Τι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα είδη, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επιχειρηματικού μοντέλου ηλεκτρονικού εμπορίου;

Εάν το κάνετε ψηφιακό μάρκετινγκαργά ή γρήγορα θα πρέπει να διαχειριστείτε ένα ηλεκτρονικό εμπόριο ή τουλάχιστον να σκεφτείτε τι μπορεί να φέρει στην επωνυμία σας.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται σε άνοδο εδώ και χρόνια και η κρίση του 2020 έχει επιταχύνει περαιτέρω τη διείσδυσή του μεταξύ των καταναλωτών. Ας δούμε τι ακριβώς είναι ένα ηλεκτρονικό εμπόριο, ποιοι τύποι υπάρχουν, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της στρατηγικής, πώς να δημιουργήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα βήμα προς βήμα και 5 παραδείγματα εμπορικών στρατηγικών που λειτουργούν.

Τι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η πρακτική αγοράς και πώλησης προϊόντων μέσω του Διαδικτύου. Κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα που είναι αφιερωμένο σε αυτήν την επιχείρηση ονομάζεται επίσης «ηλεκτρονικό εμπόριο».

Ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν ένας από τους πιο ενοχλητικούς τα τελευταία χρόνια, επειδή έφερε επανάσταση στο παραδοσιακό εμπόριο, προσφέροντας ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο άνεσης και εξατομίκευσης. Για το λόγο αυτό, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει γίνει η βάση του επιχείρηση μοντέλο για πολλές μάρκες.

Τύποι ηλεκτρονικού εμπορίου

Μπορούμε να ταξινομήσουμε τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις ανάλογα με το κοινό που στοχεύουν ή το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Ανάλογα με το κοινό-στόχο

 • B2C (Business to Consumer): ηλεκτρονικό εμπόριο που απευθύνεται απευθείας στον τελικό καταναλωτή. Είναι ο πιο συχνός τύπος και μέσα σε αυτό, μπορούμε να βρούμε πολλά παραδείγματα, από ηλεκτρονικά καταστήματα υλικού μέχρι καταστήματα βιολογικής μόδας.
 • B2B (Business to Business): ηλεκτρονικό εμπόριο του οποίου το κοινό-στόχος είναι άλλες εταιρείες, για παράδειγμα, καταστήματα ειδών γραφείου.
 • C2C (Consumer to Consumer): αυτή η τυπολογία έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια με την άνοδο των διαδικτυακών πωλήσεων. Πρόκειται για καταναλωτές που πωλούν απευθείας σε άλλους καταναλωτές, γενικά μεταχειρισμένα προϊόντα. Το πιο δημοφιλές παράδειγμα στη χώρα μας είναι το Wallapop.
 • Εκτός από αυτούς τους τρεις τύπους, που είναι οι πιο συνηθισμένοι, μπορούμε επίσης να βρούμε εναλλακτικές όπως C2B (Consumer To Business), G2C (Government to Consumer), B4B (Business for Business) ή B2E (Business to Employer).

Ανάλογα με το Επιχειρηματικό Μοντέλο

 • Ίδιο ηλεκτρονικό κατάστημα: το πιο απλό μοντέλο, αποτελείται απλώς από μια ψηφιακή έκδοση των φυσικών καταστημάτων της μάρκας, η οποία πουλά τα δικά της προϊόντα. Μπορεί να είναι αποκλειστικά διαδικτυακή επιχείρηση ή να έχει τόσο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και φυσικά καταστήματα.
 • Αγορά: Η αγορά είναι ένα είδος «μακροκαταστήματος» που περιλαμβάνει διάφορους πωλητές. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η Amazon, στην οποία ο καθένας μπορεί να πουλήσει έναντι προμήθειας.
 • Η ναυτιλία πτώσης: Για τον πελάτη, η αποστολή σταγόνας δεν διαφέρει από ένα τυπικό ηλεκτρονικό κατάστημα. Αντί όμως να διαχειρίζεται το δικό του απόθεμα, σε αυτήν την περίπτωση, ο πωλητής απλώς εμφανίζει και προωθεί τα προϊόντα και ένας τρίτος είναι υπεύθυνος για την πραγματοποίηση των αποστολών.
 • Υιοθετώ: στο ψηφιακό μάρκετινγκ, το μοντέλο συνεργασίας είναι η χρήση τρίτων για την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών με αντάλλαγμα μια προμήθεια. Η θυγατρική τοποθετεί συνδέσμους για να παραπέμψει τον πελάτη στο άλλο κατάστημα, όπου η πώληση έχει κλείσει. Για παράδειγμα, η συνεργασία με την Amazon είναι αρκετά συχνή.
 • Συνδρομή: Αντί να πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες μεμονωμένα, σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που επιδιώκεται είναι οι καταναλωτές να συνάπτουν μηνιαία συνδρομή και να λαμβάνουν προϊόντα στο σπίτι σε τακτική βάση. Για παράδειγμα, είναι η περίπτωση των περίφημων «κουτιών έκπληξης», που σήμερα εμφυτεύονται σε πολλούς τομείς.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου ως επιχειρηματικού μοντέλου

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μια επανάσταση στον τρόπο πώλησης και μπορεί να προσαρμοστεί σε όλους τους τομείς. Αλλά πριν ξεκινήσετε το επώνυμο ηλεκτρονικό σας εμπόριο, ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και σκεφτείτε πώς θα ταίριαζε στην επιχείρησή σας.

Πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου

 • Μεγαλύτερη εμβέλεια για την επιχείρησή σας: με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, θα είστε αυτόματα προσβάσιμοι από όλο τον κόσμο (αν και θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη σε ποιες χώρες μπορείτε να στείλετε και σε ποιες όχι). Αντίθετα, τα φυσικά καταστήματα έχουν πάντα περιορισμένο εύρος εμβέλειας εξ ορισμού.
 • Χαμηλότερο κόστος: Η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος έχει πολύ χαμηλό αρχικό κόστος, ειδικά σε σύγκριση με την ενοικίαση ή την αγορά χώρων. Αυτό καθιστά τα εμπόδια εισόδου πολύ χαμηλότερα και μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα περιθώρια από ό,τι με ένα παραδοσιακό κατάστημα.
 • Διαθέσιμο 24/7: Η συντριπτική πλειονότητα των φυσικών καταστημάτων περιορίζεται από το ωράριο λειτουργίας και το κλείσιμο και όσο περισσότερο είναι ανοιχτά, τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος προσωπικού. Αντίθετα, το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν τυφλώνει ποτέ.
 • Δυνατότητα ανάπτυξης: δεν υπάρχουν όρια στα άτομα που μπορούν να «μπουν» ταυτόχρονα στο ηλεκτρονικό σας εμπόριο (εφόσον έχετε προσλάβει έναν καλό διακομιστή, φυσικά), επιτρέποντας στην επιχείρησή σας να αναπτυχθεί.

Μειονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου

 • Δυσκολίες πρόσβασης σε ορισμένους τομείς: αν και οι διαδικτυακές αγορές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, εξακολουθούν να υπάρχουν τμήματα του πληθυσμού που δεν είναι πολύ εξοικειωμένα με αυτά και δεν αισθάνονται άνετα να ψωνίζουν στο διαδίκτυο, για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι.
 • Τα προϊόντα δεν μπορούν να φανούν, να αγγιχτούν ή να δοκιμαστούν: Σε προϊόντα όπου οι αισθητηριακές ιδιότητες είναι πολύ σημαντικές ή απαιτούν δοκιμή, όπως τα ρούχα, το ηλεκτρονικό εμπόριο εισάγει ένα δύσκολο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Μπορούμε να το λύσουμε εν μέρει παρέχοντας λεπτομερείς περιγραφές, φωτογραφίες και βίντεο των προϊόντων και έχοντας μια καλή πολιτική επιστροφών.
 • Θέματα εμπιστοσύνης: Ορισμένοι χρήστες εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι αξιόπιστες σφραγίδες και η κρυπτογράφηση SSL μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακουφίσουμε αυτό το πρόβλημα.
 • Μεγαλύτερος ανταγωνισμός: Καθώς τα εμπόδια πρόσβασης στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πολύ χαμηλά, υπάρχουν πολλές περισσότερες μάρκες που μπορούν να ανοίξουν το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε μια συγκεκριμένη επένδυση χρόνου και πόρων για να ξεχωρίσουμε και να είμαστε ορατοί.