυγχάνουν να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους στο ημερολόγιο επειδή επικεντρώνονται στο να γράφουν θετικά πράγματα. Αν και το να γράφεις θετικά πράγματα είναι καλό, το να απαγορεύεις στον εαυτό σου να γράφει αρνητικές σκέψεις μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματική εκφραστική γραφή. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορείτε να οργανώσετε τις σκέψεις σας.

Θυμηθείτε, το στοχαστικό ημερολόγιο είναι ένα ουσιαστικό μέρος του επιχειρηματικού σας ταξιδιού και λειτουργεί ως θεραπεία για να εστιάσετε στις θετικές σκέψεις, στα αρνητικά συναισθήματα, στις τυχαίες ιδέες, κ.λπ. Όταν καταγράφετε όλα αυτά τα πράγματα, ανοίγετε ένα παράθυρο στην ψυχή σας και στοχάζεστε τις προσωπικές σας σκέψεις και επιχειρηματικές ιδέες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αναπτύξετε καλύτερα σχέδια για να δημιουργήσετε ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

«Το γράψιμο είναι ένας άλλος ισχυρός τρόπος για να ακονίσετε το νοητικό πριόνι. Η τήρηση ημερολογίου των σκέψεων, των εμπειριών, των γνώσεων και των μαθημάτων μας προάγει τη διανοητική διαύγεια, την ακρίβεια και το πλαίσιο». – Stephen Covey

Ένας οδηγός για ημερολόγιο όλη την ημέρα

Το καθημερινό ημερολόγιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή ενός επιχειρηματία. Σας δίνει τη δυνατότητα να γράφετε για τις σκέψεις, τα συναισθήματά σας και τα καθημερινά σας γεγονότα, επιτρέποντάς σας να απαντάτε σε κρίσιμες ερωτήσεις, να κάνετε καθημερινή ανάλυση και να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις. Ο σκοπός είναι να βελτιστοποιήσετε τις σκέψεις σας, να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας και να αυξήσετε την παραγωγικότητα. Οι ακόλουθες αρχές χρησιμεύουν ως οδηγός για το ημερολόγιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γράψτε τις προθέσεις σας

Γράψτε τις προθέσεις σας σε τρεις έως τέσσερις προτάσεις το πρωί ή το βράδυ. Επιλέξτε ένα ήσυχο και γαλήνιο μέρος στο σπίτι σας όπου μπορείτε να καθίσετε άνετα για να γράψετε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σας. Βεβαιωθείτε ότι βλέπετε τη ζωή σας ως προνόμιο και υπενθυμίστε στον εαυτό σας τι θέλετε να πετύχετε. Ανανεώστε την πρόθεσή σας με κάθε ανατολή ή δύση του ηλίου.

Ορίστε προτεραιότητες

Είναι σημαντικό να θέσετε τουλάχιστον 2-3 προτεραιότητες, ειδικά αν κάνετε ημερολόγιο το πρωί. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να ορίσετε προτιμήσεις για την επόμενη μέρα το βράδυ ή πριν πάτε για ύπνο. Αναρωτηθείτε: ποιες είναι οι πιο κρίσιμες εργασίες που θέλω να ολοκληρώσω σήμερα ή αύριο. Χρησιμοποιήστε κουκκίδες για να ορίσετε τις προτεραιότητές σας.

Λάβετε υπόψη ότι ο καθορισμός προτεραιοτήτων είναι ένα ζωτικό μέρος του καθημερινού σας συστήματος διαχείρισης εργασιών, που σας επιτρέπει να ιεραρχείτε πράγματα ή εργασίες που έχουν σημασία για εσάς. Βεβαιωθείτε ότι οι προτεραιότητές σας ευθυγραμμίζονται με τους προσωπικούς ή επαγγελματικούς σας στόχους. Όταν ολοκληρώσετε αυτές τις εργασίες, θα νιώσετε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι, γνωρίζοντας ότι έχετε επιτύχει έναν καθημερινό στόχο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο.

Σκεφτείτε την ημέρα σας

Ο καθημερινός προβληματισμός είναι ένα ουσιαστικό μέρος του ημερολογίου σας που είναι μια εξαιρετική συνήθεια να χτίσετε. Ανοίξτε το ημερολόγιό σας και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις.

 • Τι πέτυχες σήμερα;
 • Ποια πράγματα δεν πήγαν καλά σήμερα και πώς μπορώ να διορθώσω προβλήματα;
 • Είμαι ευγνώμων για όσα κατάφερα σήμερα;

Η έρευνα δείχνει ότι το ημερολόγιο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους οργάνωσης των προσωπικών και επιχειρηματικών ιδεών σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, να δημιουργήσετε νέες ιδέες, να ξεπεράσετε προβλήματα και να ενισχύσετε την αυτοπειθαρχία, τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμησή σας. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας.