Πώς ορίζετε την επιτυχία σας ως επιχειρηματίας;

Η ζωή ενός επιχειρηματία μπορεί συχνά να περιγραφεί ως ένα συναισθηματικό τρενάκι. Έχετε μερικά σκαμπανεβάσματα και πολλά κάτω, ειδικά όταν ξεκινάτε. Η επιλογή της επιχειρηματικότητας ως καριέρας είναι για τους ανθρώπους που μπορούν να διαχειριστούν τα σκαμπανεβάσματα – εκείνους τους ανθρώπους που είναι ανθεκτικοί. Η επιχειρηματικότητα απαιτεί πολλή αυτοπεποίθηση και πεποίθηση ότι αυτό που έχετε να προσφέρετε θα είναι πολύτιμο για τους άλλους.

Είχα σίγουρα σκαμπανεβάσματα ως ιδιοκτήτης επιχείρησης. Ως ιδιοκτήτης τριών ξεχωριστών επιχειρήσεων, μπορεί να πιστεύετε ότι από την τρίτη επιχείρηση θα είχα ιδρυθεί για το τι να περιμένω και ειδικός στο χτίσιμο επιχειρήσεων. Θα νομίζατε ότι θα ήξερα από την τρίτη φορά ότι θα ήξερα ακριβώς τι να κάνω και θα δημιουργούσα μια εν μία νυκτί επιτυχία με την επιχείρησή μου. Αλλά δεν το έκανα.

Ανεξάρτητα από το τι συνέβαινε στην επιχείρησή μου και το πόση επιτυχία γνώριζα, διαπίστωσα ότι δεν ήταν αρκετά γρήγορο, διαφορετικά θα ακονίσω τις αδυναμίες μου και όχι τα δυνατά μου σημεία. Θα εστίαζα στα αρνητικά και δεν θα ήμουν ευγνώμων για αυτό που πήγαινε καλά. Βρέθηκα να αφήνω τον φόβο της αποτυχίας και την ανυπομονησία να εισχωρήσει. «Γιατί δεν πετυχαίνω τους στόχους εσόδων μου; Είμαι αποτυχημένος. Τι είναι λάθος με μένα?” Αυτές είναι ερωτήσεις με τις οποίες θα έδιωχνα τον εαυτό μου και θα τιμωρούσα τον εαυτό μου.

Ό,τι κι αν έκανα δεν ήταν αρκετά καλό, αρκετά γρήγορο ή αρκετά. Ποιες ήταν οι προσδοκίες μου; Τι προσπαθούσα να συναντήσω;

Όλα αυτά είναι μηνύματα που μπορούν να περάσουν στο μυαλό σας και να παίξουν αυτό το παιχνίδι μαζί σας. Σε κάνει να αμφισβητείς την αξία σου, αυτό που κάνεις και πάνω απ’ όλα τη λογική σου. Καταλήγεις να αναρωτιέσαι τι σκεφτόσουν, αν έχεις ό,τι χρειάζεται, και όλες τις άλλες αρνητικές σκέψεις που μπορεί να αρχίσουν να θολώνουν την κρίση σου, και χειρότερα, να αμφισβητήσεις την αυτοεκτίμησή σου.

«Επιτυχία είναι να σου αρέσει ο εαυτός σου, να σου αρέσει αυτό που κάνεις και να σου αρέσει ο τρόπος που το κάνεις». – Μάγια Αγγέλου

Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε έτσι, εδώ είναι μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας:

  1. Έθεσα λογικούς στόχους;Βεβαίως, είναι εφικτά εντός των παραμέτρων που ορίσατε; Οι επιχειρηματίες τείνουν να είναι υπερβολικοί και να έχουν υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους, επομένως βεβαιωθείτε ότι έχετε θέσει ένα πλάνο που οδηγεί στην επιτυχία, είτε οι στόχοι σας μετρώνται με στόχους εσόδων, νίκες πελατών ή οτιδήποτε άλλο επιλέξετε.
  2. Υπάρχουν ενδείξεις στην πορεία ότι είμαι στο σωστό δρόμο; Μην υποτιμάτε την αξία των μη οικονομικών κερδών. Αυτά είναι ψίχουλα στο μονοπάτι της επιτυχίας. Είναι οι ενδείξεις που σας λένε ότι είστε στο σωστό δρόμο και χρησιμεύουν ως πολύτιμη ανατροφοδότηση. Ακούστε προσεκτικά.
  3. Φροντίζω τον εαυτό μου; Όταν έχετε αφιερώσει πάρα πολλές ώρες και δεν αφιερώνετε χρόνο για να απολαύσετε τη ζωή, επιβραδύνετε και παίξετε λίγο, οδηγείτε τον εαυτό σας να καείτε. Το Burn out είναι δύσκολο να ανακάμψει και οι επιχειρηματίες που καίνε το κερί και στις δύο άκρες και δεν κάνουν αρκετά διαλείμματα είναι επιρρεπείς σε καύση. Πρέπει να κάνετε διαλείμματα, να κάνετε βόλτες, να αλλάξετε σκηνικό και να απολαύσετε τη ζωή. Είναι σε εκείνες τις στιγμές που επαναφορτίζετε και επιστρέφετε με περισσότερη δημιουργικότητα και πιο καθαρές διαδικασίες σκέψης. Αυτό αυξάνει την αποτελεσματικότητά σας.
  4. Το δίνω πραγματικά τον καλύτερό μου εαυτό; Να είστε ειλικρινείς εδώ, καταβάλλετε όλη την προσπάθειά σας; Μερικές φορές νομίζουμε ότι είμαστε, αλλά όταν κάνετε ένα βήμα πίσω και αξιολογήσετε τη συνολική εικόνα, μπορείτε να δείτε τους τομείς για βελτίωση. Ίσως πρέπει να είστε πιο σαφείς στα μηνύματά σας ή θα μπορούσατε να προσεγγίσετε κάτι με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχει πάντα χώρος για να τροποποιήσετε και να βελτιώσετε μια διαδικασία ή σύστημα.
  5. Τίποτα που να αξίζει δεν έρχεται εύκολα, ή έτσι λένε. Και με τη δημιουργία μιας επιχείρησης, οι ιστορίες επιτυχίας μιας νύχτας είναι εξαιρετικά σπάνιες. Πίσω από τις περισσότερες ιστορίες υπάρχουν οι ανείπωτες ιστορίες που οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αγχωτικές και άγρυπνες νύχτες, μικρές νίκες, τεράστιες νίκες, αποτυχίες και αποτυχίες.

Η επιτυχία είναι σπάνια ένας ευθύς δρόμος. Μαθαίνουμε και μεγαλώνουμε από τις προκλήσεις μας. Το να δημιουργήσεις μια ολονύκτια επιτυχία δεν σε προετοιμάζει για τις πραγματικές προκλήσεις της επιχειρηματικότητας, καθώς οι προκλήσεις δεν εξαφανίζονται ποτέ, απλώς παρουσιάζονται διαφορετικά σε κάθε στάδιο.

Το πραγματικό μέτρο επιτυχίας για έναν επιχειρηματία μετριέται με την ανθεκτικότητα. Το πώς αντιδράτε και επανατοποθετείτε μετά από μια αποτυχία είναι το παν στον τρόπο που προετοιμάζεστε για την επιτυχία.

Όταν είστε πρόθυμοι να κάνετε ένα διάλειμμα, αποδεχτείτε ότι η οικοδόμηση μιας επιτυχημένης επιχείρησης απαιτεί χρόνο και ότι η απόλαυση της διαδικασίας είναι εξίσου σημαντική με τον προορισμό, τότε θα είστε σε θέση να ορίσετε ένα πιο εφικτό και λογικό μέτρο επιτυχίας.