Το παράδοξο των λύσεων για την απώλεια βάρους

Η απόφαση για το νέο έτος είναι μια υπόσχεση που παίρνει ένα άτομο στην αρχή του έτους είτε για να ξεκινήσει κάτι καλό είτε να ξεκινήσει μια κακή συνήθεια με την ελπίδα ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Σχεδόν όλοι έχουν μια απόφαση για την Πρωτοχρονιά και οι πιο συνηθισμένες αποφάσεις για την Πρωτοχρονιά είναι είτε να ασκούνται περισσότερο, είτε να τρώνε υγιεινά ή γενικά να έχουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ο λόγος που αυτό είναι σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της εμφάνισής τους και αισθάνονται ότι η εμφάνιση αποτελεί την πρώτη εντύπωση για αυτούς και αποδίδουν σωστά ή αδίκως την επιτυχία ή την αποτυχία τους στη ζωή σε αυτήν. Επιπλέον, έχει υπάρξει μεγάλη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους του υπερβολικού βάρους. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι παχύσαρκοι και επομένως είναι επιρρεπείς σε κινδύνους υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως έλλειψη ενέργειας, καρδιακά προβλήματα, λιπώδες ήπαρ, διαβήτη και ακόμη και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες λύσεις που πρέπει να τηρηθούν και οι άνθρωποι βρίσκουν διάφορους λόγους για να δικαιολογήσουν την έλλειψη δέσμευσής τους για τον εν λόγω σκοπό. Οι κοινές εξηγήσεις είναι η έλλειψη χρόνου, η γενετική σύνθεση, η συναισθηματική αναταραχή και μερικές φορές ακόμη και η έλλειψη σαφήνειας ως προς το πώς να ξεκινήσετε τη διαδικασία απώλειας βάρους.

Στον σημερινό κόσμο, ειδικά για τον εργαζόμενο πληθυσμό, υπάρχουν πολλές απαιτήσεις για τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν. Εντυπωσιάζουν ότι δεδομένων των ωρών εργασίας, των οικογενειακών τους υποχρεώσεων, των κοινωνικών συναναστροφών και δεν έχουν αρκετό χρόνο για να μαγειρέψουν ένα υγιεινό γεύμα ή να πάνε για ασκήσεις. Αλλά, αυτό είναι απλώς μια δικαιολογία και το πραγματικό πρόβλημα είναι κυρίως η έλλειψη πειθαρχίας. Απαιτείται πειθαρχία για να ξεπεραστεί η ρουτίνα της καθημερινότητας και να ενσωματωθούν κάποιες υγιεινές συνήθειες, όπως το περπάτημα σε μικρές αποστάσεις, το να ανέβεις σκάλες ή να ξυπνήσεις μόλις μισή ώρα νωρίτερα για να κάνεις κάποιες ασκήσεις. Η πειθαρχία είναι απαραίτητη μόνο για να αφήσετε τις αρθρώσεις του γρήγορου φαγητού και αντί να επιλέξετε πιο υγιεινές επιλογές φαγητού, όπως οι σαλάτες.

Μια άλλη δικαιολογία για τη μη διατήρηση της ανάλυσης είναι η γενετική μετάλλαξη. Παραδόξως, πιστεύεται ότι, παρά την τάση να παίρνουμε βάρος περισσότερο από το συνηθισμένο, είναι ακόμα δυνατό να είμαστε υγιείς. Μπορεί κανείς να ανατρέξει σε πληροφορίες στο διαδίκτυο ή να συμβουλευτεί έναν διαιτολόγο, για το πώς ένας συνδυασμός υγιεινής διατροφής και άσκησης μπορεί να ξεπεράσει τη γενετική πρόκληση. Αυτό, ωστόσο, απαιτεί επίσης πειθαρχία και αλλαγή τρόπου ζωής για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει υποτροπή σε παλιούς ανθυγιεινούς τρόπους.

Μερικές φορές δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς το πώς να προχωρήσετε στη διαδικασία απώλειας βάρους, ειδικά εάν υπάρχει προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση. Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο που είναι συντριπτικές και συγκεχυμένες. Οι ασκήσεις που προτείνονται είναι μερικές φορές περίπλοκες και ασκούν τόση πίεση στο σώμα που καταρρέει κάτω από τον πόνο. Τα προγράμματα διατροφής είναι πολύ αυστηρά και είναι αδύνατο να τα ακολουθήσεις μακροπρόθεσμα. Το μάντρα, σε αυτή την περίπτωση, είναι να ξεκινήσετε απλά με πιο εύκολες ασκήσεις και χωρίς δίαιτες crash. Το καθεστώς άσκησης και διατροφής μπορεί να γίνει αυστηρό όταν το σώμα το συνηθίσει. Στην ίδια σημείωση, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν υπάρχει μια υπάρχουσα ιατρική κατάσταση που μπορεί να επιδεινωθεί με λάθος δίαιτα ή ασκήσεις.

Είναι γνωστό ότι σε μια εποχή που η ζωή πετάει ένα curveball, κάποιος τείνει να τρώει υπερβολικά με την ελπίδα ότι θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Αυτό είναι εξαιρετικά επιβλαβές καθώς οδηγεί σε αύξηση βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή να απευθυνθείτε σε έναν καλό φίλο για να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές αναταράξεις.

Συνολικά, πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε δικαιολογίες για να μην διατηρήσουμε την απόφαση του νέου έτους για να είμαστε υγιείς. Παρά τις προκλήσεις μας, είναι δυνατό να φέρουμε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας σταδιακά και να είμαστε σε καλή φόρμα.