Τι είναι το ηλεκτρονικό επιχειρείν και από πού ξεκίνησε η πληροφορική;

Είμαστε τυχεροί που ζούμε στη μέση μιας τεχνολογικής μετάβασης, σε μια εποχή που η διαδικασία μετασχηματισμού εταιρειών και επαγγελματιών περιλαμβάνει απαραίτητα την υιοθέτηση των κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογίες για κάθε ανάγκη. Αυτό το νέο παράδειγμα είναι καθοριστικό γιατί επηρεάζει όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, επομένως η υιοθέτηση και ο σχεδιασμός νέων μοντέλων, λύσεων και στρατηγικών είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την έννοια του eBusiness με αυτή του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αν και είναι αλήθεια ότι και οι δύο όροι σχετίζονται, δεν μπορούν να ταξινομηθούν, πόσο μάλλον, ομώνυμων. Η αλήθεια είναι ότι το eBusiness είναι μια πολύ ευρύτερη, πιο σύνθετη και παγκόσμια έννοια, η οποία έχει καθοριστικό αντίκτυπο σε πολλούς περισσότερους τομείς μέσα σε μια εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε και τους δύο όρους για να ξέρετε πώς να τους διαφοροποιήσετε.

Όλα ξεκίνησαν με το ηλεκτρονικό εμπόριο

Δεν είναι ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν έχει πλέον σημασία. Στην πραγματικότητα, παραμένει ένας από τους σημαντικότερους κλάδους για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, αλλά, εξ ορισμού, η έννοια του είναι πιο περιορισμένη και το εύρος του περιορίζεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα, αυτόν του διαδικτυακού μάρκετινγκ προϊόντων και υπηρεσιών.

Μερικοί άνθρωποι επιστρέφουν στο 1960 για να γνωρίσουν την ιστορία του ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟμε τη δημιουργία της Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Δεδομένων, ενός συστήματος που κατέστησε δυνατή την ηλεκτρονική επικοινωνία εμπορικών πληροφοριών μεταξύ εταιρειών που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν αναλογικές μεθόδους.

Αυτή ήταν η αρχική επιδρομή περισσότερο παρόμοια με ό,τι γνωρίζουμε σήμερα για το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά η αρχική ιδέα δεν εμφανίστηκε παρά μόνο το 1989 όταν η Peapod, μια αμερικανική εταιρεία παντοπωλείων, ξεχώρισε ως η πρώτη που πρόσφερε μια ηλεκτρονική υπηρεσία πωλήσεων και παράδοσης προϊόντων. Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε ο πρώτος διακομιστής World Wide Web, ο οποίος ενίσχυσε τελικά την επικοινωνία και το εμπόριο μέσω του Διαδικτύου.

Το 1994 εμφανίστηκαν τα πρώτα πιστοποιητικά κρυπτογράφησης SSL, τα οποία ευνοούν τη δημιουργία υπηρεσιών πληρωμών ικανών να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικές πωλήσεις με πιστωτική κάρτα. Το 1995 είναι η χρονιά κατά την οποία το Amazon και το eBay ξέσπασαν. Το 1998 το έκαναν η Google και το PayPal. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Το άθροισμα όλων αυτών των παραγόντων κατέληξε να εδραιώσει και να προωθήσει τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτή ήταν μια απολύτως ριζική αλλαγή για το εμπόριο και τον τομέα του λιανικού εμπορίου. Οι εταιρείες που κατάφεραν να προσαρμοστούν από την τοπική επιρροή έγιναν παγκόσμιες και οι διαδικτυακές πωλήσεις τοποθετήθηκαν ως ένα από τα τεχνολογικά ορόσημα της δεκαετίας του 2000.

Ωστόσο, χρειάστηκαν μερικά ακόμη χρόνια για να συνειδητοποιήσουν οι υπεύθυνοι για την καινοτομία ότι η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών και στρατηγικών πρέπει να υπερβαίνει τις απλές διαδικτυακές πωλήσεις.

Έπρεπε να επηρεάσει όλους τους επιχειρηματικούς και στρατηγικούς τομείς της εταιρείας. Αυτά που είχαν ήδη ενοποιηθεί έπρεπε να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής ώστε να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικά και αυτά που προέκυψαν από τότε το έκαναν με έναν 100% ψηφιακό οδικό χάρτη.

Η έννοια του ηλεκτρονικού εμπορίου, όντας πλήρως σε ισχύ, υπολείπεται σε σύγκριση με αυτό που σημαίνει για τις σημερινές εταιρείες να γίνουν αληθινό eBusiness.

Τι είναι το E-Business;

Το eBusiness είναι μια εταιρεία της οποίας η λειτουργία και η διαχείριση βασίζεται στη χρήση εργαλείων, στρατηγικών και διαδικασιών που υποστηρίζονται από τεχνολογίες και το διαδίκτυο. Όπως είδαμε προηγουμένως, είναι μια πολύ ευρύτερη έννοια από αυτή του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην οποία αναφερόμαστε όταν μιλάμε μόνο για το μάρκετινγκ προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου.

Με μια ευρύτερη έννοια, η έννοια του eBusiness αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους το Διαδίκτυο και οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) εφαρμόζονται σε όλα τα βασικά επιχείρηση διαδικασίες. Αυτό προφανώς περιλαμβάνει απλές εμπορικές συναλλαγές, αλλά οι εταιρείες που αυτοπροσδιορίζονται ως eBusiness χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ σε πολλούς άλλους σημαντικούς τομείς που έχουν βελτιώσει τις διαδικασίες τους όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα.

Ένα eBusiness δεν είναι απλώς να έχεις έναν ιστότοπο, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να χρησιμοποιείς κοινωνικά δίκτυα για την επικοινωνία με τους πελάτες. Γενικά, μια ηλεκτρονική επιχείρηση αναλαμβάνει όλα τα μέρη που αντιστοιχούν στις ευαίσθητες περιοχές οποιασδήποτε εταιρείας:

  • Παραγωγή
  • Επιμελητεία
  • Διοίκηση και διοίκηση
  • Χρηματοδότηση
  • Παρόχους
  • οι πελάτες

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η δημιουργία των ίδιων των προϊόντων, η προμήθεια, οι αποστολές, η εξυπηρέτηση πελατών, οι πληρωμές και οι εισπράξεις… βασικά στοιχεία, εξαρτώμενα μεταξύ τους, που επηρεάζουν συνολικά τη λειτουργία μιας εταιρείας, σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και αναπτύσσονται και λειτουργούν μέσω της χρήσης τεχνολογιών και του διαδικτύου.

Το eBusiness συνεπάγεται μια σειρά πλεονεκτημάτων για τις επιχειρήσεις που, με απλοποιημένο τρόπο, θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Έχοντας μια πιο καινοτόμο επιχείρηση, συνδεδεμένη με τεχνολογίες, πρωτοποριακή και ευέλικτη, η οποία καθιστά δυνατή την προώθηση μιας προσέγγισης με επίκεντρο τον χρήστη, η οποία καταλήγει να έχει αντίκτυπο στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.
  • Ευελιξία, με περισσότερες επιχειρηματικές επιλογές, με περισσότερες ευκαιρίες πωλήσεων και υψηλότερο επίπεδο προσαρμογής στις αλλαγές και τις τάσεις της αγοράς.
  • Μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες και αυτοματοποίηση των λειτουργικών εργασιών, που σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγικότητα για τους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να επικεντρωθούν σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό.
  • Επιχειρηματικές αποφάσεις βασισμένες σε δεδομένα χάρη σε πλήρως ψηφιακές διαδικασίες, οι οποίες παράγουν στοιχεία που μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να χαρακτηριστούν βάσει των στόχων που έχουν τεθεί. Σήμερα, είναι περισσότερο δυνατό από ποτέ να γνωρίζουμε εάν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία δεν είναι κερδοφόρα και δεν είναι ένα ζήτημα που εξαρτάται από τη διαίσθηση ή την εμπειρία του επιχειρηματία.

Οι μεγάλες εταιρείες και ένα πλήθος νεοφυών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο προσαρμόζονται ή γεννιούνται πλήρως ψηφιακές. Οι σημερινές αγορές, ασταθείς και προσαρμοσμένες στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις των καταναλωτών, το απαιτούν.