Τα οφέλη των κάλτσες συμπίεσης για την αθλητική αποκατάσταση

Τα τελευταία χρόνια, οι κάλτσες συμπίεσης κερδίζουν δημοτικότητα ως καθημερινές κάλτσες. Στο παρελθόν, ωστόσο, αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στο ιατρικό περιβάλλον για την παροχή θεραπείας συμπίεσης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ήδη από τη νεολιθική περίοδο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τη συμπιεστική θεραπεία με τη μορφή σφιχτών επιδέσμων για την προώθηση της σωστής ροής του αίματος και την επούλωση τραυματισμών στα κάτω άκρα.

Ωστόσο, μόλις το 1600 οι γιατροί ανακάλυψαν τη σχέση μεταξύ της επιβράδυνσης της ροής του αίματος στα πόδια και της εφαρμογής εξωτερικής πίεσης. Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε στην ανάπτυξη διαφόρων εργαλείων που σήμερα χρησιμοποιούνται συνήθως στη θεραπεία συμπίεσης, συμπεριλαμβανομένων ελαστικών λωρίδων και δαντέλας.

Σήμερα, οι μη ιατρικές κάλτσες συμπίεσης χρησιμοποιούνται συνήθως από άτομα που θέλουν να παρέχουν στα πόδια και τα πόδια τους πρόσθετη υποστήριξη καθώς περνούν τη μέρα τους, ιδιαίτερα από εκείνους που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους καθισμένοι ή όρθιοι. Ωστόσο, κάλτσες συμπίεσης για άνδρες Και οι γυναίκες δεν ωφελούν μόνο εκείνους που ζουν έναν ανενεργό τρόπο ζωής, αλλά και τους ανθρώπους που ασχολούνται με αθλήματα και άλλες σωματικά απαιτητικές δραστηριότητες. Αλλά πώς λειτουργούν αυτές οι κάλτσες, ακριβώς;

Πώς λειτουργούν οι κάλτσες συμπίεσης (και γιατί οι άνθρωποι εξαρτώνται από αυτές)

Γενικά, η πρόσθετη πίεση από τη χρήση κάλτσες συμπίεσης ωφελεί το σώμα παρέχοντας επιπλέον στήριξη στις φλέβες. Το αποξυγονωμένο αίμα ρέει πίσω στην καρδιά μέσω των φλεβών και οι φλέβες στα πόδια λειτουργούν ενάντια στη βαρύτητα για να αντλήσουν το αίμα πίσω στο πάνω μέρος του σώματος. Η πρόσθετη πίεση από τις κάλτσες επιτρέπει στις φλέβες να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να υποστούν ζημιά στη διαδικασία. Η σωστή ροή αίματος είναι το κλειδί για την πρόληψη φλεβικών διαταραχών όπως οι κιρσοί και η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, καθώς και συμπτώματα όπως οίδημα, φλεγμονή και πόνος στο πόδι.

Οι κάλτσες συμπίεσης προσφέρουν την ίδια υποστήριξη σε άτομα που ζουν καθιστική και δραστήρια ζωή. Οι άνθρωποι που εξαρτώνται από αυτούς τους τύπους κάλτσες για υποστήριξη ενώ βρίσκονταν στη μέση μιας απαιτητικής σωματικής δραστηριότητας, ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο τους επέτρεψε να βελτιώσουν τη σωματική τους απόδοση. Η συμπίεση γύρω από τα πόδια όχι μόνο προάγει τη σωστή ροή του αίματος και εμποδίζει τη συγκέντρωση υγρών στα κάτω άκρα, αλλά παρέχει επίσης υποστήριξη στους μύες.

Τώρα που ξέρετε πώς λειτουργούν και τι μπορούν να προσφέρουν, ίσως αναρωτιέστε: πώς είναι ωφέλιμα για όσους ασχολούνται με έντονη σωματική δραστηριότητα και γιατί είναι τόσο καλά για την αθλητική αποκατάσταση;

Οφέλη που παρέχονται από τις κάλτσες συμπίεσης κατά τη διάρκεια των σωματικών δραστηριοτήτων και της αθλητικής αποκατάστασης

Μερικοί αθλητές ισχυρίζονται ότι η χρήση κάλτσων συμπίεσης μειώνει τους κραδασμούς και το στρες στους μύες, περιορίζει την εμφάνιση τραυματισμών των μαλακών ιστών και προλαμβάνει επώδυνες καταστάσεις όπως οι νάρθηκες κνήμης. Πράγματι, υπάρχουν μερικές μελέτες που καταγράφουν βελτιωμένη απόδοση μεταξύ των αθλητών που επιλέγουν να φορούν κάλτσες συμπίεσης. Πολλοί αθλητές ορκίζονται επίσης ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στο να φορούν κανονικές κάλτσες ποτέ ξανά.

Το να φοράτε κάλτσες συμπίεσης μετά την ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα είναι κάτι που θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη πολλοί αθλητές, καθώς υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών που εστιάζουν στο πώς μπορεί να είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό. Πρώτον, οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου και να μειώσουν τον χρόνο που απαιτείται για να αναδομηθούν οι μύες και να γίνουν πιο δυνατοί από πριν. Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε έναν αθλητή να επιστρέψει στην προπόνηση νωρίς, να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες στη στρατηγική και τις δεξιότητές του στο παιχνίδι και να δείξει πιο γρήγορα πώς βελτιώθηκε στα επόμενα παιχνίδια ή αγώνες του.

Μερικές σημαντικές προειδοποιήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κάλτσων συμπίεσης

Λάβετε υπόψη ότι η μέτρηση του μυϊκού πόνου και η ανακούφιση από τη χρήση κάλτσων συμπίεσης είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα, καθώς οι άνθρωποι βιώνουν και βαθμολογούν τον πόνο διαφορετικά. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ορισμένοι αθλητές να αισθάνονται φυσικά την ώθηση της απόλαυσης της σωματικής δραστηριότητας και την ψυχολογική επίδραση του να φορούν ρούχα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άσκηση. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν ένα άτομο να βελτιώσει την απόδοσή του.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς σχετικά με τις κάλτσες συμπίεσης υποστηρίζονται από την επιστήμη και υπάρχουν πολλά ανέκδοτα στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η χρήση αυτών των ειδών κάλτσες μπορεί να είναι απίστευτα ωφέλιμη. Ωστόσο, υπάρχει πολλή έρευνα που πρέπει να γίνει για να διαπιστωθεί εάν και πώς ακριβώς η χρήση κάλτσων συμπίεσης μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των αθλητών.

Βρείτε τις κατάλληλες κάλτσες συμπίεσης για αθλήματα ή άσκηση

Ακριβώς όπως οι κανονικές κάλτσες, οι κάλτσες συμπίεσης για άνδρες και γυναίκες διατίθενται σε όλες τις μορφές, τα μήκη και τα σχέδια. Είναι σημαντικό να βρείτε ένα ή δύο ζευγάρια που να ταιριάζουν καλά στον χρήστη, ώστε να μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από τη χρήση αυτών των ειδών ένδυσης. Εάν ένα ζευγάρι κάλτσες συμπίεσης εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία, προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και προκαλεί τριβή ή μώλωπες, είναι πιθανότατα πολύ σφιχτό και δεν πρέπει να φορεθεί ξανά.

Εάν θέλετε να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι τύποι κάλτσες, αφιερώστε χρόνο για να βρείτε ένα ζευγάρι που προσφέρει άνετα επίπεδα πίεσης. Επίσης, αξίζει να κάνετε την έρευνά σας ή να συμβουλευτείτε τον κύριο γιατρό σας εάν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε κάλτσες συμπίεσης για λόγους που σχετίζονται με την υγεία. Μόλις βρείτε το σωστό ζευγάρι, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το επόμενο παιχνίδι σας ή την περίοδο αποκατάστασης που ακολουθεί.