8 αιτίες για τις οποίες δεν μπορείτε να χάσετε βάρος

Όσοι θέλουν να χάσουν βάρος γρήγορα και να σώσουν το αποτέλεσμα για πολύ καιρό, δεν θα τα καταφέρουν. Ακριβώς επειδή η απώλεια βάρους με γρήγορο τρόπο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Γενικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν θέλετε πραγματικά να χάσετε βάρος, θα πρέπει να ξεχάσετε μια λέξη όπως “δίαιτα” για πάντα. Γιατί όμως κάνετε τα πάντα για να χάσετε βάρος αλλά δεν βλέπετε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Ας μιλήσουμε για τις οκτώ πιο κοινές αιτίες για τις οποίες δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά.

Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Κάθε αθλητικός προπονητής επιβεβαιώνει ότι ακόμη και ακολουθώντας το πιο σωστό και υγιές θρέψη δεν θα σας γλιτώσει από τα περιττά κιλά αν δεν κάνετε αθλήματα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα για να πάτε για γυμναστική επτά φορές την εβδομάδα. Η πιο κοινή παρανόηση σχετικά με την απώλεια λίπους είναι ότι πρέπει να κάνετε καρδιο για να χάσετε βάρος. Η καρδιαγγειακή προπόνηση για την καύση λίπους είναι αναποτελεσματική. Δεν είναι απαραίτητα να πάτε στο γυμναστήριο για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η καλύτερη εναλλακτική μπορεί να είναι το τρέξιμο ή οι υπαίθριες δραστηριότητες.

Θερμίδες στα ποτά

Πολύ συχνά, δεν υποψιαζόμαστε πόσες κρυμμένες θερμίδες υπάρχουν σε ποτά – καπουτσίνο, λεμονάδα τζίντζερ από ένα ιαπωνικό εστιατόριο κοντά στο σπίτι ή γλυκές αναψυκτικές. Το πρόβλημα είναι ότι το σώμα μας δεν αντιλαμβάνεται τα ποτά ως τροφή, και επομένως δεν αισθανόμαστε τη δύναμη από τις θερμίδες σε αυτά τα ποτά. Η θερμιδική αξία ενός μπουκαλιού σόδας είναι ίδια με τη θερμιδική αξία 100 γραμμαρίων τηγανισμένου κοτόπουλου (περίπου 210 θερμίδες) και είναι σημαντικό να το έχετε υπόψη σας. Το καλύτερο ποτό για απώλεια βάρους είναι νερό.

Λείπουν Γεύματα

Στην πραγματικότητα, το σώμα σας είναι πιο έξυπνο από όσο νομίζετε. Και δεν πρέπει να στερείτε τα γεύματα. Η ώρα του φαγητού, εκτός από την ποιότητα και την ποσότητα της, είναι πολύ σημαντική και για την υγεία μας. Τα ακανόνιστα γεύματα εμποδίζουν τον έλεγχο του βάρους και οδηγούν σε μεταβολικές διαταραχές. Και η μεταβολική δυσλειτουργία, με τη σειρά της, θα οδηγήσει στο γεγονός ότι οι θερμίδες δεν θα μετατραπούν πλέον σε ενέργεια, αλλά θα αρχίσουν να αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους.

Αυστηρές δίαιτες

Η λέξη «δίαιτα» και κυρίως η «αυστηρή δίαιτα» πρέπει να ξεχαστεί για πάντα. Η ψυχική στάση σε περιπτώσεις απώλειας βάρους παίζει σημαντικότερο ρόλο από τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Οι περιορισμοί προκαλούν διατροφικές βλάβες, υπερκατανάλωση τροφής και επιθυμία να το εγκαταλείψετε. Γι’ αυτό οι διατροφολόγοι συνιστούν να μην στερείτε τα αγαπημένα σας φαγητά αν θέλετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά αλλά να αλλάξετε ελαφρώς την προσέγγιση. Για παράδειγμα, αντικαθιστώντας τα συνηθισμένα ψωμάκια και γλυκά σοκολάτας με λιγότερο επιβλαβή για τη φιγούρα γλυκά, όπως μαρμελάδα, marshmallow ή μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας.

Στρες

Τα συνεχή στρες σίγουρα θα επηρεάσουν τη γενική σας κατάσταση. Και θα επηρεάσουν επίσης το βάρος σας, και όχι προς το καλύτερο. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο προβλήματα που οδηγούν σε αύξηση βάρους: το πρώτο είναι η αγχωτική (καταναγκαστική) υπερφαγία και το δεύτερο (πιο σοβαρό) είναι μια ορμονική ανισορροπία ως αποτέλεσμα υπερφόρτωσης στρες, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο γεγονός ότι δεν θα είστε μπορεί να χάσει βάρος χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Προσπαθήστε λοιπόν να είστε λιγότερο νευρικοί, να κοιμάστε περισσότερο και να βρείτε λίγο χρόνο για ένα χαλαρωτικό μπάνιο στη μέση μιας εργάσιμης εβδομάδας.

Έλλειψη καλών λιπών

Χάρη σε πολυάριθμες μελέτες που σχετίζονται με την έλλειψη καλών λιπαρών στη διατροφή, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι δεν είναι όλα τα λίπη κακά και οδηγούν σε αύξηση βάρους. Καλά λιπαρά – κυρίως λιπαρά οξέα, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή σε επαρκείς ποσότητες. Μπορείτε να τα πάρετε από λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος), ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και φυτικά έλαια.

Σχέση με τα τρόφιμα

Όσο το φαγητό εκλαμβάνεται από εσάς ως ανταμοιβή για κάτι ή το φαγητό είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, δεν θα μπορείτε να χάσετε βάρος. Η βουλιμία, η ανορεξία, η ορθορεξία και άλλες διατροφικές διαταραχές εμφανίζονται λόγω των ανθυγιεινών σχέσεων με το φαγητό, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάσετε ένα βέλτιστο διατροφικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας έτσι πρώτα από όλα τις απαιτήσεις του σώματός σας.