5 Χρήσιμες συμβουλές για να ξεπεράσετε την υπερφαγία και να χάσετε βάρος

Χάνω βάρος

30-Second Περίληψη

  • Η υπερφαγία θεωρείται η πιο κοινή διαταραχή σίτισης παγκοσμίως. Ενώ οι περισσότεροι υποθέτουν ότι όλα έχουν να κάνουν με το φαγητό, οι μελέτες δείχνουν ότι είναι ένα ψυχολογικό ζήτημα που προκαλείται από την αρνητική εικόνα του σώματος και το άγχος.
  • Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με τη διαταραχή βιώνουν επεισόδια ανεξέλεγκτου φαγητού, αν και δεν πεινούν. Μετά από ένα επεισόδιο, οι περισσότεροι αισθάνονται μια έντονη αίσθηση ντροπής.
  • Η προσπάθεια να σταματήσετε την κατανάλωση φαγητού με άγχος, το πόσιμο νερό, την εξάσκηση της προσοχής και την τακτική άσκηση είναι μερικοί από τους τρόπους διαχείρισης της υπερφαγίας.

Εισαγωγή

Έχετε μια γεμάτη σχέση με ορισμένα τρόφιμα; Βρίσκεστε συχνά να μπαίνεις στην κουζίνα ψάχνοντας για σνακ μέσα στη νύχτα; Μην ανησυχείς. Δεν είσαι μόνος.

Έρευνες δείχνουν ότι ένας στους τρεις ανθρώπους αγωνίζεται με την υπερφαγία. Και ενώ μπορεί να είναι απλώς μια εμμονική αγάπη για το κοτόπουλο ή το κέικ, οι μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα γενετικών διαταραχών και ψυχολογικών προβλημάτων. Αλλά δεν χάνεται κάθε ελπίδα.

Επεξήγηση της υπερφαγίας

Με απλά λόγια, η υπερφαγία είναι όταν ένα άτομο καταναλώνει υπερβολική ποσότητα φαγητού, συχνά όταν δεν πεινά. Μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά της υπερφαγίας περιλαμβάνουν:

  • Κατανάλωση τροφής με ταχύτερο ρυθμό από τον κανονικό
  • Η υπερβολική κατανάλωση των απαγορευμένων τροφών – κυρίως υψηλών θερμίδων
  • Αίσθημα ευχαρίστησης κατά την υπερφαγία και μια συντριπτική αίσθηση ενοχής και ντροπής μετά
  • Σέρνεται για να καταναλώσει φαγητό – με τις μύτες των ποδιών στην κουζίνα τη νύχτα

Αιτίες Υπερφαγίας

Η υπερφαγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα:

Γενετικά ζητήματα – Σύμφωνα με μελέτες, ένα πολύπλοκο σύνολο ορμονών μπορεί να επηρεάσει και να καθορίσει τα σημάδια πείνας και κορεσμού, καθώς και πώς αισθάνονται και συμπεριφέρονται οι άνθρωποι γύρω από το φαγητό.

Μια μελέτη περίπτωσης έδειξε επίσης ότι το 95% των ασθενών με διαταραχή υπερφαγίας είχαν έναν γονέα που πάλευε με την πάθηση ή την κατάχρηση ουσιών.

Ψυχολογικές ανησυχίες – Τα άτομα που αγωνίζονται με την υπερφαγία τείνουν να έχουν τα ακόλουθα ψυχολογικά χαρακτηριστικά:

  • Αισθήματα ανεπάρκειας και μοναξιάς

Επιπλέον, τα άτομα που παλεύουν με τη διαταραχή έχουν διαταραχές διάθεσης και άγχους ή προσπαθούν να πλοηγηθούν σε ορισμένες αναπτυξιακές αλλαγές.

Κοινωνικά Θέματα – Η ευρύτερη πολιτιστική αφήγηση γύρω από την υπερφαγία και τη δίαιτα μπορεί να προκαλέσει ένα άτομο να υπερκαταναλώσει την κατανάλωση φαγητού. Τα άτομα με προβλήματα βάρους ντρέπονται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλή αυτοεκτίμηση και, τελικά, υπερφαγία.

Πώς να ξεπεράσετε την υπερφαγία και να χάσετε βάρος: 5 τρόποι

1]Ακυρώστε τις περιοριστικές δίαιτες

Ξεκινάς την Κυριακή και υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι θα το κάνεις αυτή τη φορά. Την επόμενη μέρα, το BFF σας εμφανίζεται με ένα μπιφτέκι από το αγαπημένο σας μέρος και σκέφτεστε, καλά, μια μικρή μπουκιά δεν μπορεί να είναι τόσο άσχημη. Έξι ώρες αργότερα, έχετε πάρει δύο μπιφτέκια, ένα σακουλάκι πατάτες και σόδα. Μετά λες «Ωχ καλά. Έχω πάει εδώ στο παρελθόν, οπότε θα μπορούσα να συνεχίσω και να ξεκινήσω ξανά αύριο». Ακούγεται γνωστό?

Το πρόβλημα είναι ότι το αύριο δεν έρχεται ποτέ και οι δίαιτες δεν λειτουργούν. Εάν το έκαναν, οι άνθρωποι δεν θα συνέχιζαν να επιστρέφουν στις «κακές διατροφικές συνήθειες». Είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων που στηρίζεται στο να τρέφει αθώους ένα παραμύθι.

Αντί να περιορίζετε τη διατροφή σας, εστιάστε στο να κόψετε ορισμένες ομάδες τροφίμων ή τουλάχιστον να μειώσετε τις θερμίδες σας για να χάσετε βάρος γρήγορα. Επίσης, φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον τρία γεύματα και τρία σνακ κάθε μέρα και όχι περισσότερο από τρεις έως τέσσερις ώρες μεταξύ τους.

2]Ενυδάτωση

Υπάρχει κάτι που το νερό δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση; Η απάντηση είναι όχι.

Η τήρηση των συνιστώμενων οκτώ ποτηριών νερό την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την ανεπιθύμητη λαχτάρα, να διαχειριστείτε την υπερκατανάλωση τροφής και να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τη λάμψη που σας αξίζει όσο βρίσκεστε σε αυτό.

Σε μια μελέτη περίπτωσης, 24 ασθενείς που πήραν 20 ουγγιές νερό πριν φάνε, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες από εκείνους που δεν έτρωγαν. Το νερό βοηθά επίσης στην ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού και μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

3]Καταναλώστε γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες

Η κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του κορεσμού και πιθανώς να μετριάσει την ψυχαναγκαστική διατροφική σας διαταραχή. Οι φυτικές ίνες χρειάζονται χρόνο για να αφομοιωθούν, κάτι που σας επιτρέπει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και βοηθούν στη μείωση της λαχτάρας για φαγητό. Μερικά παραδείγματα τροφών με φυτικές ίνες περιλαμβάνουν τα μήλα, τις μπανάνες, τα φασόλια, τα μούρα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα καρότα και τα ρεβίθια.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

4]Όταν έχετε αμφιβολίες, αναζητήστε βοήθεια

Όταν ο αγώνας γίνεται συντριπτικός, φροντίστε να μιλήσετε με έναν φίλο ή συνομήλικο. Μια μελέτη περίπτωσης έδειξε ότι στους 100 έφηβους που αγωνίζονται με την υπερφαγία, 50 από αυτούς μειώνουν την υπερβολική ενασχόληση με την κατανάλωση φαγητού χάρη στην κοινωνική υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους.

Ένα εξαιρετικό σύστημα υποστήριξης συμβάλλει στη μείωση του αντίκτυπου του στρες, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να επιδοθείτε σε συνήθειες αντιμετώπισης όπως το συναισθηματικό φαγητό. Μπορούν να συστήσουν ένα σχέδιο θεραπείας για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της υπερφαγίας.

Η θεραπεία της υπερφαγίας περιλαμβάνει κυρίως φαρμακευτική αγωγή ή διάφορες μορφές θεραπείας. Μία από τις καλύτερες αποτελεσματικές μορφές θεραπείας για τη διαταραχή είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η οποία διερευνά τις συνδέσεις μεταξύ των συναισθημάτων, των σκέψεων και των διατροφικών σας προτύπων και στη συνέχεια δημιουργεί στρατηγικές που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της συμπεριφοράς σας.

Άλλες μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν συμπεριφορική θεραπεία απώλειας βάρους και διαπροσωπική θεραπεία. Τα αντικαταθλιπτικά και ορισμένα διεγερτικά χρησιμοποιούνται επίσης για τη διαχείριση της υπερφαγίας, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών τους.

5]Ασκηθείτε και αναπνεύστε

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το στρες πυροδοτεί την υπερφαγία. Η λύση? Ασκηση.

Διάφορες μελέτες υποδεικνύουν ότι η αερόβια δραστηριότητα βοηθά στη μείωση των διατροφικών συνηθειών του στρες μακροπρόθεσμα. Επομένως, δοκιμάστε να παρακολουθήσετε μαθήματα χορού, 30 λεπτά περπάτημα καθημερινά ή κολύμπι.

Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ή τουλάχιστον έξι ώρες τη νύχτα για να μειώσετε τον κίνδυνο να τσιμπολογήσετε. Το να κάνετε ασκήσεις πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας για έναν καλό ύπνο.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να επενδύσετε σε ορισμένα συμπληρώματα απώλειας βάρους. Όχι μόνο βοηθούν στη μείωση του άγχους, αλλά ενισχύουν και τα επίπεδα ενέργειάς σας, επιτρέποντάς σας να έχετε μια εξαιρετική προπόνηση. Ολοκλήρωση αγοράς Κριτικές K3 Spark Mineral και δείτε αν είναι αυτό που χρειάζεστε για να ρίξετε επιτέλους την υπερφαγία στο κράσπεδο.

Η κατώτατη γραμμή

Η υπερφαγία είναι μια αναγνωρισμένη ψυχολογική ανησυχία που επηρεάζει εκατομμύρια παγκοσμίως. Και ενώ υπάρχει ένα αίσθημα ντροπής γύρω από αυτό, η εξάσκηση της επίγνωσης, η επένδυση σε αυτό τα καλύτερα συμπληρώματα αδυνατίσματοςη τακτική άσκηση και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της επιθυμίας για κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού.

Θυμηθείτε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας – τα παραπάνω βήματα χρειάζονται υπομονή και επιμονή. Σε κάθε περίπτωση, ένα ταξίδι χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα μόνο βήμα.