5 Στρατηγικές για την οικοδόμηση της απόλυτης εταιρικής κουλτούρας

Όταν προσέλαβα την πρώτη μου ομάδα 3 ατόμων, τους έκανα μια πρόκληση. Τους είπα, «ό,τι και να κάνουμε μαζί τώρα θα δώσει τον τόνο στην κουλτούρα που έχουμε καθώς η εταιρεία μεγαλώνει. Λοιπόν, ας το κάνουμε επίτηδες». Μην περιμένετε μέχρι η Startup σας να αναπτυχθεί εκθετικά πριν ξεκαθαρίσετε την κουλτούρα του χώρου εργασίας σας. Η κουλτούρα σας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τελική επιτυχία της εταιρείας σας, γι’ αυτό ξεκινήστε να την ορίζετε σήμερα προτού καταλήξετε σε μία από προεπιλογή.

Εδώ είναι 5 στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν.

1. Δώστε τους κάτι να νοιαστούν.

Όταν οι άνθρωποι έχουν μια αίσθηση σκοπού στη δουλειά τους, είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν και να αφοσιωθούν στην εταιρεία. Μια μελέτη του 2019 από τον Cone/Porter Novelli έδειξε ότι το 83% της Generation Z (αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ 1997-2015) λαμβάνουν υπόψη τον σκοπό μιας εταιρείας όταν λαμβάνουν αποφάσεις για δουλειά. Άλλες μελέτες αντικατοπτρίζουν μια τάση προς την επιθυμία ουσιαστικής εργασίας και θα τολμούσα να πω ότι από το 2020 αυτή η τάση έχει αυξηθεί μόνο και εκτείνεται από γενιές.

Τα ιδρυτικά μέλη των νεοφυών επιχειρήσεων μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την επιθυμία δίνοντας μια ζωντανή εικόνα του είδους της εταιρείας που θέλουν να έχουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν εστιάζεις μόνο σε αυτό που κάνεις, αλλά γιατί και πώς το κάνεις.

Απάντησε τις παρακάτω ερωτήσεις. Πώς κάνουν τη διαφορά τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σας; Ποιος είναι ο σκοπός σας πέρα ​​από το κέρδος; Τι αντίκτυπο θέλετε να έχετε στους πελάτες σας, την κοινότητά σας ή τον κόσμο; Με ποιον θέλετε να συνεργαστείτε; Πώς θα συνεργαστεί η ομάδα σας; Τι είδους εμπειρίες θέλετε να έχετε;

Πώς η εργασία για εσάς θα δώσει στα μέλη της ομάδας σας την αίσθηση ότι κάνουν κάτι μεγαλύτερο από τους εαυτούς τους; Απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα και είστε καθ’ οδόν προς την οικοδόμηση μιας κουλτούρας που τροφοδοτεί το πάθος και την εστίαση.

2. Προωθήστε τον σκοπό σας.

Το πρόβλημα με τους περισσότερους οργανισμούς είναι ότι ξοδεύουν τεράστιο χρόνο για να καθορίσουν την αποστολή, το όραμα και τις αξίες τους, να τα λανσάρουν με κάποιο περίπλοκο τρόπο και να μην ξαναμιλούν ποτέ για αυτά. Μην είστε σαν αυτές τις εταιρείες. Διατηρήστε το όραμα και τις αξίες σας ζωντανά και καλά προωθώντας τα επανειλημμένα εσωτερικά και εξωτερικά.

Αφιερώστε χρόνο στην αρχή κάθε συνάντησης της ομάδας συζητώντας μια πτυχή της δήλωσης οράματός σας ή την βασική αξία της εβδομάδας. Εναλλακτικά, αν οι συναντήσεις δεν σας ενδιαφέρουν, ανεβάστε τα θέματα κάθε εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα κανάλια επικοινωνίας των startups. Ζητήστε από τα μέλη της ομάδας να συμμετάσχουν στη συνομιλία (ή καλύτερα να ηγηθούν).

Στο τέλος κάθε ημέρας, εβδομάδας ή ιστοριών ανταλλαγής έργου που αποτελούν παράδειγμα του σκοπού σας και της επιθυμητής κουλτούρας σας. Μοιραστείτε τα με την ομάδα σας και μοιραστείτε τα με τους πελάτες σας. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο προωθείτε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σας ζουν σύμφωνα με τις βασικές σας αξίες, τόσο περισσότερο θα ενσταλάξετε μια αίσθηση υπερηφάνειας και την επιθυμία να δημιουργήσετε περισσότερες ιστορίες που αξίζει να γιορτάσετε.

«Η εταιρική κουλτούρα είναι η ραχοκοκαλιά κάθε επιτυχημένου οργανισμού». – Γκάρι Βάινερτσουκ

3. Προσλάβετε με γνώμονα τον πολιτισμό σας.

Με κάθε άτομο που προσλαμβάνετε, η κουλτούρα σας είτε βελτιώνεται είτε χειροτερεύει. Επομένως, είναι σημαντικό να στρατολογείτε σκόπιμα άτομα που αγοράζουν πλήρως και να επαινούν την υπόλοιπη ομάδα σας. Αυτό σημαίνει να είστε τόσο σκόπιμοι για τη διαδικασία πρόσληψης όσο και με την κουλτούρα σας.

Αρχικά, η προώθηση του πολιτισμού σας εξωτερικά θα προσελκύσει τους καλύτερους υποψηφίους. Μπορείτε να στείλετε σε όλους τους αιτούντες το γραπτό όραμα και τις αξίες σας και να τους ζητήσετε να τις εξετάσουν προσεκτικά πριν ζητήσουν συνέντευξη. Αν σας επιστρέψουν ενθουσιασμένοι, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

Κάντε ερωτήσεις βασισμένες σε αξίες όπως «Μία από τις αξίες της εταιρείας μας είναι η δεξιοτεχνία. Πείτε μου για μια εποχή που κάνατε το παραπάνω μίλι για να κατακτήσετε πραγματικά κάτι σημαντικό για εσάς. Πώς θα εφαρμόζατε αυτή την εμπειρία σε αυτή τη δουλειά;»

Συμμετέχετε και άλλα μέλη της ομάδας σας στη διαδικασία της συνέντευξης. Δώστε χρόνο στους φιναλίστ να περάσουν με άτομα της ομάδας προτού τους φέρετε επίσημα στο σκάφος. Μπράβο ή κάτω – ταιριάζουν στην κουλτούρα σας.

Μια λέξη προειδοποίησης. Μια πολιτιστική ταίρια ΔΕΝ σημαίνει ότι όλοι είναι ίδιοι. Στην πραγματικότητα, η ποικιλομορφία σκέψης, φύλου, φυλής, γενιάς κ.λπ. δημιουργεί έναν πολύ πλούσιο πολιτισμό πράγματι. Κάποτε είχα δύο υποψηφίους που εξέταζα προσεκτικά. Ο ένας ήταν αισιόδοξος, ενθουσιώδης και έβγαζε θετικότητα, όπως και η υπόλοιπη ομάδα μου. Ο άλλος ήταν επίσης αισιόδοξος, αλλά λίγο πιο ήσυχος και πιο στοχαστικός και σκόπιμος. Και οι δύο είχαν εξίσου προσόντα. Ένας συνάδελφος ρώτησε: “Ο υποψήφιος Α μοιάζει περισσότερο με εμάς, αλλά θέλουμε πραγματικά ένα άλλο άτομο ακριβώς σαν εμάς;” Προσέλαβα τον υποψήφιο Β και ήταν μια από τις καλύτερες προσλήψεις που έκανα ποτέ.

4. Επενδύστε στη Διαδικασία Ενσωμάτωσης

Ο τρόπος με τον οποίο φέρνετε νέους ανθρώπους στην ομάδα σας θέτει τη βάση για το πόσο γρήγορα θα εμπλακούν στην εταιρική σας κουλτούρα. Ακόμα κι αν φέρνετε μόνο ένα άτομο τη φορά, ανοίξτε το κόκκινο χαλί και δώστε του την καλύτερη εμπειρία επιβίβασης που είχαν ποτέ.

Προγραμματίστε τις πρώτες δύο εβδομάδες τους με εξαιρετική λεπτομέρεια. Δώστε τους μια ατζέντα για το πού θα πάνε, με ποιον θα περάσουν χρόνο και τι θα κάνουν. Εκθέστε τα σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους και εμπειρίες. Δημιουργήστε μια περιπέτεια επιβίβασης που περιλαμβάνει πρακτικές εμπειρίες, προσωπική και εικονική εκπαίδευση, συμμετοχή σε συναντήσεις και παραδόσεις και με λίγη γραφειοκρατία εάν είναι απαραίτητο. Αγγίξτε τα τέσσερα βασικά στοιχεία της αποτελεσματικής ενσωμάτωσης: Πολιτισμός, Σύνδεση, Επικοινωνία και Συμμόρφωση.

5. Καλλιεργήστε τη σύνδεση.

Δείξτε μου έναν χώρο εργασίας όπου οι συνάδελφοι αισθάνονται συνδεδεμένοι και θα σας δείξω μια ισχυρή εταιρική κουλτούρα. Ανεξάρτητα από το αν εργάζεστε όλοι στο ίδιο γραφείο ή είστε απλωμένοι σε όλο τον κόσμο, μπορείτε να δημιουργήσετε ισχυρές σχέσεις συνεργασίας. .

Συγκεντρώστε όλους για μια προσωπική συνάντηση μία ή δύο φορές το χρόνο. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να εστιάσετε πραγματικά σε συγκεκριμένα θέματα όπως οι πωλήσεις και το μάρκετινγκ, η εμπειρία πελατών ή το μέλλον της εταιρείας (εισαγάγετε το όνομα της εταιρείας σας εδώ). Ωστόσο, χτίστε επίσης εγκαίρως για δραστηριότητες και ομαδικές εξόδους «γνωριμίας σας»!

Χρησιμοποιήστε τα εικονικά κανάλια επικοινωνίας για να δημιουργήσετε συνδέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας. Τα φωτογραφικά παγοθραυστικά είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να επιτρέψετε στους ανθρώπους να γνωριστούν μεταξύ τους. Ζητήστε από τους ανθρώπους να δημοσιεύσουν φωτογραφίες από το μεσημεριανό τους γεύμα, το αγαπημένο τους πράγμα ή τα στοιχεία της λίστας κουβά τους στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της ομάδας σας ή στο κανάλι Slack.

Ενθαρρύνετε τις εβδομαδιαίες κλήσεις με έναν συνάδελφο και ζευγαρώστε άτομα τυχαία για μια συνομιλία 15 λεπτών. Όσο περισσότεροι συνάδελφοι γνωρίζονται μεταξύ τους ως ανθρώπους, τόσο καλύτερα θα συνεργάζονται.

Τέλος, να είστε ανοιχτοί σε επεξεργασίες. Ως Ιδρυτές, θα πρέπει να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το είδος του χώρου εργασίας που θέλετε να καλλιεργήσετε στο μέλλον. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνετε, ζητήστε τη συμβολή της ομάδας σας για να ανανεώνετε και να βελτιώνετε συνεχώς την εταιρική σας κουλτούρα.