Πώς να προετοιμάσετε τις κυψέλες για το χειμώνα

Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη περίοδος για τις μέλισσες, ειδικά αν οι κυψέλες τους δεν προετοιμάζονται σωστά. Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που σημειώνονται οι περισσότερες απώλειες. Αν λάβουμε κάποια απαραίτητη φροντίδα το καλοκαίρι και την άνοιξη, μπορούμε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τους επερχόμενους χειμώνες. Μια απώλεια 20-40% αποικιών είναι φυσιολογική κατά τη διάρκεια ενός σκληρού χειμώνα, επομένως μην απογοητεύεστε με μια απώλεια. Να είστε προνοητικοί και όχι αντιδραστικοί. Αυτό το blog θα είναι πολύ ενημερωτικό για όλους τους εκκολαπτόμενους μελισσοκόμοι.

Η προετοιμασία της κυψέλης για το χειμώνα διαφέρει σημαντικά από μέρος σε μέρος. Η εμφάνιση παγετών, ο ψυχρός άνεμος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και η βροχή είναι ένας παράγοντας που αξίζει αφοσίωση και προσαρμογές για να κρατηθούν τα σμήνη ζωντανά και χωρίς απώλειες. Η είσοδος κρύου αέρα στα κουτιά των μελισσών μπορεί να προκαλέσει ψύξη και ακόμη και τον θάνατο των προνυμφών.

Ωστόσο, έχουμε παραθέσει ορισμένες ενέργειες και προφυλάξεις που μπορούν να λάβουν οι μελισσοκόμοι κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου παρακάτω.

Μετατόπιση κυψελών

Θα πρέπει να μεταφέρετε τις κυψέλες σε ηλιόλουστες, καλά στραγγιζόμενες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να τις προστατέψετε από τους δυνατούς ανέμους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εάν τα μεταφέρετε, φροντίστε να επιλέξετε ένα μέρος τουλάχιστον 3 μίλια (4,8 χλμ.) μακριά από την αρχική θέση γιατί διαφορετικά, εάν δεν εφαρμόσετε μέτρα επαναπροσανατολισμού, οι εργαζόμενοι μπορεί να μπερδευτούν και να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση.

Προστασία από τα ακάρεα βαρρόα

Ελέγξτε για ακάρεα βαρρόα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος στις περισσότερες περιοχές). Εάν ο αριθμός των ακάρεων αυξάνεται, ίσως χρειαστεί να λάβετε δραστικά μέτρα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Μητέρα Φύση μειώνει σκόπιμα τον πληθυσμό των μελισσών σε μια αποικία για να έχει λιγότερες ενεργειακές ανάγκες και περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Ωστόσο, ο πληθυσμός των ακάρεων δεν μπορεί να μειωθεί με την ίδια αναλογία. Η παράλειψη αυτού του βήματος μπορεί να σας οδηγήσει σε υψηλή αναλογία «ακάρι προς μέλισσα» κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Βασίλισσα μέλισσα το χειμώνα

Κάντε την τυπική επιθεώρηση της κυψέλης και αναζητήστε μια νέα, παραγωγική βασίλισσα στην κυψέλη. Η ύπαρξη μιας νέας και ευημερούσας βασίλισσας είναι απαραίτητη για την καλή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και την επιβίωση της αποικίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, η βασίλισσα λέγεται ότι γεννά πολλά αυγά, από τα οποία θα προκύψουν χιλιάδες εργάτριες. Σε αντίθεση με τους εργάτες που εμφανίζονται την άνοιξη και ζουν 6 εβδομάδες κατά μέσο όρο, αυτοί οι εργάτες θα ζήσουν κατά μέσο όρο 4-5 μήνες και θα είναι υπεύθυνοι για τη θέρμανση της κυψέλης και τη θέρμανση της βασίλισσας.

Στα τέλη του φθινοπώρου, η βασίλισσα είναι γενετικά προγραμματισμένη να σταματήσει να γεννά αυγά μέχρι την επόμενη άνοιξη. Ως εκ τούτου, η ικανότητά της να γεννά αυγά κατά τη διάρκεια της πτώσης είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιβίωση της αποικίας.

Μειώστε χώρο

Αν και ο χώρος της κυψέλης αυξάνεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, αφήνεται χώρος για ανάπτυξη. Το χειμώνα οι μέλισσες επιβιώνουν καλύτερα σε μικρότερους χώρους. Κατά γενικό κανόνα, σε περιοχές με μεγάλους, δυνατούς χειμώνες, γενικά χρειάζεται να έχουμε λιγότερο χώρο από τον πληθυσμό των κυψελών.

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε λιγότερο χώρο από τον πληθυσμό των κυψελών αφού οι μέλισσες θα χρειαστούν λιγότερη ενέργεια για να θερμάνουν το σπίτι τους. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, οι εισβολείς θα βρίσκουν λιγότερο χώρο και, ως εκ τούτου, θα αποθαρρύνονται από την είσοδο σε μια κυψέλη. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι αφαιρούν όλα τα πλεονάσματα στα τέλη του φθινοπώρου.

Συνδυασμός αποικιών

Κάντε συνδυασμούς αδύναμων αποικιών με ισχυρότερες. Σύμφωνα με το μότο των παλιών μελισσοκόμων, είναι καλύτερο να έχουμε δύο δυνατές αποικίες την άνοιξη παρά μία νεκρή. Αυτή είναι η εποχή του χρόνου (φθινόπωρο) που μπορεί να χρειαστεί να συνδυάσετε αδύναμες αποικίες με ισχυρές (ποτέ μην συνδυάζετε δύο αδύναμες αποικίες).

Διατροφική συνήθεια

Ελέγχετε τακτικά ότι τα αποθέματα τροφίμων είναι επαρκή. Η καλύτερη τροφή για το χειμώνα είναι το μέλι που έχουν βγάλει και αποθηκεύσει. Υπάρχει μεγάλη διαμάχη για την ελάχιστη ποσότητα μελιού που χρειάζεται για το χειμώνα.

Εξάλλου, μια ισχυρή αποικία το χειμώνα είναι η βάση για μια ισχυρή και υγιή αποικία και επαρκή επικονίαση την άνοιξη. Ως μελισσοκόμος, μπορείτε είτε να αφήσετε πολύ μέλι στον θάλαμο γόνου ή/και να αντικαταστήσετε λίγο από το συγκομισμένο μέλι με ζαχαρόνερο. Λάβετε υπόψη ότι η ζάχαρη με πρόσθετα μπορεί να προκαλέσει δυσεντερία.

Μπλοκάρισμα εισόδου κυψέλης

Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να κλείνουν τις εισόδους των κυψελών έτσι ώστε οι αρουραίοι και άλλοι πιθανοί εισβολείς να μην μπορούν να εισέλθουν. Πολλοί μελισσοκόμοι απομονώνουν επίσης τις κυψέλες τους τυλίγοντάς τις με ειδικό πισσόχαρτο ή μια απλή χάρτινη στέγη. Συνιστάται πάντα να αφήνετε μια κατάλληλη είσοδο, καθώς ο καλός αερισμός είναι απαραίτητος για την επιβίωση των μελισσών, επομένως πρέπει να αφήσετε ένα μικρό παράθυρο.

Ωστόσο, σε ορισμένες συνθήκες, αυτή η μέθοδος έχει ως αποτέλεσμα μια ταχεία αύξηση της υγρασίας μέσα στην κυψέλη, και πρέπει να το φροντίσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά ποντικιού με ειδικά καλώδια για να εμποδίσετε την είσοδο.

Αποφύγετε τη διαφυγή θερμότητας

Μην ανοίγετε την κυψέλη τις κρύες μέρες του χειμώνα, όσο άγχος κι αν είστε. Η ζέστη θα διαφύγει γρήγορα και οι μέλισσες θα χρειαστούν πολλή προσπάθεια και ενέργεια για να δημιουργήσουν ξανά αυτή τη θερμότητα. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική. Ανοίξτε για λιγότερο από ένα λεπτό και μόνο όταν η θερμοκρασία έχει ανέβει πάνω από ορισμένα επίπεδα.

Απαιτείται καθαρός έλεγχος

Καλό είναι να ελέγχετε και να καθαρίζετε τακτικά την περιοχή γύρω από τις κυψέλες για σκουπίδια και ανεπιθύμητη βλάστηση. Για παράδειγμα, εάν μια γάτα, ένας μικρός σκαντζόχοιρος ή ένα ρακούν πέθανε κάπου κοντά στις κυψέλες και δεν αφαιρέθηκε, η μυρωδιά σίγουρα θα προσελκύσει πολλούς πιθανούς εισβολείς στις αποικίες μας (αρουραίους, έντομα κ.λπ.).

Η ύπαρξη καθαρού περιβάλλοντος χώρου διασφαλίζει την υγιεινή και δεν παρέχει κανένα καταφύγιο για πιθανούς εισβολείς. Αυτό ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά οι αποικίες μας είναι πιο ευάλωτες στους εισβολείς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σημεία, μπορούμε να πούμε ότι είναι σημαντικό να αφήνουμε τις κυψέλες δυνατές και τροφοδοτημένες το χειμώνα, ώστε να μεγαλώνουν χωρίς προβλήματα μόλις εμφανιστεί η άνοιξη. Ωστόσο, χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα εμπειρίας για να βοηθηθούν οι μέλισσες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κάθε αποικία είναι διαφορετική, και ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναπτύξετε γνώσεις σχετικά με το τι χρειάζονται οι μέλισσές σας στην αντίστοιχη τοποθεσία τους.