6 ενεργειακά αποδοτικές ιδέες για το σύστημα κλιματισμού σας

Κλιματισμός
Καθώς η θερμοκρασία γίνεται όλο και πιο ασταθής και ακραία, συστήματα ρύθμισης θερμοκρασίας όπως α εμπορική μονάδα AC έχει γίνει ανάγκη. Αυτά είναι τα πιο κοινά ενεργοβόρα συστήματα που χρησιμοποιούνται από εμπορικούς χώρους.

Τα συστήματα HVAC αντιπροσωπεύουν το 50% της κατανάλωσης ενέργειας σε εμπορικά ακίνητα και η διατήρηση αυτών των συστημάτων συνεπάγεται φορτία πόρων και κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν προσπάθειες για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος συντήρησης.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων συστημάτων και την αναβάθμιση σε ενεργειακά αποδοτικά συστήματα.

Διαφορετικοί τύποι συστημάτων κλιματισμού

Μια εμπορική μονάδα AC έχει μια ποικιλία διαφορετικών χαρακτηριστικών για να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες του ακινήτου. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα ψύξης και θέρμανσης μαζί με διάφορες διατάξεις και ρυθμίσεις.

Υπάρχουν τρία είδη εμπορικών συστημάτων κλιματισμού – συστήματα Single split, Multi-split και VRV/VRF. Αν και και τα τρία συστήματα διαθέτουν την ίδια τεχνολογία και διαδικασία εγκατάστασης, το καθένα έχει διαφορετική χρησιμότητα και εφαρμογή.

Σύστημα ενιαίου διαχωρισμού

Τα Single Split Systems είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων λόγω της ευέλικτης εφαρμογής τους και της ενεργειακής τους απόδοσης. Ένα ενιαίο σύστημα διαχωρισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μεμονωμένα δωμάτια και είναι ιδανικό για καταστήματα, μικρά γραφεία, δωμάτια διακομιστών και καφετέριες.

Multi-Split System

Ένα σύστημα πολλαπλών διαχωρισμών λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ένα σύστημα μεμονωμένου διαχωρισμού. Ωστόσο, μπορεί να συνδεθεί με 9 εσωτερικές μονάδες και μία μόνο εξωτερική μονάδα. Αυτά τα συστήματα είναι ιδανικά για γραφεία, καταστήματα, χειρουργεία και εστιατόρια.

Σε αντίθεση με τα συστήματα single split, τα συστήματα πολλαπλών διαχωρισμών είναι πολύ περίπλοκα και χρειάζονται περισσότερη σωληνώσεις. Επιπλέον, η διαδικασία εγκατάστασης αυτού του συστήματος είναι αρκετά δαπανηρή και χρονοβόρα.

Σύστημα VRV ή VRF

Τα συστήματα VRV/VRF είναι ιδανικά για μεσαίες έως μεγάλες εμπορικές ιδιοκτησίες, όπως κτίρια μικτής χρήσης, χώρους λιανικής, ξενοδοχεία και μεγαλύτερα γραφεία. Αυτά τα συστήματα είναι εξαιρετικά εύκολα στον έλεγχο, αξιόπιστα και αποτελεσματικά.

Επιπλέον, η διαδικασία εγκατάστασης αυτού του συστήματος είναι σχετικά γρήγορη και απαιτεί ελάχιστη διακοπή.

Πώς να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού σας

Ανεξάρτητα από το σύστημα AC που χρησιμοποιείται από εμπορικά κτίρια, είναι σημαντικό να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας για μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, της ζήτησης και του κόστους σάς επιτρέπει να απολαύσετε ένα NABERS αξιολόγηση που προσθέτει στη φήμη της επιχείρησης.

Αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα HVAC

Τα βρώμικα φίλτρα HVAC οδηγούν σε κακή ροή αέρα, ποιότητα και υψηλή κατανάλωση ενέργειας και κόστος συντήρησης. Η αλλαγή των φίλτρων HVAC ανά τρίμηνο θα σας βοηθήσει να μειώσετε το ενεργειακό σας κόστος κατά 10% και να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα.

Προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες

Η αλλαγή της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω διαφορετικών αναγκών επιβαρύνει πολύ το σύστημα HVAC. Ωστόσο, η εγκατάσταση θερμοστατών προγραμματισμού εξαλείφει αυτό το βάρος της προσαρμογής της θερμοκρασίας.

Συντήρηση Ποιότητας

Η ποιοτική συντήρηση αφαιρεί τη μεταβλητή της «σπατάλης ενέργειας» λόγω ελαττωματικής ή γήρανσης απόδοσης του συστήματος HVAC.

Σφραγίστε σωστά τους αγωγούς

Η σωστή στεγανοποίηση των αγωγών ψύξης σας αυξάνει την απόδοση των συστημάτων HVAC κατά 20%. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο, αεροθάλαμο ή μαστίχα για να σφραγίσετε σωστά τους αγωγούς.

Βελτιώστε την απόδοση του συστήματος HVAC μέσω αναβαθμίσεων ή αντικατάστασης

Σε περίπτωση που το σύστημα HVAC σας είναι άνω των δέκα ετών, πρέπει να σκεφτείτε να το αντικαταστήσετε με αναβαθμισμένα προϊόντα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι το νέο σας σύστημα είναι ενεργειακά αποδοτικό. Διαφορετικά, δεν θα μειώσει το κόστος ή την κατανάλωση ενέργειας.

Καταρτισμένος ανάδοχος

Η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο εργολάβο θα σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις εργασίες αναβάθμισης, αντικατάστασης και επισκευής.

Η μείωση της σπατάλης ενέργειας του συστήματος HVAC είναι απαραίτητη, καθώς μειώνει σημαντικά το λειτουργικό σας κόστος. Τα περισσότερα από τα βήματα που ακολουθούνται για τη βελτίωση της βιωσιμότητας από τους διευθυντές και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αποφέρουν ελάχιστα έως καθόλου αποτελέσματα.

Ωστόσο, αυτά που αναφέρονται παραπάνω είναι πολύ απλά να ακολουθηθούν και προσφέρουν μεγαλύτερη απόδοση επένδυσης.