6 πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους σας

Η απώλεια βάρους είναι ένα δύσκολο πράγμα. Δεν αφορά μόνο τη διατροφή και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Εάν δεν μπορείτε να χάσετε βάρος παρά τις πολλές προσπάθειες, μπορεί να νομίζετε ότι το σώμα σας σας προδίδει, ο μεταβολισμός σας είναι πιο αργός από το κανονικό ή ότι θα χρειαστεί να τρώτε μόνο βραστό κοτόπουλο και μπρόκολο για την υπόλοιπη ζωή σας.

Καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν είναι στην πραγματικότητα αληθινή. Είναι κακή ιδέα να μετράτε την απώλεια βάρους σας μόνο σε θερμίδες. Υπάρχουν ορισμένοι άλλοι παράγοντες, όπως οι ορμόνες, ο ύπνος, η φλεγμονή, το μικροβίωμα του εντέρου, η φαρμακευτική αγωγή, τα ανέκφραστα συναισθήματα και τα γονίδια που επηρεάζουν την ικανότητά σας να χάσετε και να διατηρήσετε βάρος.

Η διαδικασία της απώλειας επιπλέον βάρους θα πρέπει να είναι ενδυναμωτική και όχι συντριπτική. Μπορείτε να επηρεάσετε όλους αυτούς τους παράγοντες, εκτός από τα γονίδιά σας. Όμως τα γονίδια παίζουν τον μικρότερο ρόλο στην απώλεια βάρους λόγω του τρόπου με τον οποίο το περιβάλλον σας αλληλεπιδρά μαζί τους. Μια καθαρή διατροφή οδηγεί σε καθαρότερα γονίδια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κληρονομικές γενετικές διαταραχές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Εάν έχετε ένα από αυτά, είναι καλύτερο επισκεφθείτε ένα κέντρο απώλειας βάρους για σωστή θεραπεία.

Εδώ είναι μερικά πράγματα για την απώλεια βάρους που πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε ένα υγιές βάρος για τα καλά.

1. Φάρμακα
Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα φάρμακα, ειδικά τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Εάν έχετε πάρει βάρος μετά τη λήψη φαρμάκων, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με μια εναλλακτική επιλογή ή να προσαρμόσετε τη δόση σας.

2. Εντερικό μικροβίωμα
Μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια βάρους. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα κακών βακτηρίων μπορούν να εξάγουν περισσότερες θερμίδες από τα τρόφιμα που τρώτε, να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, να παρεμβαίνουν στα ένζυμα που επιτρέπουν την καύση λίπους, να αλλάξουν τα επίπεδα της όρεξης και να αλλάξουν τα γονίδια που εκφράζουν πόσο γρήγορα το σώμα σας καίει λίπος.

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά φούσκωμα, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχετε ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου. Η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος από μόνη της δεν θα βοηθήσει, καθώς σπάνια επιλύει τις ανισορροπίες του μικροβιώματος του εντέρου. Επισκεφθείτε έναν διαιτολόγο ή διατροφολόγο για να εξετάσει το μικροβίωμα του εντέρου σας και εάν είναι απαραίτητο, λάβετε αντιμυκητιακά βότανα και ένζυμα.

3. Κοιμήσου
Τα προβλήματα ύπνου μπορεί να αυξήσουν την πείνα και να αυξήσουν την κατανάλωση τροφής. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι γυναίκες που κοιμούνται μόνο τέσσερις ώρες για τέσσερις συνεχόμενες νύχτες, κατανάλωναν επιπλέον 400 θερμίδες σε σύγκριση με τις κανονικές ημέρες ύπνου τους.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο πώς ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στους υδατάνθρακες και το λίπος μετά από ανεπαρκή ύπνο. Όταν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας για να αξιολογήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα ως απόκριση σε φαγητό και λιγότερο ύπνο, υπήρχε περισσότερη δραστηριότητα στις ανταμοιβές και ηδονικές περιοχές του εγκεφάλου και λιγότερη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, που βοηθά στη διαχείριση των παρορμήσεων.

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προάγει την υπερκατανάλωση τροφής. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πάρετε συμπληρώματα που περιέχουν γλυκινικό μαγνήσιο εάν δυσκολεύεστε να πέσετε ή να μείνετε για ύπνο.

4. Ορμόνες
Όταν το βάρος σας αυξάνεται ξαφνικά χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να υποθέσετε ότι φταίνε οι ορμόνες του θυρεοειδούς σας. Φυσικά, θα μπορούσαν να γίνουν ανισορροπίες, αλλά μερικές φορές δεν είναι. Αν και οι ορμόνες του θυρεοειδούς παίζουν τεράστιο ρόλο στην ταχύτητα του μεταβολισμού σας, υπάρχουν και άλλες ορμόνες που επηρεάζουν το βάρος σας επίσης. Αυτές οι ορμόνες περιλαμβάνουν την ινσουλίνη, τη γλυκαγόνη, τη λεπτίνη, τη γκρελίνη, την κορτιζόλη, την αδρεναλίνη και τις ορμόνες του φύλου: οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη.

Ινσουλίνη
Η ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας για να βοηθήσει στη μεταφορά του σακχάρου στα κύτταρα. Μεταφέρει τη ζάχαρη στο συκώτι και τα μυϊκά κύτταρα για να τους δώσει ενέργεια για να λειτουργήσουν σωστά. Εάν το σώμα σας αποθηκεύει λίπος παντού, αυτό σημαίνει ότι έχετε πολύ υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Επομένως, είναι απαραίτητο να ρυθμιστούν αυτά τα επίπεδα.

Πώς να το κάνω αυτό? Πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση αμυλούχων και γρήγορων υδατανθράκων και να καταναλώνετε μικρότερα γεύματα (τα μεγάλα γεύματα αυξάνουν επίσης τα επίπεδα ινσουλίνης). Τρώτε περισσότερα λαχανικά αντί για δημητριακά, αντικαταστήστε τα περιτυλίγματα με περιτυλίγματα μαρουλιού και καταναλώστε λιγότερα δημητριακά και προσθέστε περισσότερους σπόρους στη διατροφή σας. Δεν αντιμετωπίζουν όλοι προβλήματα με την ινσουλίνη. Ωστόσο, εάν το σώμα σας αισθάνεται ότι έχει ένα στρώμα σωματικού λίπους παντού, τότε σκεφτείτε να εφαρμόσετε αυτές τις διατροφικές αλλαγές.

Οιστρογόνα
Εάν έχετε παρατηρήσει ότι το σώμα σας αποθηκεύει λίπος στους μηρούς και τους γλουτούς σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα οιστρογόνα σας είναι ασυνήθιστα υψηλά. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να αποτοξινώσει τα οιστρογόνα ως συνήθως, ή οι υπερβολικοί υδατάνθρακες προκαλούν περισσότερα διαθέσιμα οιστρογόνα να κυκλοφορούν στο σώμα σας.

Όσο περισσότερα λιποκύτταρα έχει το σώμα σας, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά σας οιστρογόνα επειδή τα λιποκύτταρα παράγουν οιστρογόνα. Δοκιμάστε να καταναλώνετε ένα φλιτζάνι σταυρανθή λαχανικά κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των οιστρογόνων, καθώς αυτά τα λαχανικά περιέχουν ινδόλη-3-καρβινόλη, ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που βοηθά το σώμα να μεταβολίσει και να καθαρίσει τα οιστρογόνα πιο αποτελεσματικά.

Κορτιζόλη
Εάν έχετε λίπος στην κοιλιά, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι έχετε υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη. Για να μειώσετε τα επίπεδα κορτιζόλης, πρέπει να μειώσετε το άγχος σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον διαλογισμό, καθώς βοηθά στην επαναφορά της ανταπόκρισης της κορτιζόλης του σώματος.

5. Ανέκφραστα συναισθήματα
Τα ανέκφραστα συναισθήματα είναι η πιο ενδιαφέρουσα εισροή στην εξίσωση απώλειας/κέρδους λίπους. Αυτό το πράγμα συχνά αγνοείται, καθώς τα συναισθήματα δεν μπορούν να μετρηθούν, ωστόσο, όταν οι άνθρωποι παίρνουν βάρος χωρίς προφανή λόγο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι αν έχετε κάτι ανέκφραστο.

Μπορεί να είναι μια υπολειπόμενη σκέψη από έναν καυγά με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, μια τεταμένη σχέση με τη μητέρα σας ή κάτι ντροπιαστικό από τα νιάτα σας. Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν άτομα με παχυσαρκία στα οποία συνιστάται να υποβληθούν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, διαπίστωσαν ότι το 75 τοις εκατό από αυτούς είχαν βιώσει τουλάχιστον μία αρνητική παιδική εμπειρία, που ονομάζεται ΜΕΑ. Τα ACE καλύπτουν τη συναισθηματική παραμέληση, τη συναισθηματική κακοποίηση, το διαζύγιο, τη σεξουαλική κακοποίηση, τη σωματική βία και ένα μέλος της οικογένειας που πηγαίνει στη φυλακή.

Αν κάτι σας έχει στενοχωρήσει, είναι απαραίτητο να το εκφράσετε. Μπορείτε να το αφήσετε σε χαρτί ή να μιλήσετε με έναν φίλο ή έναν φυσιοθεραπευτή. Αν δεν απαλλαγείτε από συναισθήματα που είναι μέσα σας, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε και από τα περιττά κιλά.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να κερδίσετε βάρος. Ωστόσο, πάντα υπάρχει ελπίδα. Μην τα παρατάς. Μάθετε τον πιο πιθανό λόγο από αυτήν τη λίστα και ξεκινήστε να τον δουλέψετε. Η βιώσιμη απώλεια βάρους δεν είναι πάντα εύκολη, ωστόσο, είναι πολύ καλύτερη από το να αντιπαθείς το σώμα σου επειδή σε πρόδωσε ή να νιώθεις απελπισία για το βάρος σου.

6. Φλεγμονή
Η κακή διατροφή, η ανισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου και οι ανεπεξέργαστες ευαισθησίες στα τρόφιμα είναι οι συνήθεις λόγοι για χρόνια φλεγμονή. Το κύριο πράγμα είναι να βρείτε τη βασική αιτία της συνολικής φλεγμονής και να την αντιμετωπίσετε. Προσπαθήστε να αυξήσετε την κατανάλωση λαχανικών και περιορίστε την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Μάθετε εάν έχετε ευαισθησία στα τρόφιμα, ισορροπήστε το μικροβίωμα του εντέρου σας και ελέγξτε τα επίπεδα υδραργύρου σας. Εάν έχετε σφραγίσματα αμαλγάματος και καταναλώνετε τόνο αρκετές φορές την εβδομάδα, ο υδράργυρος μπορεί να είναι η βασική αιτία.