6 λόγοι για τους οποίους περισσότερες γυναίκες στρέφονται προς την επιχειρηματικότητα

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον σύγχρονο κόσμο. Και διπλασιάζεται όταν προσπαθούν να ξεπεράσουν το γυάλινο ταβάνι των ανδροκεντρικών στερεοτύπων στο χώρο εργασίας. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι δεν μπορείτε να επιτύχετε μεγαλεία με μικρό μυαλό, και το να μπείτε σε ένα επιχειρηματικό ταξίδι είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό.

Στις μέρες μας, οι γυναίκες παίρνουν το θάρρος να διαπρέψουν και να γίνουν οι κυρίαρχες αυτής της τέχνης. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι περισσότερο από το 63% των γυναικών επιχειρηματιών εξαρτώνται από την επιχείρησή τους ως την κύρια πηγή εσόδων τους. Αυτό αμφισβητεί το παλιό στερεότυπο ότι οι γυναίκες διαχειρίζονται επιχειρήσεις στον τρόπο ζωής μόνο για συμπληρωματικό εισόδημα και όχι ως κύρια πηγή εισοδήματος. Αντίθετα, οι σημερινές γυναίκες σπάνε αυτό το στερεότυπο και γίνονται καλές σε αυτό.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες έλκονται περισσότερο από την επιχειρηματικότητα, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μονοπάτια σταδιοδρομίας. Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

1. Να πάρουν αυτό που τους αξίζει

Μπορεί να έχετε ακούσει για το χάσμα στις αμοιβές που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα και τον αγώνα τους να ανέβουν στην εταιρική καριέρα, ενώ οι λιγότερο καταρτισμένοι άνδρες φαινομενικά «επιπλέουν» με λιγότερη προσπάθεια. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να προαχθούν στην καριέρα τους σε σύγκριση με τους άνδρες, ακόμη και με ίσα ποσοστά απόδοσης εργασίας και ολοκλήρωσης των καθηκόντων τους. Η μελέτη δείχνει ότι ο αργός ρυθμός προαγωγής αυξάνεται λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στον χώρο εργασίας. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερες γυναίκες τείνουν να στρέφονται στην επιχειρηματικότητα για να εξισώσουν την ανισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας. Ουσιαστικά, δημιουργούν τον δικό τους χώρο εργασίας.

«Μείνετε στο παιχνίδι σας και συνεχίστε για τα όνειρά σας. Ο κόσμος χρειάζεται αυτό το ιδιαίτερο δώρο που μόνο εσύ έχεις.”- Μαρί Φορλέο

2. Να ακολουθούν το πάθος τους και να μεγαλώνουν

Είναι αυτονόητο ότι οι γυναίκες είναι αποτελεσματικές και έξυπνες. Είναι επίσης γνωστοί για την εργασιακή τους ηθική που καθοδηγείται από την καρδιά τους που τους δίνει τη δυνατότητα να οικοδομήσουν, να διατηρήσουν και να αναπτύξουν μια ομάδα και μια επιχείρηση υψηλών επιδόσεων. Οι γυναίκες διαθέτουν μερικά από τα πιο ζωτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης επιχείρησης, όπως τρυφερότητα, στοργή και ενσυναίσθηση. Οι επιχειρηματίες χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να αποκτήσουν σοφία και να αποκτήσουν γνώση από διαφορετικές πτυχές που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας επιχείρησης.

3. Να είσαι πιο ανεξάρτητος και ελεύθερος

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την εργασία ως υπάλληλος σε έναν οργανισμό. Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε την κύρια πηγή εσόδων που πρέπει να πληρώσετε το εργατικό δυναμικό σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πώς να χτίσετε μια ευημερούσα επιχείρηση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εκτελείτε την ίδια εργασία που κάνατε στη δουλειά 9-to-5 κάθε πρωί.

Αυτή η άνεση είναι κατάλληλη για μερικούς ανθρώπους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κάθε δουλειά συνοδεύεται από σημαντικά επίπεδα αβεβαιότητας. Δεν είστε απαραίτητα ασφαλείς σε περίπτωση αναδιοργάνωσης μιας εταιρείας που μπορεί να οδηγήσει σε εταιρικές αλλαγές ή απολύσεις. Από την άλλη πλευρά, το να είσαι επιχειρηματίας σου δίνει τον πλήρη έλεγχο των δραστηριοτήτων της επιχείρησής σου και την ευελιξία να κάνεις τα απαραίτητα βήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη της επιχείρησής σου. Αν και μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλές δυσκολίες στη λειτουργία της επιχείρησής σας, στο τέλος, θα πληρώσετε τις επιταγές και θα δημιουργήσετε τη δική σας αυτοκρατορία.

4. Να εξερευνήσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες

Έχετε μετρήσει ποτέ πόσες φορές σας έχει καταρρίψει ένας ανώτερος όταν μοιράζεστε τις απόψεις σας κατά τη διάρκεια συναντήσεων; Πόσους λόγους έδωσε ο ανώτερός σας για να αρνηθεί την προαγωγή σας; Υπάρχει ένας απίστευτος αριθμός θυρών διαθέσιμες για εσάς που έχουν κλείσει από κάποιον υπεύθυνο.

Αντί να αφήσετε κάποιον να γράψει τη μοίρα σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εξαιρετικό περιβάλλον για να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα. Οι επιχειρηματίες είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες και είναι σε θέση να διαπρέψουν στη ζωή τους. Με τη σειρά τους, οι γυναίκες επιχειρηματίες μπορούν να αναπτύξουν μια επιχείρηση που κάνει τη διαφορά και συμβάλλει στη μείωση της ανισότητας των φύλων. Μόλις φτάσετε σε ένα σημείο όπου μπορείτε να αρχίσετε να προσλαμβάνετε άτομα για την ανάπτυξη της επιχείρησης, θα γίνετε ηγέτης και θα αρχίσετε να έχετε άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων.

5. Να γίνει φάρος ελπίδας για άλλες γυναίκες

Όταν πρόκειται να στοιχηματίσουμε μια αξίωση στον κόσμο των επιχειρήσεων, μπορεί να σκεφτόμαστε διάσημους οραματιστές όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο Γουόρεν Μπάφετ ή ο Έλον Μασκ. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν απεικονίσει έναν νέο και καινοτόμο τρόπο σκέψης, καθώς και πώς να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Είναι αρκετά δύσκολο για τις εμπνευσμένες γυναίκες να είναι επιτυχημένες ως οι προαναφερθείσες ιδρυτές λόγω του δείκτη ανισότητας των φύλων. Αυτή η ευρετηρίαση οδήγησε σε απώλεια 49% στην ανάπτυξη των ανθρώπων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες, που ξεκινούν την παρουσία τους στον κόσμο, κάτι που δείχνει ότι μπορείτε να κάνετε ό,τι πιστεύετε.

Το 2011, περίπου το 14% της επιχειρηματικότητας ανήκε σε γυναίκες, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά στο 20% το 2021, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως. Όλο και περισσότερες γυναίκες εγκαταλείπουν τη δουλειά τους 9-to-5 για να εργαστούν με πλήρη ανασφάλεια. Το καλύτερο πράγμα για το να είσαι επιχειρηματίας είναι ότι έχεις την ευελιξία να δημιουργείς τους δικούς σου κανόνες και να αναλαμβάνεις την ευθύνη αυτού που σου αξίζει. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την επιλογή μεταξύ της καριέρας σας και της προσωπικής σας ζωής ή της οικογένειάς σας.

«Πρέπει να διαμορφώσουμε εκ νέου τη δική μας αντίληψη για το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας. Πρέπει να δυναμώσουμε ως γυναίκες και να πρωτοστατήσουμε». Beyonce

6. Να κερδίζουν ανάλογα με την αξία τους

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες μπορούν να χτίσουν μια απίστευτη καριέρα στον εταιρικό κόσμο. Μπορείτε να δείτε τα φωτεινά παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρηματιών όπως η Mary Barra (η Διευθύνουσα Σύμβουλος της General Motors) και η Sheryl Sandberg (η COO του Facebook), που πέτυχαν τεράστια επιτυχία και αναγνώριση επειδή εργάστηκαν σε μεγάλες εταιρείες και είχαν τεράστιο αντίκτυπο.

Δεν είναι εύκολο να σε παίξει κάποιος άλλος και έτσι, βάλε τον εαυτό σου σε μια κατάσταση όπου μπορείς να δημιουργήσεις μια περιουσία με την εργασιακή σου ηθική. Ωστόσο, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα στο μισθολογικό χάσμα στο χώρο εργασίας τους, το οποίο φέρνει μεγάλο επίπεδο δυσαρέσκειας και την παρόρμηση να ανεβάσουν την καριέρα τους σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.