5 τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει τον κλάδο των εστιατορίων

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει γρήγορα τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα, τον τρόπο που λειτουργούν και το πόσο δουλεύουμε ως αποτέλεσμα. Γίνεται σταδιακά μέρος κάθε κλάδου και η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογικών εξελίξεων θα γίνει σύντομα ο κανόνας. Ενώ τα μέσα ενημέρωσης και η λαϊκή κουλτούρα συχνά απεικονίζουν έναν ύπουλο άνθρωπο εναντίον ρομπότ, στην πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλά θετικά στοιχεία και ήδη αποδεικνύεται εξαιρετικά επωφελής για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, θα παίξει βασικό ρόλο στην τόνωση της ανάπτυξης αυξάνοντας τις πωλήσεις, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και βελτιώνοντας την ικανοποίηση των πελατών. Ο αναμενόμενος αντίκτυπός του επιβεβαιώθηκε από πρόσφατο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Mckinsey (MGI) έγγραφο συζήτησης, που διερεύνησε την τεράστια παγκόσμια επίδραση που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην παγκόσμια οικονομία. Προέβλεψαν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία επιπλέον 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030, ενισχύοντας το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περίπου 1,2 τοις εκατό ετησίως.

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει ήδη τεράστια κύματα στη βιομηχανία εστιατορίων και μεταμορφώνει τον τρόπο λειτουργίας της. Πολλές γνωστές εταιρείες έχουν αρχίσει να υιοθετούν τις πιο πρόσφατες καινοτόμες τεχνολογίες και τις χρησιμοποιούν για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών, τη μείωση του κόστους, τον εξορθολογισμό των λειτουργιών τους και την αυτοματοποίηση των χειροκίνητων εργασιών για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες και καινοτόμους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της βιομηχανίας εστιατορίων.

1) Εικονικοί βοηθοί για την ενίσχυση των πωλήσεων

Σύμφωνα με στατιστική, οι άνθρωποι πλέον ελέγχουν το τηλέφωνό τους κάθε δέκα λεπτά και περνούν το 90% αυτού του χρόνου σε πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικών μέσων. Αυτή η αύξηση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια ισχυρή παρουσία σε αυτές τις πλατφόρμες, ενώ σκέφτονται τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν τους ακόλουθούς τους για να ενισχύσουν τις πωλήσεις. Για να επιτευχθεί αυτό, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών χρησιμοποιεί πλέον εργαλεία όπως chatbots και η ιστορία επιτυχίας του Domino είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Οι εταιρείες bot «Dom» δημιουργήθηκε με την ενίσχυση τους Facebook Messenger chatbot να ενσωματώσει τεχνολογία AI που μπορεί να δέχεται παραγγελίες πελατών χρησιμοποιώντας τεχνολογία συνομιλίας. Η διεπαφή του επιτρέπει επίσης στους πελάτες να περιηγούνται στο μενού και να πληρώνουν χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το bot. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, το 2015 η εταιρεία απέδωσε ένα εντυπωσιακό ποσό 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε «παγκόσμιες ψηφιακές πωλήσεις» στις επενδύσεις της στην εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας. Άλλες εταιρείες που ακολουθούν είναι αλυσίδες όπως η Subway, η TGI Friday, η Starbucks και η Burger King που στοχεύουν να αιχμαλωτίσουν μια γενιά που προτιμά πλέον την ψηφιακή επικοινωνία από τις πιο παραδοσιακές μεθόδους. Η τεχνολογία bot εξελίσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που μπορεί πλέον να ανεβάζει τις πωλήσεις των ζευγαριών τροφίμων, να προτείνει διαφορετικές επιλογές φαγητού, να απαντά σε ερωτήσεις και να συμμετέχει σε γενικές συνομιλίες και να κάνει αστεία, σχεδόν όπως μιλούσατε με έναν φίλο!

2) Εξατομικευμένες λύσεις στο Drive Throughs

Οι οδηγοί ήταν πάντα ένας δημοφιλής τρόπος για να παραγγείλετε φαγητό και έχουν υποστεί κάποιες δραματικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Για να συμβαδίσουν με μια εξελισσόμενη αγορά και τις απαιτήσεις των πελατών, οι εταιρείες εφαρμόζουν πλέον μελλοντικές λύσεις σε μια προσπάθεια να απλοποιήσουν τις παραγγελίες και να προσφέρουν μια ταχύτερη, πιο αποτελεσματική και εξατομικευμένη υπηρεσία. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η McDonald’s, η οποία πρόσφατα απέκτησε Δυναμική Απόδοση, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην εξατομίκευση πελατών. Χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία τους, ανέπτυξαν μια πρωτοβουλία για την εγκατάσταση μενού που προσφέρουν στους πελάτες εξατομικευμένες συστάσεις κατά τις μετακινήσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μενού που εμφανίζονται έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τον καιρό, την τρέχουσα επισκεψιμότητα του εστιατορίου και τα trending στοιχεία μενού. Μετά την επιτυχία του αρχικού πιλότου, σχεδιάζουν τώρα να ενσωματώσουν την τεχνολογία σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες της, οι οποίες περιλαμβάνουν κιόσκια αυτοπαραγγελίας εντός καταστημάτων, την εφαρμογή για κινητά και σε άλλα εστιατόρια στις ΗΠΑ.

Το 2018, η εταιρεία Το Encounter AI δημιούργησε το Mai – ονομάστηκε παγκοσμίως ο πιο προηγμένος βοηθός φωνητικών παραγγελιών στον κόσμο για λιανοπωλητές και εστιατόρια, ο οποίος παρέχει επίσης προσβασιμότητα για τυφλούς. Η Mai εγκαθίσταται σε μεταφορικά μέσα στις ΗΠΑ και έχει τη δυνατότητα να δέχεται παραγγελίες, να συνδέεται με το σύστημα σημείων πώλησης και να απαντά σε ερωτήσεις πελατών. Είναι πλήρως προσαρμόσιμο και επιτρέπει στα καταστήματα να αλλάζουν τον τόνο και το στυλ τους για να συμβαδίζουν με την ταυτότητα της επωνυμίας τους. Η Mai χρησιμοποιεί προηγμένη μηχανική εκμάθηση που θυμάται τις προτιμήσεις των πελατών και στη συνέχεια μπορεί να τους προσφέρει στοχευμένα προϊόντα σε μελλοντικές επισκέψεις. Η Encounter AI πιστεύει ότι η Mai θα βοηθήσει στην απελευθέρωση χρόνου των μελών του προσωπικού καθώς και στη μείωση του αυξανόμενου κόστους εργασίας, δημιουργώντας μια πιο οικονομική, γρήγορη και αποδοτική υπηρεσία.

3) Αναγνώριση Προσώπου Πελάτη

Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι βγαλμένο από ταινία, αλλά η αναγνώριση προσώπου είναι εδώ και χρησιμοποιείται ήδη στη βιομηχανία εστιατορίων. KFC πρόσφατα ένωσε τις δυνάμεις της με την κινεζική εταιρεία Baidu και άρχισε να αναπτύσσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου AI που έχει τη δύναμη να προβλέπει τι μπορεί να παραγγείλει ένας πελάτης με βάση τα δημογραφικά και βιολογικά χαρακτηριστικά όπως το φύλο, τις εκφράσεις του προσώπου και άλλους οπτικούς προσδιορισμούς. Λειτουργεί σαρώνοντας τα πρόσωπα των πελατών και προσφέροντας ένα στοιχείο μενού με βάση τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά τους. Ένας άλλος πιθανός τρόπος χρήσης αυτής της τεχνολογίας είναι η βελτίωση προγράμματα πίστης. Οι καταναλωτές συχνά αφήνουν τις κάρτες επιβράβευσης στο σπίτι, δεν μπαίνουν στον κόπο να κατεβάσουν εφαρμογές επιβράβευσης ή απλώς δεν βρίσκουν τον χρόνο να εγγραφούν από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν πόντους αφοσίωσης και οφέλη, ενώ τα εστιατόρια χάνουν τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων μάρκετινγκ. Η αναγνώριση προσώπου έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στα προγράμματα αφοσίωσης μετριάζοντας αυτά τα προβλήματα. Με τη σάρωση προσώπων πελατών, μπορείτε εύκολα να έχετε πρόσβαση στις λεπτομέρειες των αγορών τους, στις προτιμώμενες μεθόδους πληρωμής και στους πόντους επιβράβευσης. Άλλες εταιρείες όπως π.χ CaliBurger στην Καλιφόρνια δίνουν πλέον στους πελάτες τη δυνατότητα να πληρώσουν για το γεύμα τους χρησιμοποιώντας τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Αυτός ο τύπος τεχνολογίας βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αλλά σύντομα θα μπορούσε να υιοθετηθεί ευρύτερα από πολλές εταιρείες.

4) Διακομιστές ρομποτικών εστιατορίων

Ορισμένες εταιρείες το έχουν κάνει ένα βήμα παραπέρα, φέρνοντας στη ζωή την τεχνητή νοημοσύνη τους. MasterCard πρόσφατα συνεργάστηκε με την ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας SoftBank για την παραγωγή ενός ανθρωποειδούς διακομιστή Robot που ονομάζεται Pepper. Είναι σε θέση να διεκπεραιώνει παραγγελίες, μπορεί να δίνει συστάσεις και να διεκπεραιώνει πληρωμές με Mastercard. Η Pizza Hut ακολούθησε έκτοτε την τάση και αγόρασε τα ρομπότ Pepper, τονίζοντας ότι κάνουν τις πληρωμές ευκολότερες και πιο ασφαλείς. Αν και το Pepper εξακολουθεί να έχει περιορισμούς και οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται για να φέρνουν πραγματικές παραγγελίες τροφίμων στους πελάτες. Ποια είναι η εταιρεία Bear Robotics στοχεύει στην εξάλειψη. Έχουν αναπτύξει ρομπότ που έχουν την ικανότητα να παραδίδουν φαγητό απευθείας στα τραπέζια των πελατών. Ενώ εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να παρέχουν το ίδιο επίπεδο ανθρώπινης εξυπηρέτησης πελατών, η εταιρεία εργάζεται για να προσφέρει μια πιο ανθρώπινη εμπειρία προγραμματίζοντας τους να είναι ευγενικοί, εξυπηρετικοί και φιλικοί. Οι εταιρείες κινούνται προς την ενσωμάτωσή τους με πιο παραδοσιακά συστήματα όπως π.χ συστήματα τηλεειδοποίησης εστιατορίουπου θα εξορθολογίσει με επιτυχία την επιχειρησιακή τους ικανότητα.

5) Περίπτερα αυτοπαραγγελίας

Πιθανώς η λιγότερο φουτουριστική από όλες τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι η κίνηση προς τα περίπτερα που παραγγέλνετε μόνοι σας. McDonalds υπήρξε ένας από τους καινοτόμους σε αυτόν τον χώρο, με σχέδια να τα εγκαταστήσει σε 20.000 από τα εστιατόριά τους φέτος. Θα λειτουργούν σε συνδυασμό με την εφαρμογή πληρωμών για κινητά, επιτρέποντας στους πελάτες να αποφεύγουν τις μεγάλες ουρές και να επωφελούνται από την ταχύτερη εξυπηρέτηση. Αυτό θα τους επιτρέψει επίσης να συλλέγουν πολύτιμα δεδομένα για τους πελάτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση των προσπαθειών μάρκετινγκ και την αύξηση των πωλήσεων.