4 Συμβουλές για να κάνετε το άλμα από τον εργαζόμενο στον επιχειρηματία

Υπάρχει μια φράση που λέω πολύ. Είναι “Ο ορισμός του ειδικού είναι κάποιος που γνωρίζει τα περισσότερα για ένα συγκεκριμένο θέμα σε ένα δωμάτιο μεσαίου μεγέθους.” Μόνο ένα δωμάτιο μέσου μεγέθους, 30 άτομα περίπου.

Το λέω πιο συχνά όταν με πλησιάζουν άνθρωποι και λένε ότι θέλουν να φύγουν από τον εταιρικό κόσμο και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Θέλουν να δημιουργήσουν μια επαναλαμβανόμενη ροή εσόδων. Αυτό συχνά ακολουθείται γρήγορα από το «Αλλά απλά δεν ξέρω τι θα έκανα. Δεν ξέρω αρκετά για τίποτα.”

Αυτό συνέβη όλο και πιο συχνά τον τελευταίο χρόνο, καθώς η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να επαναξιολογήσουν. Οι άνθρωποι απολύθηκαν, κέρδιζαν χρήματα αλλά δεν μπορούσαν να εργαστούν. Θα είχαν δουλειά σε ένα χρόνο; Και ήθελαν πραγματικά να συνεχίσουν να κάνουν αυτή τη δουλειά;

Ήταν μια τέλεια ευκαιρία να περιστραφεί, να διαμορφώσει εκ νέου μια υπάρχουσα επιχείρηση ή να δημιουργήσει μια νέα που ίσως χρησιμοποιούσε κάποιες άγνωστες ή αγνοημένες μέχρι τώρα δεξιότητες.

Επιστρέφουμε λοιπόν στον ειδικό στο δωμάτιο μεσαίου μεγέθους. Το πρώτο πράγμα που λέω στους στερούμενους ιδέες, αλλά ενθουσιώδεις πιθανούς πελάτες μου είναι «Τι ξέρεις; Τι σου αρέσει? Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου?” Και αυτό δεν σημαίνει απλώς «Τι έχεις κάνει για τα προς το ζην τα τελευταία δέκα χρόνια;»

Συνεργάστηκα με έναν διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού που αρχικά σχεδίαζε να δημιουργήσει μια συνδρομή για συναδέλφους επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού. Δεν ήθελε πια το 9 με 5, ήθελε περισσότερο χρόνο, περισσότερη ελευθερία, περισσότερη δημιουργικότητα. Μετά από κουβέντα για λίγες ώρες, έγινε ξεκάθαρο ότι η καρδιά της δεν ήταν σε αυτό το εγχείρημα! Αλλά επειδή ήταν αυτό που έκανε πάντα, είχε σχεδόν επιλέξει αυτή τη διαδρομή από προεπιλογή.

Μόλις μιλήσαμε λίγο περισσότερο, η αγάπη της για την αρωματοθεραπεία εμφανίστηκε στη συζήτηση. Ήξερε τα πάντα για την ιστορία του, ποια αιθέρια έλαια να συνδυάσει για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων, εξηγούσε τη διαφορά μεταξύ διαχυτών και αρωματικών spritzers όλα με έναν ενθουσιασμό που δεν είχε δείξει ποτέ το πρόσωπό του ενώ μιλούσαμε για όλα τα HR!

Με λίγα λόγια, τα επιχειρηματικά της σχέδια άλλαξαν δραματικά και δημιούργησε ένα διαδικτυακό μάθημα για αρχάριους στην αρωματοθεραπεία που ήθελαν να μάθουν περισσότερα και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια για να βελτιώσουν τη δική τους ψυχική, σωματική και πνευματική ευημερία.

Ο ζήλος της, το πάθος της ήταν αυτό που πυροδότησε την ιδέα και ξεκινήσαμε να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για να προχωρήσουμε τις ιδέες της.

«Το πιο ισχυρό όπλο στη γη είναι η ανθρώπινη ψυχή στη φωτιά». – Φέρντιναντ Φοχ

Και τα βήματα που έκανε στη συνέχεια αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του να δώσετε στη νέα σας καριέρα τις καλύτερες πιθανές πιθανότητες επιτυχίας. Επειδή σχεδίαζε να αυξήσει το κοινό της, άρχισε να αυξάνει την προβολή της. Για λίγο υπήρχε tumbleweed, αλλά θυμηθείτε ότι όλοι ξεκινούν με μηδέν ακόλουθους.

Η συνέπεια είναι το κλειδί και το κοινό της άρχισε να συγκεντρώνει δυναμική, με αποτέλεσμα μια αφοσιωμένη και εμπλεκόμενη ομάδα που ενθουσιάστηκε να γίνει μέλος της όταν το κυκλοφόρησε.

Επομένως, η προετοιμασία και η στρατηγική είναι το κλειδί, αλλά ποιες άλλες συμβουλές πρέπει να έχετε υπόψη σας εάν θέλετε να κάνετε μια σημαντική αλλαγή στην καριέρα σας.

  1. Μην αφήνετε τα 9 με 5 πριν ξεκινήσετε την επιχείρησή σας. Αναπτύξτε την επιχείρησή σας ως δευτερεύουσα φασαρία ενώ εξακολουθείτε να εργάζεστε. Ναι, θα σημαίνει περισσότερες ώρες για να ξεκινήσετε, αλλά θα σημαίνει επίσης ότι εάν τα πράγματα δεν πάνε τέλεια στην πρώτη σας ενσάρκωση ως επιχειρηματίας, θα εξακολουθείτε να μπορείτε να πληρώσετε το στεγαστικό σας δάνειο.
  2. Κάντε κάτι για το οποίο σας ενδιαφέρει πραγματικά. Ο ενθουσιασμός που νιώθετε, θα σας δει τις δύσκολες μέρες με πολύ περισσότερη ενέργεια και αισιοδοξία από ό,τι μπορεί να κάνει οποιαδήποτε επιταγή αμοιβής.
  3. Δημιουργήστε μια επιχείρηση που θα λειτουργεί με τον τρόπο ζωής που φιλοδοξείτε. Η πρώτη μου επιχείρηση ήταν ως διοργανωτής γάμων. Είχα μεγάλη επιτυχία, αλλά ο κύριος λόγος που δούλευα για τον εαυτό μου όταν ξεκίνησα ήταν ότι ήθελα να βλέπω περισσότερο την οικογένειά μου και να ταξιδεύω περισσότερο. Έτσι δημιούργησα μια επιχείρηση όταν δούλευα κάθε Σαββατοκύριακο την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Όχι πολύ καλά μελετημένο! Περιττό να πω ότι δεν πέρασε πολύς χρόνος μέχρι να αρχίσω να ψάχνω να δημιουργήσω μια διαφορετική επιχείρηση.
  4. Λάβετε υπόψη σας, εάν βρείτε μια επιχειρηματική ιδέα που κανείς δεν έχει κάνει πριν, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι επιτυχημένη! Μην ανησυχείτε αν η ιδέα σας έχει γίνει στο παρελθόν, δεν έχει γίνει από εσάς. Η προσωπικότητά σας είναι αυτή που θα κάνει την ιδέα σας να ξεχωρίσει – θυμηθείτε, οι άνθρωποι αγοράζουν από ανθρώπους, γι’ αυτό φροντίστε να δείχνετε τον πραγματικό σας σε ό,τι κάνετε.

Η λήψη της απόφασης να αλλάξετε την καριέρα σας μπορεί να είναι εκφοβιστική και δεν πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, αλλά θα πρέπει επίσης να αναγνωριστεί ότι είναι συχνά η πιο εμπνευσμένη και ικανοποιητική εμπειρία.

Όλοι έχουμε μάθει τον τελευταίο χρόνο ότι τίποτα δεν είναι πραγματικά προβλέψιμο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις, οπότε αν λαχταράτε να «κάνετε αυτό που πάντα θέλατε να κάνετε», προχωρήστε και κάντε το.

Αλλά – κάντε το με ένα σχέδιο και μια στρατηγική που θα σας προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, κερδοφορίας και ψυχικής ηρεμίας.