7 Βασικά Βήματα για Ανταγωνιστική Ανάλυση ηλεκτρονικού εμπορίου

Η παραμονή μπροστά από τον ανταγωνισμό είναι αναμφίβολα μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές σας. Εάν δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε, πώς θα ενισχύσετε ποτέ τις πωλήσεις και θα αναπτυχθείτε;

Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, φαίνεται σαν μια νέα επιχείρηση να ανοίγει τις εικονικές της πόρτες κάθε μέρα. Η αγορά είναι πολύ κορεσμένη, επομένως το να κερδίσεις το πάνω χέρι μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο.

Ευτυχώς, μπορείτε να βελτιώσετε τις προσπάθειές σας μαθαίνοντας από τους ανταγωνιστές σας. Διεξαγωγή α ανταγωνιστική ανάλυση μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες και να σας βοηθήσει να πάρετε ένα τεράστιο κομμάτι από την πίτα της αγοράς.

Δείτε πώς να το κάνετε και τι μπορείτε να μάθετε σε κάθε βήμα.

Προσδιορίστε ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας

Πριν ξεκινήσετε την έρευνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό σας.

Τι είναι αυτό που θέλετε να βελτιώσετε; Είναι πωλήσεις από κοινωνικά κανάλια; Ή μήπως η αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας;

Ό,τι κι αν είναι, είναι επιτακτική ανάγκη να το καταλάβετε εκ των προτέρων, ώστε να έχετε μια γερή βάση για να χτίσετε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε θέσει στόχους SMART για να έχετε μια σαφή αίσθηση κατεύθυνσης.

Μόλις είστε έτοιμοι, ήρθε η ώρα να προσδιορίσετε τους ανταγωνιστές σας.

Ο απλούστερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να πληκτρολογήσετε τις δικές σας λέξεις-κλειδιά στο Google. Με αυτόν τον τρόπο, θα δείτε αμέσως ποιοι είναι οι πιο επιτυχημένοι παίκτες στη θέση σας στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το Amazon. Θα βρείτε ένα σωρό πωλητές που προσφέρουν τα ίδια ή παρόμοια προϊόντα με εσάς.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία ανάλυσης ανταγωνισμού που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τους αντιπάλους σας, όπως το Keyword Spy. Για οποιαδήποτε λέξη-κλειδί εισάγετε στο πλαίσιο αναζήτησης, σας δείχνει τους δέκα κορυφαίους ανταγωνιστές της ΔΕΗ και βιολογικών προϊόντων. Αυτό είναι περισσότερο από αρκετό για να μάθετε από και να τροφοδοτήσετε την ανάπτυξή σας.

Ταξινόμηση του ανταγωνισμού σας

Δεν θα σας ενδιαφέρουν πρωταρχικά όλοι οι ανταγωνιστές που θα βρείτε, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τους κατηγοριοποιήσετε.

Μπορείτε να ταξινομήσετε τους αντιπάλους σας σε τρεις κύριες κατηγορίες:

 • Πρωτοβάθμιος διαγωνισμός
 • Δευτερεύων ανταγωνισμός
 • Διαγωνισμός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Οι κύριοι ανταγωνιστές είναι εκείνοι που προσφέρουν παρόμοια ή ίδια προϊόντα με τα δικά σας ή πωλούν στο ίδιο κοινό – ή και τα δύο.

Οι δευτερεύοντες ανταγωνιστές προσφέρουν παρόμοια προϊόντα, αλλά είτε αρκετά φθηνότερα είτε ακριβότερα. Ως εκ τούτου, έχουν διαφορετικό κοινό.

Οι ανταγωνιστές της τριτοβάθμιας κατηγορίας έχουν προϊόντα που σχετίζονται με τα δικά σας, επομένως το κοινό σας ενδέχεται να επικαλύπτεται ελαφρώς. Μπορούν να είναι εξαιρετικοί συνεργάτες, αν θέλετε να επεκτείνετε τη σειρά προϊόντων σας κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αφού τα κατηγοριοποιήσετε όλα, μπορείτε να προσδιορίσετε γρήγορα ποια να συμπεριλάβετε στην ανταγωνιστική ανάλυσή σας. Φυσικά, θα θέλετε να αναλύσετε τους εξέχοντες ανταγωνιστές που παράγουν υψηλότερες πωλήσεις και έσοδα.

Μια εικόνα που περιέχει υπολογιστή, ο πίνακας Περιγραφή δημιουργήθηκε αυτόματα

Διενέργεια ανταγωνιστικών ελέγχων ιστοτόπων

Η εξερεύνηση των ιστότοπων των ανταγωνιστών σας παίζει το πιο σημαντικό μέρος αυτής της ανάλυσης. Ο ιστότοπός τους είναι ουσιαστικά το εικονικό τους κατάστημα και μπορείτε να μάθετε πολλά από αυτό.

Θα πρέπει να εξετάσετε τους:

 • Σχεδιασμός ιστότοπου, συμπεριλαμβανομένης της ανταπόκρισης για κινητά
 • Φωτογραφία προϊόντων και περιγραφές προϊόντων
 • CTA
 • Περιεχόμενο ιστολογίου
 • Υποστήριξη πελατών (τηλέφωνο, ζωντανή συνομιλία, email, μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
 • Ενσωμάτωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης
 • Στρατηγικές μάρκετινγκ μέσω email
 • Τακτικές προώθησης (πωλήσεις, εκπτώσεις, κουπόνια κ.λπ.)

Υπάρχουν τόσα πολλά περισσότερα που μπορείτε να ερευνήσετε για να δείτε πώς ακριβώς στοχεύουν οι ανταγωνιστές σας και μετατρέπουν τους πελάτες-στόχους σας.

Θα ξέρετε πόσο διαφέρουν από τα υπόλοιπα, τι μηνύματα χρησιμοποιούν, πώς τονίζουν τα οφέλη τους και πολλά άλλα.

Θα πρέπει να το κάνετε ένα βήμα παραπέρα και να εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Θα δείτε πώς αλληλεπιδρούν με δυνητικούς πελάτες και πόσο συχνά παραμένουν σε επαφή.

Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να κάνετε μια αγορά, αλλά να εγκαταλείψετε το καλάθι αγορών. Αυτό θα σας βοηθήσει να μάθετε για τη στρατηγική εγκατάλειψης καλαθιού της εταιρείας.

Όταν αποκτήσετε μια εικόνα για όλα τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους, θα ξέρετε ακριβώς πού βρίσκονται οι ευκαιρίες.

Εξερευνήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν σημαντικά να συγκεντρώσετε ανταγωνιστική νοημοσύνη.

Δείτε ποια κανάλια χρησιμοποιούν οι αντίπαλοί σας και πόσο μεγάλη είναι η απήχησή τους. Η προσέγγιση χρηστών δεν υποδηλώνει απαραίτητα αφοσίωση, αλλά μπορεί να σας δείξει πόσοι από τους πελάτες-στόχους σας χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια, μπορείτε να μάθετε πώς επικοινωνούν και προσελκύουν τους ακολούθους τους. Εξετάστε πόσο ανταποκρίνονται σε μηνύματα και σχόλια και πώς αντιμετωπίζουν τα αρνητικά σχόλια. Δείτε πόσο συχνά δημοσιεύουν και τι είδους περιεχόμενο μοιράζονται.

Ό,τι μπορείτε να βρείτε στα κοινωνικά τους προφίλ, χρησιμοποιήστε το για να βρείτε έναν τρόπο να ενισχύσετε το παιχνίδι σας.

Ένα στιγμιότυπο οθόνης ενός κινητού τηλεφώνου Περιγραφή δημιουργήθηκε αυτόματα

Εκτελέστε μια λεπτομερή ανάλυση πελατών

Η διεξαγωγή μιας ανταγωνιστικής ανάλυσης καταλήγει στο να μάθετε πώς να προσελκύετε και να διατηρείτε περισσότερους πελάτες. Επομένως, είναι φυσικό να ερευνούμε και τους πελάτες των ανταγωνιστών.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια εξαιρετική αρχή για την ανάλυση των πελατών σας. Μπορείτε να μάθετε τι λένε οι άνθρωποι για άλλες επιχειρήσεις στη θέση σας.

Χάρη στα hashtag, μπορείτε να ανακαλύψετε γρήγορα αναφορές για τις επιχειρήσεις των ανταγωνιστών σας για να δείτε τι αρέσει και τι όχι στους ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης εργαλεία για κοινωνικές αναφορές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Οι κριτικές για τις αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου είναι επίσης ανεκτίμητες. Μπορούν να σας δείξουν ποια προϊόντα έχουν μεγάλη ζήτηση και ποια είναι τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους. Μπορούν να παρουσιάσουν τις προτιμήσεις και τις απόψεις των καταναλωτών για το αν και πώς θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι.

Μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε πιθανούς τομείς για βελτίωση, ώστε να μπορείτε να προσφέρετε τα προϊόντα που αναζητούν οι άνθρωποι.

Εάν οι ανταγωνιστές σας παρουσιάζουν μαρτυρίες στους ιστότοπούς τους, υπάρχει άλλη μια ευκαιρία να αποκτήσετε πληροφορίες για τα προϊόντα τους και την εξυπηρέτηση πελατών.

Εξετάστε την τιμολόγησή τους

Η εξέταση των τιμών των ανταγωνιστών σας είναι το πιο έξυπνο βήμα για τη δημιουργία της δικής σας στρατηγικής τιμολόγησης.

Εάν ένα από αυτά φαίνεται λίγο ακριβό, μάθετε γιατί είναι αυτό. Έχουν τα προϊόντα τους ένα μοναδικό χαρακτηριστικό; Η αποστολή τους είναι απίστευτα γρήγορη; Πώς είναι η στρατηγική επιστροφής προϊόντων τους;

Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να προσφέρετε φθηνότερα προϊόντα για να ξεχωρίσετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πραγματικά πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για προϊόντα υψηλής ποιότητας, ταχεία αποστολή και εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών.

Αλλά όπως δεν θέλετε να κάνετε τα προϊόντα σας πολύ φθηνά, δεν θέλετε επίσης να τα υπερτιμολογήσετε. Η ανάλυση της τιμολόγησης των μεγαλύτερων αντιπάλων σας θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τη σωστή ισορροπία.

Μάθετε πώς χειρίζονται τη ναυτιλία

Τα έξοδα αποστολής είναι συχνά ο κύριος λόγος για την εγκατάλειψη του καλαθιού αγορών. Αλλά η δωρεάν αποστολή δεν είναι πάντα η πιο εφικτή επιλογή, ειδικά όταν μόλις ξεκινάτε.

Μάθετε λοιπόν πώς το χειρίζονται οι πιο εξέχοντες παίκτες στη θέση σας. Προσφέρουν αποστολή αυθημερόν; Προσφέρουν κάρτες επιβράβευσης;

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τα πάντα για την αποστολή τους είναι να αγοράσετε απλώς ένα από τα προϊόντα τους. Θα δείτε από πρώτο χέρι πόσο γρήγορα παραδίδονται, ποιες στρατηγικές συσκευασίας και παρακολούθησης χρησιμοποιούν και δείτε το ίδιο το προϊόν.

Θα έχετε μια πλήρη εμπειρία αγορών που σίγουρα θα σας προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες.

Ο ανταγωνισμός δεν χρειάζεται να κάνει τη ζωή σας πιο δύσκολη. Όπως μπορείτε να δείτε, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να βελτιωθείτε, αρκεί να γνωρίζετε πού να κοιτάξετε.

Χωρίς αυτό, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να μάθετε τι αναζητούν οι πελάτες-στόχοι σας. Θα ήταν ιδιαίτερα τρομακτικό αν μόλις ξεκινήσατε την επιχείρησή σας.

Θα χρειαστεί να πειραματιστείτε με τα πάντα μόνοι σας και ενδεχομένως να μάθετε από τα λάθη σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς τι να κάνετε και τι να αποφύγετε.