4 νοητικές ασκήσεις που οδηγούν στην επιχειρηματική επιτυχία

Η επιτυχία δεν έρχεται εύκολα. Χρειάζεται κότσια, όραμα και επιμονή. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση, είναι σημαντικό να το γνωρίζετε εκ των προτέρων και να οπλιστείτε τόσο με νοοτροπίες όσο και με νοητικές ασκήσεις που μπορούν να σας κρατήσουν στο σωστό δρόμο. Ακολουθούν τέσσερις νοητικές ασκήσεις που μπορούν να σας κρατήσουν με κίνητρο και συναισθηματικά σταθερό ενώ περνάτε από τα σκαμπανεβάσματα της οικοδόμησης μιας επιχείρησης.

1. Εκφράστε Ευγνωμοσύνη για τον Αγώνα

Οι γκουρού ψυχικής υγείας συχνά κηρύττουν τη σημασία της ευγνωμοσύνης. Οι άνθρωποι έχουν την άσχημη συνήθεια να συγκρίνονται μεταξύ τους, κάτι που γεννά φθόνο και δυσαρέσκεια. Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια για να εστιάσουμε σε αυτά που έχουμε παρά σε αυτά που δεν έχουμε, και όταν μπορούμε να ανακατευθύνουμε το μυαλό μας στην ευγνωμοσύνη, συχνά είμαστε πολύ πιο ευτυχισμένοι.

Όταν πρόκειται για τη δημιουργία μιας νοοτροπίας που οδηγεί στην επιτυχία, η συνειδητή έκφραση ευγνωμοσύνης για το δύσκολο ταξίδι είναι ζωτικής σημασίας. Κάθε άτομο στον πλανήτη λαχταρά για έναν εύκολο δρόμο στη ζωή, αλλά τα εύκολα μονοπάτια δεν οδηγούν στην επιτυχία. Εάν μπορείτε να αλλάξετε τη σκέψη σας από το «Αυτό είναι δύσκολο, νιώθω άβολα και το μισώ», σε «Λατρεύω πόσο δύσκολο είναι γιατί οι εύκολοι δρόμοι δεν θα με πάνε εκεί που θέλω να πάω», θα σας βοηθήσει να επιμείνετε τις πιο δύσκολες στιγμές. Το να εκτιμάς τον αγώνα σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την κορυφή. Εκτιμήστε τη δυσκολία και εκτιμήστε τον εαυτό σας για τη δέσμευσή σας σε αυτήν.

2. Αγκαλιάστε το χειρότερο σενάριο σας

Ο φόβος είναι απίστευτα περιοριστικός και είναι κάτι με το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μάχονται καθημερινά. Όταν πρόκειται για την επίτευξη επαγγελματικής ή επιχειρηματικής επιτυχίας, οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν τον φόβο τους να αποτύχουν να τους εμποδίσει ακόμη και να προσπαθήσουν. Οι άνθρωποι μένουν κολλημένοι εκεί που είναι γιατί φοβούνται πολύ να προσπαθήσουν.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για τον φόβο; Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο. Σκεφτείτε το απόλυτο χειρότερο σενάριο. Αλήθεια, σκεφτείτε το. Σκεφτείτε πώς φαίνεται, πώς θα αντιλαμβάνονταν οι άλλοι την αποτυχία σας, πώς θα ένιωθα προσωπικά και τι θα κάνατε για αυτήν. Διαλογιστείτε για το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα και μην κρατιέστε πίσω.

Το θέμα με το να αντιμετωπίζεις το χειρότερο σενάριο κατά μέτωπο είναι ότι συχνά δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο φαίνεται όταν το αφήνεις να τρεμοπαίζει στην περιφερειακή σου όραση. Όταν πρόκειται να αναλάβετε επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς κινδύνους, είναι απίστευτα απίθανο να καταλήξετε νεκρός. Μπορεί να χάσετε πολλά χρήματα, να χρειαστεί να απολύσετε ανθρώπους, να αισθανθείτε αμηχανία…όλα αυτά πιθανώς υπάρχουν στο χειρότερο σενάριο σας, αλλά τι θα συνέβαινε αν πραγματοποιούνταν; Θα ξάπλωνες και θα τα παρατούσες; Ή θα έβρισκες έναν δρόμο προς τα εμπρός; Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να προχωρήσετε μέσα από μια αποτυχία, είναι πιο εύκολο να κάνετε το επόμενο βήμα.

«Θα υπάρξουν πολλές πτώσεις. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να πολεμήσετε με νύχια και με δόντια για να επιβιώσετε. Κι αν δεν επιβιώσεις, αν έχεις δουλέψει σκληρά, μην το κάνεις. Υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες που ξεκίνησαν ξανά». – Ρίτσαρντ Μπράνσον

3. Αντιμετωπίστε την επιτυχία σαν αναπόφευκτο

Η άλλη όψη του νομίσματος του χειρότερου σεναρίου είναι να συμπεριφέρεστε με ακαταμάχητη αυτοπεποίθηση. Αν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις, κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Πρέπει να ενεργείς σαν η επιτυχία είναι αναπόφευκτο για να την πετύχεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνετε όλα σωστά. Μπορεί να είστε δυνατοί σε ορισμένους τομείς και αδύναμοι σε άλλους, αλλά αυτό σημαίνει ότι εμπιστεύεστε τον εαυτό σας για να βρείτε μια λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα συναντήσετε.

Εάν μπορείτε να δείτε ένα εμπόδιο και να σκεφτείτε “Πώς μπορώ να το ξεπεράσω γρήγορα για να συνεχίσω να προχωρώ προς την επιτυχία;” αντί να σκεφτόμαστε «Ωχ όχι! Δεν είναι αυτό που περίμενα. Κι αν αυτή είναι η αρχή του τέλους; Κι αν αυτό με οδηγήσει στην αποτυχία;» τότε η μισή μάχη έχει κερδηθεί.

4. Ελέγξτε τους ανθρώπους γύρω σας

Τα άτομα με τα οποία περνάτε τον περισσότερο χρόνο έχουν βαθιά επίδραση στον τρόπο που σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε. Το να περιτριγυρίζετε τον εαυτό σας με τοξικούς και ανασφαλείς ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές και ανασφαλείς πεποιθήσεις μέσα σας. Είναι σημαντικό για τους ηγέτες των επιχειρήσεων να έχουν τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω τους, καθώς οι σύμβουλοι διαδραματίζουν πολύ σημαντικούς ρόλους. Να κάνετε τακτικά απολογισμό των ανθρώπων γύρω σας. Αναρωτηθείτε αν αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας. Αν πρόκειται να σας κρατήσουν πίσω με οποιονδήποτε τρόπο, κόψτε τους δεσμούς. Μπορεί να φαίνεται αδίστακτο, αλλά οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να είναι άλμπατρος.

Είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό τακτικά. Κάποιος που σας βοήθησε να μετατρέψετε την εταιρεία σας από το μηδέν σε μια άχρηστη start-up μπορεί να μην είναι το κατάλληλο άτομο για να σας μεταφέρει από μια άχρηστη start-up σε μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία. Οι άνθρωποι μπορούν να εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με τις θετικές και αρνητικές επιρροές σας και δώστε προτεραιότητα στις θετικές.

Η επιτυχία είναι ένα παιχνίδι ιντσών και πολλές από τις νίκες είναι ψυχικές. Βάλτε τον εαυτό σας στο σωστό headspace για να πετύχετε και θα εκπλαγείτε από το τι μπορείτε να πετύχετε.