Τι είναι το Blockchain; Πώς λειτουργεί η τεχνολογία Blockchain;

Η πιο επαναστατική τεχνολογία από την έλευση του Διαδικτύου ονομάζεται. Μπορεί να αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας. Με δυνατότητα αντικατάστασης όλων των διαμεσολαβητών και αντιπροσωπειών.

Για να κατανοήσουμε ξεκάθαρα τι είναι το blockchain και ποια είναι τα οφέλη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς λειτουργούν επί του παρόντος οι νομισματικές συναλλαγές. Αν και τα μετρητά εξακολουθούν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, με τα χρόνια περνάμε από τα μετρητά στην ψηφιακή πληρωμή.

Τι ακριβώς είναι η τεχνολογία Blockchain;

«Η τεχνολογία Blockchain παρέχει έναν τρόπο για τους ανθρώπους ή τις αρχές που δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον να συμφωνήσουν σε μια κοινή ψηφιακή ιστορία. Ένα κοινό ψηφιακό ιστορικό είναι σημαντικό επειδή το ψηφιακό νόμισμα και οι συναλλαγές είναι, θεωρητικά, εύκολο να αντιγραφούν. Η τεχνολογία Blockchain λύνει αυτό το πρόβλημα χωρίς την ανάγκη αξιόπιστου μεσάζοντα ή αντιπροσωπείας. ”

Ίσως πολύ αφηρημένο αν το καταλάβετε αμέσως στην επιλογή σας. Ας επιστρέψουμε στο παράδειγμα της Μαρίας που θέλει να μεταφέρει 5 ευρώ στον Χουάν. Ποιος θα επαληθεύσει ότι η Μαρία δεν χορηγεί κρυφά αυτά τα 5 ευρώ και σε άλλο άτομο; Χρειάστηκαν χρόνια μέχρι να εμφανιστεί μια καλύτερη λύση και εναλλακτική λύση για τις ακριβές τράπεζες, αλλά τελικά έφτασε η τεχνολογία blockchain.

Το blockchain διασφαλίζει ότι η συναλλαγή των 5 € προστίθεται αυτόματα σε ένα παγκόσμιο καθολικό όπου διατηρούνται όλες οι συναλλαγές. Στη συνέχεια, επαληθεύεται επίσης εάν αυτή η συναλλαγή είναι έγκυρη. Δεν χρειάζεται ενδιάμεσος για παρακολούθηση, όλα γίνονται αυτόματα από το blockchain και τους υπολογιστές που το διατηρούν σε λειτουργία (miners). Αλλά πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό;

Συναλλαγή Blockchain: Επεξήγηση με ένα παράδειγμα

Επιστρέφοντας στο προηγούμενο παράδειγμα αλλά αλλάζοντας τη μέθοδο παράδοσης, η Μαρία στέλνει στον Χουάν τα 5 ευρώ μέσω του blockchain. Αυτό παρουσιάζεται διαδικτυακά ως «μπλοκ» (ή μπλοκ). Αυτό το μπλοκ περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη συναλλαγή, όπως την αξία (5 ευρώ), την ώρα που στάλθηκε, σε ποιον στάλθηκε, σε ποιον στάλθηκε κ.λπ.

Blockchain: Beyond Money

Αυτή τη στιγμή, το Bitcoin είναι μακράν η μεγαλύτερη και πιο γνωστή εφαρμογή blockchain, ωστόσο το Ethereum, το νούμερο 2 αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει αυτό το πλεονέκτημα. Το Ethereum είναι κυρίως γνωστό επειδή εστιάζει όχι μόνο στο blockchain ως εργαλείο συναλλαγών αλλά και στη διαμόρφωση των έξυπνων συμβολαίων. Τι είναι όμως ακριβώς ένα έξυπνο συμβόλαιο;

Ορισμός Έξυπνου Συμβολαίου

Για να ξεκινήσετε, εδώ είναι ο ορισμός του τι είναι ένα έξυπνο συμβόλαιο:

Ένα έξυπνο συμβόλαιο είναι ένα προγραμματισμένο συμβόλαιο του οποίου οι συμφωνίες καταχωρούνται σε κώδικα στο blockchain. Η σύμβαση εκτελείται αυτόματα χωρίς να απαιτείται εμπιστοσύνη στα ενδιάμεσα μέρη. Αυτά τα εισαγωγικά μπορούν πάντα να προβληθούν, αλλά δεν μπορούν ποτέ να προσαρμοστούν ξανά.

Αυτά τα συμβόλαια καταρτίζονται και προγραμματίζονται από προγραμματιστές και δεν έχουμε συμβόλαιο με συμβόλαια Smart, αλλά με ψηφιακό συμβόλαιο που αποτελείται από κωδικό υπολογιστή. Αυτός ο κωδικός περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη σύμβαση: για ποιους ισχύει, πότε πρέπει να εκτελεστεί, πότε έχει καταχωρηθεί αυτή η συμφωνία κ.λπ.

Πλεονεκτήματα ενός έξυπνου συμβολαίου

Ποια πλεονεκτήματα έχουν τα έξυπνα συμβόλαια έναντι των κανονικών συμβολαίων;

  • Αυτονομία: η συμφωνία συνάπτεται μόνη της. Δεν χρειάζεται να βασιστείτε σε δικηγόρο, τράπεζα, μεσίτη ή άλλο μεσάζοντα για την εκτέλεση της σύμβασης. Αυτό καθιστά αδύνατο για τρίτους να χειραγωγήσουν τη σύμβαση. Το συμβόλαιο διαχειρίζεται και εκτελείται αυτόματα από το δίκτυο.
  • Ασφάλεια: το έξυπνο συμβόλαιο προστατεύεται με κρυπτογραφία. Είναι σχεδόν αδύνατο να χακάρεις το συμβόλαιο.
  • Εμπιστοσύνη: Το συμβόλαιο παρακολουθείται στο κοινόχρηστο δίκτυο. Επομένως, είναι αδύνατο να χαθεί η σύμβαση. Επίσης δεν υπάρχουν τρίτα μέρη που να θέλουν να χειραγωγήσουν τη σύμβαση.
  • Ταχύτητα: τα έξυπνα συμβόλαια είναι πλήρως αυτοματοποιημένα. Πράξεις που συνήθως κοστίζουν πολύ χαρτιά δεν χρειάζεται να γίνουν σε μεγάλο βαθμό και αυτό εξοικονομεί πολύ δουλειά και χρόνο. Επιπλέον, τα έξυπνα συμβόλαια βελτιστοποιούνται συνεχώς, επομένως θα κοστίζει όλο και λιγότερο χρόνο.
  • Αντιγράφων ασφαλείας: γιατί είναι αδύνατο να απαλλαγούμε από το έξυπνο συμβόλαιο με όλα τα μέλη του blockchain.
  • Ακρίβεια: Καθώς ένα έξυπνο συμβόλαιο είναι κυρίως εργασία μηχανών, έχει λίγα προβλήματα, σε αντίθεση με το ανθρώπινο λάθος.
  • Οικονομίες: Τα έξυπνα συμβόλαια είναι πολύ φθηνότερα επειδή δεν χρειάζονται ενδιάμεσα εξαρτήματα. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να πληρώσετε δικηγόρο ή συμβολαιογράφο για να το γράψει.

Φυσικά, ένα έξυπνο συμβόλαιο δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα μειονεκτήματα που συνεπάγεται.

Μειονεκτήματα ενός έξυπνου συμβολαίου

  • Η προσαρμογή είναι αδύνατη: ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα ενός έξυπνου συμβολαίου είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα. Εάν αλλάξετε γνώμη σχετικά με μια συμφωνία ενοικίασης, είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστεί.
  • Ο κωδικός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα πάντα: με ένα συμβόλαιο, υπάρχουν πάντα «αν και αλλά». Στην «κανονική» γλώσσα, αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε χαρτί, πολύ λιγότερο στη γλώσσα προγραμματισμού. Ως εκ τούτου, είναι (ακόμα) πολύ ευαίσθητο σε σφάλματα.
  • Το τρίτο δεν εξαφανίζεται εντελώς: παρόλο που ένα τρίτο δεν χρειάζεται πλέον, δεν εξαφανίζεται τελείως, αλλά έχει κυρίως διαφορετική λειτουργία. Κυρίως, η ζήτηση για προγραμματιστές που μπορούν να προετοιμάσουν αυτές τις συμβάσεις θα αυξηθεί περισσότερο και η ζήτηση για καλούς προγραμματιστές είναι ήδη από την αρχή.

Όπως μπορούμε να φανταστούμε, η τεχνολογία blockchain αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή. Έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει πλήρως τράπεζες, συμβολαιογράφους, δικηγόρους και πολλούς άλλους μεσάζοντες και μέρη. Την τελευταία φορά που οι άνθρωποι ήταν τόσο θετικοί για το α τεχνολογία ήταν όταν το Διαδίκτυο ήταν σε άνοδο και γνωρίζουμε πόση επιρροή είχε και συνεχίζει να έχει.

συμπέρασμα

Μπορούμε να καταλάβουμε ότι το blockchain είναι μια δομή δεδομένων στην οποία οι πληροφορίες ομαδοποιούνται και ονομάζονται μπλοκ. Αυτά τα μπλοκ αποθηκεύονται ακολουθώντας ένα χρονοδιάγραμμα και σε κρυπτογραφημένη μορφή σε υπολογιστές γνωστούς ως κόμβους. Αυτές οι πληροφορίες διατηρούνται ασφαλείς σε αυτά, δεν μπορούν να διαγραφούν ή να τροποποιηθούν.