Συμβουλές για την αποτοξίνωση του σώματός σας

Η αποτοξίνωση είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα σας απαλλάσσεται από τις ακαθαρσίες. Αυτή είναι μια σημαντική διαδικασία για τη βελτίωση της υγείας και την προώθηση της απώλειας βάρους. Ευτυχώς το σώμα σας είναι φυσικά εξοπλισμένο για να αποτοξινωθεί. Ωστόσο, μπορείτε να βελτιώσετε το σύστημα αποτοξίνωσης ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διατροφή, τρόπο ζωής και λαμβάνοντας συμπληρώματα που βοηθούν στην αποτοξίνωση.

1. Πίνετε περισσότερο νερό

Το νερό κάνει πολύ περισσότερα από το να ξεδιψάσει. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας και διατηρεί τις αρθρώσεις σας λιπασμένες. Το νερό βοηθά επίσης την πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και αποτοξινώνει το σώμα σας απομακρύνοντας τα άχρηστα προϊόντα.

Οι διαφορετικές διεργασίες στο σώμα απελευθερώνουν συνεχώς απόβλητα με τη μορφή ουρίας και διοξειδίου του άνθρακα. Εάν αυτά τα απόβλητα αφεθούν να συσσωρευτούν στο αίμα σας, μπορεί να γίνουν επιβλαβή.

Το νερό λειτουργεί ως μέσο για τη μεταφορά αυτών των άχρηστων προϊόντων αποτελεσματικά, απομακρύνοντάς τα μέσω φυσικών διεργασιών όπως η ούρηση, η αναπνοή ή η εφίδρωση. Έτσι, η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική για την αποτοξίνωση.

ΥΠΟΔΕΙΞΗ

Η επαρκής ημερήσια πρόσληψη νερού είναι 3,7 λίτρα για τους άνδρες και 2,7 λίτρα για τις γυναίκες. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τη διατροφή και το επίπεδο σωματικής σας δραστηριότητας.

2. Εστιάστε στον ύπνο

Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε επαρκώς και ήρεμα κάθε βράδυ για να υποστηρίξετε την υγεία και τη φυσική κατάσταση του σώματός σας σύστημα αποτοξίνωσης.

Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να αναδιοργανωθεί και να επαναφορτιστεί. Βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων υποπροϊόντων που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα τέτοιο τοξικό απόβλητο από το οποίο θέλετε να αποφύγετε είναι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Όταν δεν κοιμάστε σωστά, το σώμα σας δεν έχει χρόνο να εκτελέσει τις σημαντικές λειτουργίες αποτοξίνωσης, έτσι οι τοξίνες μπορεί να συσσωρευτούν και να επηρεάσουν πολλές πτυχές της υγείας. Η στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με μια σειρά ζητημάτων υγείας, όπως το στρες, το άγχος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

Πρέπει να κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση για να προάγετε την καλή υγεία.

Εάν δυσκολεύεστε να μείνετε ή να αποκοιμηθείτε τη νύχτα, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και να περιορίσετε το μπλε φως που εκπέμπεται από τις κινητές συσκευές και τις οθόνες των υπολογιστών πριν από τον ύπνο. Αυτές οι αλλαγές είναι χρήσιμες για τη βελτίωση του ύπνου.

3. Μειώστε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βασικά στοιχεία που συμβάλλουν στην κακή υγεία σε ορισμένους ανθρώπους. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους το κάνουν αυτό:

  • Η υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη.
  • Αυτές οι ασθένειες διαταράσσουν την ικανότητα του σώματός σας να αποτοξινωθεί φυσικά. Το κάνει βλάπτοντας τα όργανα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση, όπως το συκώτι και τα νεφρά σας.
  • Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και ζαχαρούχων ποτών μπορεί να προκαλέσει λιπώδη ηπατική νόσο, μια κατάσταση που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ήπατος, η οποία είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό και επίσης για την αποτοξίνωση των χημικών στο σώμα σας.

Οι αλλαγές που πρέπει να ενσωματώσετε:

  • Καταναλώνοντας περισσότερη υγιεινή τροφή και λιγότερο πρόχειρο φαγητό, μπορείτε να διατηρήσετε το σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός σας υγιές.
  • Η αντικατάσταση του πρόχειρου φαγητού με πιο υγιεινά σπιτικά γεύματα, φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές.

4. Τρώτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες που προκαλούνται από μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Το σώμα σας παράγει φυσικά αυτά τα μόρια για κυτταρικές διαδικασίες, όπως η πέψη. Ωστόσο, κακές συνήθειες —όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έκθεση σε ρύπους—μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Προκαλώντας βλάβη στα κύτταρα του σώματός σας, αυτά τα μόρια μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά από παθήσεις υγείας, όπως άνοια, καρδιακές παθήσεις, ηπατική νόσο, άσθμα και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την περίσσεια των ελεύθερων ριζών και άλλων τοξινών που αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας.

Έτσι, εστιάστε στο να λαμβάνετε αντιοξειδωτικά από τα τρόφιμα. Μπορείτε επίσης να πάρετε αυτά τα αντιοξειδωτικά από διάφορα συμπληρώματα αποτοξίνωσης.

Παραδείγματα αντιοξειδωτικών περιλαμβάνουν βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σελήνιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Τα μούρα, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το κακάο, τα μπαχαρικά και τα ποτά όπως ο καφές και το πράσινο τσάι έχουν μερικές από τις υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών και αποτοξινωτικών βιταμινών.

5. Αυξήστε την πρόσληψη πρεβιοτικών

Η υγεία του εντέρου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του συστήματος αποτοξίνωσης. Τα εντερικά σας κύτταρα έχουν ένα σύστημα αποτοξίνωσης και απέκκρισης που προστατεύει το έντερο και το σώμα σας από επιβλαβείς τοξίνες και χημικές ουσίες.

Η καλή υγεία του εντέρου ξεκινά με τα πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος φυτικής ίνας που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο σας που ονομάζονται προβιοτικά. Με τα πρεβιοτικά, τα καλά βακτήρια σας είναι σε θέση να παράγουν θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που είναι ευεργετικά για την υγεία.

Μερικές φορές, μπορεί να υπάρξει ανισορροπία στα καλά βακτήρια και τα κακά βακτήρια από τη χρήση αντιβιοτικών, την κακή οδοντική υγιεινή ή την ποιότητα της διατροφής. Κατά συνέπεια, αυτή η ανθυγιεινή μετατόπιση στα βακτήρια μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό και το σύστημα αποτοξίνωσης και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών και φλεγμονών.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρεβιοτικά μπορεί να διατηρήσει το ανοσοποιητικό και τα συστήματα αποτοξίνωσης υγιή. Καλές πηγές τροφών με πρεβιοτικά περιλαμβάνουν ντομάτες, αγκινάρες, μπανάνες, σπαράγγια, κρεμμύδια, σκόρδο και βρώμη.

6. Δραστηριοποιηθείτε

Η τακτική άσκηση, είτε είναι προπόνηση με βάρη, τζόκινγκ ή ποδηλασία, σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μειωμένο κίνδυνο πολλών παθήσεων και ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ορισμένοι καρκίνοι.

Ενώ υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που εμπλέκονται στα οφέλη της άσκησης για την υγεία, η μειωμένη φλεγμονή είναι σημαντική. Ενώ λίγη φλεγμονή είναι απαραίτητη για να αναρρώσει το σώμα σας από τη μόλυνση και να επουλώσει τις πληγές του, η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να αποδυναμώσει τα συστήματα του σώματός σας και να προάγει την ασθένεια.

Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσει το σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός σας να λειτουργήσει σωστά και να το προστατεύσει από ασθένειες.