8 συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση του ηλιακού σας πάνελ

Τα ηλιακά πάνελ υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια· ωστόσο, μόλις πρόσφατα έγιναν μια πιο βιώσιμη επιλογή για την παροχή ενέργειας σε κατοικίες. Καθώς η τεχνολογία έχει βελτιωθεί και το κόστος έχει μειωθεί, οι άνθρωποι εγκαθιστούν ηλιακούς συλλέκτες στα σπίτια τους περισσότερο από ποτέ, μάθετε περισσότερα για το σύστημα ηλιακού μετατροπέα.

Η προσπάθεια να καταλάβετε πώς να ρυθμίσετε καλύτερα τους ηλιακούς συλλέκτες σας μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένη. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι μεγιστοποιείτε την απόδοση του ηλιακού σας πάνελ. Ακολουθούν 5 συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την εγκατάσταση των ηλιακών σας συλλεκτών είναι ο προσανατολισμός της στέγης σας. Ιδανικά θέλετε να τοποθετήσετε τα ηλιακά πάνελ σας έτσι ώστε να βλέπουν νότια, καθώς αυτό θα τους επιτρέψει να συλλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Προσδιορισμός εάν χρειάζεστε σύστημα στερέωσης

Οι ηλιακοί συλλέκτες τοποθετούνται γενικά σε ράφια ή ράγες, γεγονός που τους επιτρέπει να προσαρμόζονται εύκολα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να βλέπουν πάντα νότια. Ορισμένες ράγες ή ράγες μπορούν επίσης να είναι μηχανοκίνητες, ώστε να προσαρμόζονται αυτόματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με βάση τις ώρες ανατολής και δύσης του ηλίου. Αυτή μπορεί να είναι μια ακριβή επιλογή, αλλά μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και ταλαιπωρία μακροπρόθεσμα.

  • Εγκαταστήστε ηλιακούς συλλέκτες σε στέγη με νότιο προσανατολισμό

Η εγκατάσταση των ηλιακών σας συλλεκτών στη νότια πλευρά της στέγης σας θα τους δώσει την καλύτερη πρόσβαση στο ηλιακό φως όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του ενεργειακού κόστους σας σε χαμηλά επίπεδα, καθώς θα διασφαλίσει ότι αξιοποιείτε στο έπακρο κάθε ώρα που έχετε ηλιακό φως.

  • Μην αμελείτε την εγκατάσταση

Ίσως μπορέσετε να εξοικονομήσετε χρήματα από την εγκατάστασή σας βρίσκοντας έναν εγκαταστάτη που δεν έχει άδεια ή δεν έχει τόση εμπειρία. Ωστόσο, εάν ο εγκαταστάτης σας δεν ξέρει τι κάνει, το πιθανότερο είναι ότι όχι μόνο θα καταλήξετε να πληρώνετε περισσότερα μακροπρόθεσμα αλλά και δεν θα έχετε τόση απόδοση από τα πάνελ σας.

  • Ελέγξτε την καλωδίωση για ζημιές

Η καλωδίωση θα πρέπει να επιθεωρείται και να συντηρείται τακτικά, ειδικά εάν ζείτε σε περιοχή που αντιμετωπίζει χαμηλές θερμοκρασίες ή καταιγίδες με κεραυνούς. Οποιοσδήποτε τύπος ζημιάς θα διαταράξει τη ροή του ηλεκτρισμού από τα ηλιακά πάνελ προς την μπαταρία, μειώνοντας την παραγωγή ενέργειας και τελικά οδηγώντας σε αστοχία του συστήματος.

  • Καθαρίστε τυχόν βρωμιά ή υπολείμματα από τα ηλιακά πάνελ σας

Αυτό θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε τη μέγιστη παραγωγή ενέργειας από το σύστημά σας. Εάν υπάρχει συσσώρευση βρωμιάς στην οροφή πάνω από τα πάνελ σας, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν αεροσυμπιεστή για να την αφαιρέσετε απαλά αντί να χρησιμοποιήσετε μια σκούπα ή άλλη σκληρή μέθοδο που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα κελιά από κάτω.

Μια βρώμικη επιφάνεια μπορεί να προκαλέσει έως και 30% απώλεια ενεργειακής απόδοσης! Μπορείτε να καθαρίσετε τα πάνελ σας με απαλό σαπούνι και νερό ή με εμπορικά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν τη βρωμιά και τα υπολείμματα από τα φωτοβολταϊκά στοιχεία. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι για να μην γρατσουνίσετε την επιφάνεια.

Όταν δεν λαμβάνετε τα βέλτιστα αποτελέσματα, μπορεί να οφείλεται στο ότι τα πάνελ σας δεν βλέπουν τέλεια νότια. Ένα πάνελ που δεν είναι ευθυγραμμισμένο έστω και για λίγες μοίρες μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοσή του. Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή στο tablet ή το smartphone σας που σας δείχνει πού είναι ο πραγματικός νότος και, στη συνέχεια, προσαρμόστε ανάλογα τη γωνία των πάνελ σας.