10 τρόποι για να φροντίσετε καλύτερα τα μάτια σας

Αφιερώστε ένα λεπτό και σκεφτείτε το εξής: αν τα μάτια σας είναι τα παράθυρα της ψυχής σας, τι θέλετε να δουν οι άνθρωποι όταν σας κοιτάζουν; Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, θέλετε να δουν μια λαμπερή και λαμπερή ψυχή που φαίνεται υγιής και φροντισμένη. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν προσέχουμε τόσο καλά τα μάτια μας όσο θα έπρεπε. Οι περισσότεροι από εμάς ανησυχούμε για την όρασή μας μόνο όταν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα καθαρής όρασης. Μέχρι τότε, είναι συχνά πολύ αργά για να κάνουμε πολλά για αυτό. Σίγουρα, θεραπείες όπως αυτές που βρίσκονται στο championeyecare.com/laser μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε τα προβλήματα όρασης εξαρχής;

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε 10 διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φροντίζετε καλύτερα τα μάτια σας. Κάποια είναι απλά και εύκολα στην εκτέλεση, ενώ άλλα μπορεί να απαιτούν λίγη περισσότερη προσπάθεια. Αλλά όλα αυτά αξίζουν τον κόπο αν σκεφτείς τη σημασία του οράματός σου.

1. Κάντε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε τα μάτια σας. Όπως και να κάνετε τακτικές εξετάσεις με το γιατρό σας, πρέπει επίσης να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις με έναν οπτομέτρη ή οφθαλμίατρο. Γιατί; Επειδή πολλά οφθαλμικά προβλήματα δεν έχουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Όταν αρχίσετε να παρατηρείτε προβλήματα όρασης, η ζημιά μπορεί να έχει ήδη γίνει. Κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα ελέγξει για γλαύκωμα, καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Όλες αυτές είναι σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

2. Τρώτε υγιεινές τροφές

Γνωρίζατε ότι αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας; Είναι αλήθεια! Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά είναι καλή για τη γενική υγεία σας, αλλά είναι επίσης καλή για τα μάτια σας. Τροφές όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την όρασή σας. Γιατί; Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγιή όραση επειδή περιέχουν βήτα καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Βοηθά στην πρόληψη της νυχτερινής τύφλωσης και της ξηροφθαλμίας και επίσης βοηθά στην προστασία της επιφάνειας του ματιού.

3. Ασκηθείτε αρκετά

Η άσκηση είναι καλή σχεδόν για τα πάντα, και αυτό περιλαμβάνει τα μάτια σας. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ματιών σας. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταστάσεων όπως ο διαβήτης, που οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα όρασης.

4. Κόψε το κάπνισμα

Εάν καπνίζετε, τώρα είναι η ώρα να το κόψετε. Το κάπνισμα είναι τρομερό για την υγεία σας, και αυτό περιλαμβάνει την όρασή σας. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και γλαυκώματος. Μειώνει επίσης την ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στα μάτια σας, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

5. Περιορίστε τον χρόνο οθόνης σας

Ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι κοιτάμε τις οθόνες περισσότερο από ποτέ. Είτε πρόκειται για οθόνη υπολογιστή, οθόνη τηλεόρασης ή ακόμα και για τις οθόνες των smartphone μας, ο χρόνος οθόνης μπορεί να επηρεάσει τα μάτια μας. Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης έχει συνδεθεί με καταπόνηση των ματιών, ξηροφθαλμία, ακόμη και αλλαγές στη δομή του ματιού. Εάν πρέπει να κοιτάτε τις οθόνες για μεγάλες περιόδους, κάντε διαλείμματα κάθε 20 λεπτά περίπου. Και όταν μπορείτε, προσπαθήστε να εστιάσετε σε κάτι άλλο που είναι πιο μακριά από εσάς.

6. Προστατέψτε τα μάτια σας από τον ήλιο

Όπως το δέρμα σας, τα μάτια σας μπορεί να καταστραφούν από την υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UV. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φοράτε γυαλιά ηλίου ή καπέλο με γείσο όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Αναζητήστε γυαλιά ηλίου που προσφέρουν 100% προστασία UV. Και αν φοράτε φακούς επαφής, βεβαιωθείτε ότι έχουν προστασία UV.

7 . Μην τρίβετε τα μάτια σας

Μπορεί να είναι καλό να τρίβετε τα μάτια σας όταν είναι κουρασμένα ή φαγούρα, αλλά δεν είναι καλό. Το τρίψιμο των ματιών σας μπορεί να βλάψει τον ευαίσθητο ιστό γύρω από τα μάτια σας και ακόμη και να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως κερατίτιδα (φλεγμονή του κερατοειδούς). Εάν τα μάτια σας είναι κουρασμένα ή φαγούρα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα.

8. Μην μοιράζεσαι το μακιγιάζ

Το να μοιράζεσαι μακιγιάζ δεν είναι ποτέ καλή ιδέα, αλλά είναι ιδιαίτερα κακό για τα μάτια σου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καλλυντικά μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις στα μάτια. Εάν πρέπει να μοιραστείτε το μακιγιάζ, φροντίστε να το αποστειρώσετε πρώτα. Και πάντα πετάτε κάθε μάσκαρα που είναι πάνω από τρεις μήνες.

9. Καθαρίστε σωστά τους φακούς επαφής σας

Εάν φοράτε φακούς επαφής, είναι σημαντικό να τους καθαρίζετε σωστά. Αυτό σημαίνει να πλένετε τα χέρια σας πριν τα χειρίζεστε και να τα καθαρίζετε με καθημερινό απολυμαντικό διάλυμα. Ποτέ μην επαναχρησιμοποιείτε το ίδιο διάλυμα δύο φορές και αποθηκεύετε πάντα τους φακούς σας σε καθαρή θήκη. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ερυθρότητα, πρήξιμο ή έκκριση, διακόψτε αμέσως τη χρήση και επισκεφθείτε το γιατρό σας.

10. Γνωρίστε το οικογενειακό σας ιστορικό.

Ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις είναι κληρονομικές, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν κάποιος στην οικογένειά σας τις είχε. Μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε αυτές τις καταστάσεις. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τυχόν προβλήματα.

Η φροντίδα των ματιών σας είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής όρασης και τη διατήρηση της υγείας των ματιών σας. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να προστατεύσετε την όρασή σας και να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή για τα επόμενα χρόνια.